Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2021 09:54 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

Luxus, o akom sa väčšine ľudí ani nesníva: Obrovský palác je podľa Navaľného Putinov, Kremeľ okamžite zareagoval

Fond boja s korupciou (FBK), ktorý založil ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj, zverejnil v utorok na internete investigatívny filmový dokument o údajnom luxusnom sídle prezidenta Vladimira Putina na pobreží Čierneho mora.

Výstavbu komplexu podľa FBK financovali spoločnosti, ktoré sú spájané s priateľmi Vladimira Putina - vrátane štátnych spoločností Rosneft a Transneft -, a to prostredníctvom fiktívnych splátok lízingu a ďalších korupčných schém. Spomínajú sa mená Igora Sečina a Gennadija Timčenka.

Autori vyšetrovania označujú túto schému za "najväčší úplatok na svete" a odhadujú, že na palác a vinice v okolí bolo vynaložených najmenej 100 miliárd rubľov. Informácie o tomto paláci sa prvýkrát objavili už v roku 2010 - hovoril o ňom podnikateľ Sergej Kolesnikov, ktorý sa podľa svojich slov podieľal na projekte jeho výstavby.

Kolesnikov vtedy zverejnil odhady, zmluvy a ďalšie dokumenty súvisiace s výstavbou a uviedol, že na projekt v mene Vladimira Putina dohliada podnikateľ Nikolaj Šamalov. Toto odhalenie viedlo k veľkému mediálnemu škandálu a o niekoľko mesiacov neskôr Šamalov predal palác podnikateľovi Alexandrovi Ponomarenkovi, ktorý oznámil, že ho dokončí ako hotelový komplex.

Podľa FBK bol tento predaj fiktívny - Ponomarenko zaplatil za palác iba 350.000 dolárov - podľa FBK je to tisíckrát menej ako suma, ktorá sa objavila v médiách. Jedna zo Šamalovových firiem sa krátko na to stala správcovskou spoločnosťou tohto zariadenia.

Priľahlý pozemok s rozlohou 7000 hektárov patrí tajnej službe FSB, ale až do roku 2068 bol prevedený na firmu, ktorá palác vlastní. FBK sa domnieva, že "jediným účelom tohto nájmu je vytvoriť okolo Putinovho paláca niečo ako nárazník".

FBK tiež zistili, že FSB neudeľuje povolenia na rybolov v okolí mysu, na ktorom je palác postavený, a že nad územím komplexu je oficiálne bezletová zóna.

Táto nehnuteľnosť bola navyše postavená tak, aby bolo nemožné priblížiť sa k nej po zemi, po mori alebo letecky. Ľudia, ktorí tam pracujú, nemôžu mať so sebou ani najjednoduchší mobilný telefón s fotoaparátom; prichádzajúce autá sa musia podrobiť prehliadke na kontrolných stanovištiach. "Je to štát v štáte. A v tomto štáte je jediný a nenahraditeľný cár. Putin," uviedol Navaľnyj v dokumente.

Ten sa končí výzvou, aby Rusi povstali proti vedeniu krajiny, čo pripomína video zverejnené na kanáli YouTube v roku 2017, v ktorom Navaľnyj obvinil vtedajšieho predsedu vlády Dmitrija Medvedeva z ovládania "celého impéria" luxusných nehnuteľností. Tieto zistenia FBK vyvolali rozsiahle protesty prívržencov opozície.

Zistenia FBK boli zverejnené deň po tom, čo bol Navaľnyj, ktorý bol zadržaný po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval po pokuse o vraždu nerovovoparalytickou látkou novičok, vzatý na 30 dní do väzby. Tento 44-ročný bojovník proti korupcii tvrdí, že jeho otrávenie nariadil Putin, čo Kremeľ opakovane popiera.

Navaľnyj má byť vo väzbe do 15. februára. Už 2. februára začne súd rozhodovať o tom, či sa podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov a šiestich mesiacov, ktorý dostal Navaľnyj v roku 2014 za obvinenie z podvodu v kauze Yves Rocher, zmení na nepodmienečný a on si ho odpyká vo väzení.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Vláda našla 140 pochybení v právnom štáte
Zistenia k publikácii MS sa majú riešiť na májovom zasadnutí, informuje členka súdnej rady
Polícia vyšetruje krádež v jednom z obchodov v Bratislave.
Hanba na tri zimy: Poznáte ženu na VIDEU? Zdvihne vám tlak, čo sa stalo v Bratislave
Monika je talentovaná umelkyňa.
Foto
Hilmerová narovinu: FUNENIE do mikrofónu? Pobaví vás, čo urobila! Jedna FOTO hovorí za všetko
(ilustračné foto)
Epidémia na Slovensku: V TÝCHTO krajoch trápi ľudí nepríjemný problém
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Vážne slová prezidentky: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií
Ilustračné foto.
Colníci v Košiciach skoro odpadli: Ktorý Slovák si TOTO, preboha, dal doviesť?!
Čo si o Darinej úprave myslí jej partner?
Foto
Nebudete veriť, ako Nedvěd reagoval na Darinu PLASTIKU: To fakt TOTO povedal?
(ilustračné foto)
V Trenčíne bude nový grafikon MHD: Platiť má začať už čoskoro
ilustračné foto
Ničivý ruský útok: Hlásia obete! Veliteľ ukrajinských pozemných síl hovorí o zúfalej situácii v TOMTO meste
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker.
Aktualizované
Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria! Čo bude s deťmi?
Ilustračné foto
Tragické správy: Hamas mal zavraždiť rukojemníka! Otec sa už k svojim deťom nevráti
Nádejný ženích zatiaľ svoju vyvolenú nenašiel.
Foto
Nádejný ženích Radko z reality šou prekvapil: Od ruže... TO by ste nečakali! Prezradil svoj SEN