Štvrtok 26. 5.
Dušan
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Opravujú známy Vagačov dom v Detve: Zo starej bryndziarne robia remeselný pivovar

Najvýznamnejší historický dom v meste mení svoju tvár.

Noví majitelia známeho Vagačovho domu v Detve, v ktorom sídlila prvá bryndziareň, finišujú s jeho rekonštrukciou. Chcú nadviazať na slávnu históriu domácej remeselnej výroby formou vybudovania prvého remeselného pivovaru v meste pod Poľanou, a to priamo v priestoroch bývalej slávnej bryndziarne a syrárne.

Stavebné práce na obnove historického Vagačovho domu sa blížia ku koncu. Súčasný majiteľ Martin Doskočil má s ním veľké plány. Od začiatku rekonštrukcie, ktorá sa začala v roku 2017, sa prihliada na zachovanie čo najväčšieho množstva pamiatok. Tie sa v jedinečnom dome zachovali dodnes. „Pôvodné podlahy a parkety určite nebudú odstránené, no práve naopak, po oprave slúžia ďalej. Pôvodné je aj schodisko a zábradlie,“ vysvetlil majiteľ.

Otvoriť galériu

Časť Vagačovho domu premenila na Podpoliansky pivovar s tým, že pivo sa vyrába presne tam, kde predtým bryndza a syry. Dostalo meno Dobronay po detvianskom „pivovárčim“, ktorý mal pivovar na pravom brehu potoka Detva začiatkom 18. storočia. „Pivovar sme skolaudovali začiatkom júna. Zatiaľ vyrábame 4 druhy piva, ktoré sme vyvážali do miestnych podnikov,“ prezradil sládok Jozef Sládok, ktorému sa vareniu piva venoval už dedo a on s tým začal ako 40-ročný.

 

Okrem pivovaru bude v obnovených priestoroch aj kaviareň s čitárňou a infocentrum, prvé poschodie bude patriť múzeu rodiny bryndziara aj pivárni a v podkroví budú štyri apartmány vhodné na ubytovanie pre šestnásť ľudí.

Vagačovci a prvá bryndziareň

Ján Vagač sa zatúlal do Detvy zo Starej Turej, aby nakupoval dobytok. Prenocoval v salašoch, kde mu ponúkli chlieb a hrudkovitý syr z ovčieho mlieka, ktorý mladému Vagačovi zachutil. Rozmýšľal, ako uviesť tento syr do obchodu v trvanlivejšej forme. Experimentoval - nakladal ho, vysúšal, rozvaľkával a presoľoval, až docieliľ, čo chcel.

Otvoriť galériu
Bryndzu z Detvy vozili
Zdroj: archiv Podpolianske múzeum

V roku 1787 založil v Detve prvú sezónnu manufaktúrnu bryndziareň. Po smrti prevzali podnik jeho synovia. Najviac sa o rozmach bryndziarne postaral Jánov vnuk Alexander. Pochúťku vyvážali aj do Ameriky. Dom postavili začiatkom 20. storočia a nadstavaný bol v r. 1930.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Horváthová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Top technológia pandémie má problém: Bude to jej koniec?
Biden po útoku na základnej škole navštívi Texas: Musíme tu byť pre nich všetci
Češka Krejčíková smoliarkou Roland Garros: Pre covid neobháji ani titul vo štvorhre
AS Rím historicky prvým víťazom Európskej konferenčnej ligy: Mourinho rozšíril svoju zbierku
Zelenskyj prehovorí k českým poslancom, už je aj známy termín
HK Poprad hlási novú posilu: Prichádza majster Nórska
Švajčiarska firma vyvinula PCR testy na opičie kiahne: Pomôže to rýchlejšej diagnostike
Finále Ligy majstrov na úplne novom trávniku: Organizátori sa poriadne pľasli po vrecku!
Putin chce zvýšiť blaho svojich občanov: Rusko zvýši minimálnu mzdu, dôchodky a žoldy
Nové odhalenia o krvavej streľbe na škole v Texase: Tragédii sa dalo zabrániť!
Eurobanka plánuje investovať na Ukrajine miliardu eur: Náklady na nápravu vojnových škôd budú astronomické
Turecko: Proces vstupu Fínska a Švédska sa neposunie, kým nevyhovejú požiadavkám