Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.01.2021 12:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVideo

Video húfu veriacich pobúrilo Slovákov: Prečo sa konali bohoslužby počas tvrdého lockdownu? Ostré slová šéfky hygieny

Stihne ich trest? Hoci zdravotníci aj vládni predstavitelia prosia všetkých, aby zostali tri týždne počas tvrdého lockdownu doma, na niektorých miestach sa tak nestalo. Napriek zákazu konania bohoslužieb, ktorý sa mal začať s okamžitou platnosťou od prvého januára, sa mali odslúžiť na viacerých miestach na Orave bohoslužby pre veriacich.

„Úrad verejného zdravotníctva sa podnetmi zaoberá a všetky prešetruje, vyjadríme sa k nim a vydáme rozhodnutia,“ uviedla hovorkyňa úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. K danému incidentu sa už vyjadrila polícia pre portál MY Orava: „Polícia v Trstenej eviduje v súčasnosti dve oznámenia, ktoré poukazujú na konanie svätej omše 1. januára v dopoludňajších hodinách. V predmetnej veci polícia vykonáva preverovanie. Uvedená skutočnosť bude oznámená aj na Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne.“

 

KBS: Šlo o nedorozumenie

Podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Martina Kramara šlo skôr o nedorozumenie. „Na niektorých miestach sa vyskytli prípady, že ľudia hneď do rána nezaregistrovali nové nariadenia, lebo nesledovali správy, prípadne nevedeli interpretovať, ktoré nariadenie kedy nadobúda účinosť a má prednosť pred ostatnými“ vysvetlil a potvrdil, že „medzičasom sme vyvinuli komunikačné úsilie, aby sa náležité informácie dostali k všetkým kňazom a opatrenia boli už od 1. 1. 2021 uvedené do praxe. Od okamihu, keď sa kňazi dozvedeli, čo teraz celoplošne platí, tak to okamžite uviedli do praxe. Šlo iba o nedorozumenie spôsobené náhlosťou zmeny.” Podľa hygienikov za situáciu môžu aj chaotické nariadenia, keď bolo dovolených príliš veľa výnimiek a ľudia sa mohli ísť aj lyžovať.

 

Pokuta až 1 659 eur?

Okresné úrady, ale aj polícia počas trvania mimoriadnej situácie či núdzového stavu riešia priestupky a preverujú podozrenia z priestupkov spáchaných v súvislosti s opatreniami vydanými Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Za takýto priestupok môže byť počas mimoriadnej situácie uložená pokuta až do 1 659 €, v blokovom konaní do 1 000 €. Či odslúžené omše počas zákazu budú mať finančnú dohru, nie je jasné.

Otvoriť galériu
Na fotografií čitateľa Nového Času vidno, ako z kostola vo Svite, patriaceho pod Farnosť sv. Jozefa, Robotníka v piatok doobeda vychádzajú desiatky ľudí. Podnet o návšteve kostola dostala aj samospráva, čo potvrdila primátorka Dáša Vojsovičová: „Spojila som sa s náčelníkom Mestskej polície Svit, ktorý situáciu preveril. Aj my sme dostali podnet od občana, príslušníci mestskej polície prípad zadokumentovali a vyžiadali si stanovisko od diecézy.“ Podľa nej došlo k situácii, keď nie všetci obyvatelia a farníci zaregistrovali zmenu nariadení.

„Nie všetci pozerali na Silvestra televízor a nie všetci ich farníci boli informovaní. Preto prebehli ranné omše, ale všetky ďalšie vrátane večerných už boli len cez online prenos. Mestská polícia prípad odstúpi na RÚVZ,” reagovala. Domácich vyzvala, aby boli zodpovední. Podľa vyjadrenia hovorcu Spišskej arcidiecézy Petra Majchera spišský diecézny administrátor Mons. Ján Kuboš ešte pred vydaním aktuálneho opatrenia konzultoval situáciu s niektorými kňazmi a usmernil ich v tom zmysle, aby bohoslužby boli slávené dovtedy, kým nebude vydané oficiálne stanovisko o pozastavení bohoslužieb.

„Keďže posledné opatrenie o pozastavení slúženia svätých omší bolo vydané v neskorých večerných hodinách, nie každý kňaz ho zaregistroval, a tak sa riadil dovtedy platnými pravidlami,” vysvetlil. Dodáva, že išlo o nedorozumenie zapríčinené nevhodným časom, v ktorom bolo vydané opatrenie pozastavenia bohoslužieb a ktoré nadobúdalo účinnosť vo veľmi krátkom čase po oficiálnom vydaní: „Spišský diecézny administrátor Mons. Ján Kuboš nevydal žiadne rozhodnutie, ktoré by bolo v rozpore s uznesením vlády Slovenskej republiky ohľadom opatrení proti šíreniu pandémie koronavírusu.“

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: roj, sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Ilustračné foto
Ministerstvo upozorňuje na tieto TRI krajiny: Turisti sa môžu stať obeťami teroristického útoku!
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
Generálna prokuratúra
Kauza Gorila: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla
Ilustračné foto
Okrem mrazov na Slovensku očakávajte aj NEPRÍJEMNÝ jav! Kde udrie najviac?
V seriáli Výnimočná Nikol dostáva do kolien ľudí svojím humorom.
Foto
Pauhofová prehovorila o svojom NÁVRATE z materskej: Ako zvláda pracovný kolotoč!
Juraj nevynechal ani jeden zápas Montrealu v sezóne.
Foto
Hokejoví fanúšikovia sú vo vytržení: Slafkovský zarobil balík a potvrdil štart na MS! Kto ešte príde?
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Čína a USA sú na nože! Posielajú si drsné odkazy, situácia sa zhoršuje: Čo je za tým?
Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...