Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.12.2020 16:12 | Správy | Domáce správy

Minister Krajčí navrhne vláde sprísniť opatrenia od 4. januára: Čo komplikuje situáciu na Slovensku

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) považuje zavedenie prísnejších opatrení už od 4. januára 2021 za zmysluplné riešenie a takýto návrh aj predloží na rokovanie vlády.

Aj na základe skúseností zo zahraničia je podľa neho zavedenie veľmi prísnych opatrení po dobu aspoň niekoľkých týždňov účinné riešene na stlačenie reprodukčného čísla. Ako upozornil, predčasné uvoľnenie opatrení vedie k opätovnej eskalácii situácie.

"Je známe, že epidémia sa dá kontrolovať iba v nižších číslach. Tvrdé opatrenia zamedzia množstvu odvrátiteľných úmrtí, znížia enormný tlak na ústavné zdravotné zariadenia a vytvoria priestor na postupnú vakcináciu zdravotníkov, zamestnancov a klientov zariadení sociálnych služieb ako aj našich najrizikovejších spoluobčanov,“ dodal minister zdravotníctva Marek Krajčí, podľa ktorého je aktuálna situácia na Slovensku kritická a trend nepriaznivý.

Účinok aktuálnych opatrení, ktoré počítajú s vysokou úrovňou informovanosti a osobnej zodpovednosti občanov SR, momentálne nie je možné podľa ministra zdravotníctva spoľahlivo vyhodnotiť, avšak javia sa skôr ako nedostatočné. Ich efekt vzhľadom na vianočné sviatky, keď sa netestovalo, budú vedieť analytici vyhodnotiť až na nový rok.

"Rovnako nevieme predvídať dodržiavanie opatrení počas nadchádzajúcich dní spojených s prechodom do nového roka. Efekt týchto dní sa preto opäť prejaví až z odstupom niekoľkých dní. Predpokladám však, že efekt súčasných opatrení nebude natoľko výrazný, aby našu krajinu v COVID automate posunul od 10. januára zo súčasnej čiernej fázy, ktorá znamená tvrdý lockdown, do bordovej farby, keď je umožnená aj limitovaná školská dochádzka a cesta do zamestnaní na základe negatívneho testu, nie staršieho ako 7 dní," upozornil Krajčí.

Podľa Krajčího situáciu komplikujú ťažko predvídateľné vplyvy – zmena prostredia, miešanie rodín, potenciálny vplyv novej varianty koronavírusu. Na strane druhej eviduje aj zníženú mobilitu občanov Slovenska pre dovolenky či nové opatrenia.

"Modelovanie vzdialenejšej budúcnosti je aj v menej komplexnom období náročné, o to viac teraz, keď do nej zasahuje množstvo faktorov a vplyvov, a to aj vládou zavedených opatrení, ktoré sú postavené najmä na kvalitnej informovanosti a osobnej zodpovednosti občanov," dodal Krajčí.

 

Konzílium odborníkov bez diskusie s ministrom zdravotníctva, či s Inštitútom zdravotných analýz (IZA) publikovalo predikciu 4500 hospitalizovaných ku 11. januáru 2021. Tento scenár nepovažuje minister za realistický. K 11. januáru IZA očakáva počet hospitalizovaných s potvrdeným ochorením COVID-19 v rozmedzí 3000 až 3500 pacientov, čo je však nepochybne taktiež kritická hodnota.

Počet 4500 hospitalizovaných pacientov by bolo podľa IZA možné dosiahnuť len v pesimistických scenároch až na prelome januára a februára. "To sa však nesmie stať. Vláda rozhodla, že od 10. januára sa má na území Slovenska dodržiavať COVID automat. Budem sa o to striktne zasadzovať," podotkol Krajčí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Svetoví lídri odsúdili atentát na Fica: Je za tým niečo viac!
 Štátny sekretár Vatikánu kardinál Pietro Parolin pricestoval na Slovensko.
Vatikánsky kardinál o atentáte na premiéra Fica: To, čo sa na Slovensku deje, je znepokojujúce!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Francúzsky prezident Macron je v myšlienkach s našim premiérom: K danému skutku dlho slová nehľadal
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
O šokujúcom incidente sa hovorí aj v USA: Biden neostal chladný! Toto povedal na adresu Fica
Na snímke situácia v areáli nemocnice v Banskej Bystrici  15. mája 2024.
Psychologička o atentáte na premiéra: Môže spôsobiť eskaláciu napätia, tvrdí! Aký mohol mať útočník motív?
Putin prehovoril o atentáte na Fica: Šéf Kremľa je rozhorčený! Rázne slová
Zraneného premiéra ochranka naložila do auta.
Politológ Abrahám o atentáte na premiéra: Najdôležitejšie je v súčasnosti upokojiť spoločnosť
Concept image for the Russian attack on Ukraine.
Česko sľúbilo Ukrajincom pomoc: Krajina testuje nový projekt! Záujemcovia musia splniť podmienky
Na snímke prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček.
Prezident Únie miest Slovenska: Veríme, že premiér Robert Fico bude v poriadku
Páchateľa po brutálnom útoku okamžite spacifikovali.
Foto
Správa o streľbe na premiéra Fica obletela svet: O atentáte píšu veľké zahraničné médiá!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Minister Kamenický ruší pracovný program a ide domov: Robo, sme s tebou, drž sa, odkazuje
Zraneného premiéra ochranka naložila do auta.
Maďarský bezpečnostný analytik: Toto budú následky atentátu na Fica