Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.02.2009 20:18 | Správy | Domáce správy

Exminister Pavol Rusko: Dzurinda vedel o kupovaní poslancov

Bývalý predseda ANO a exminister hospodárstva Pavol Rusko tvrdí, že vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda vedel o "kupovaní" opozičných poslancov.

"V prípade pána Dzurindu mám informácie, ktoré hraničia s istotou, že o tom nielen vedel, ale veci iniciatívne posúval dopredu. Jednoducho je nemožné si myslieť, že veci na jeho podporu sa diali len preto, lebo ho istí poslanci odrazu začali milovať," uviedol dnes pre televíziu TA3.

Špeciálna prokuratúra začala 12. februára trestné stíhanie súvisiace s kauzou údajného kupovania poslancov. Svedčiť sa chystá aj Rusko, ktorý chce predložiť orgánom činným v trestnom konaní dôkazy.

Líder SDKÚ-DS sa k výrokom expredsedu ANO nechcel vyjadriť, kupovanie poslancov ale odmietol. "Niekto nemá čo robiť a vyťahuje duchov minulosti. Ak má informácie, nech tak robí, ja k tomu nepoviem ani slovo," zdôraznil.

V tejto veci chce vypovedať aj šéf ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. Uviedol, že uplácať mal exminister hospodárstva Jirko Malchárek. "Jirko Malchárek sa preriekol a poslancovi Tiborovi Cabajovi oznámil v trošku podguráženom stave, že už sme tých dvoch kúpili," povedal. Malchárek to označil za vytĺkanie politického kapitálu a nezmysel.

Celá kauza ožila po tom, ako podpredseda KDH Daniel Lipšic 27. januára vyjadril presvedčenie, že opoziční politici musia priznať morálny dlh voči voličom, inak nezískajú ich dôveru. Prvý krok vidí v priznaní sa k tomu, že klamali.

"Aj s našimi vládami boli spojené škandály, korupcia, zmanipulované tendre a kupovanie poslancov a nebola vyvodená adekvátna zodpovednosť," zhrnul. Poukázal na to, že spomínanú kauzu riešilo KDH na rokovaní celoslovenskej rady v Bytči v októbri 2005.

V tejto súvislosti vyjadril pochybnosti nad tým, že poslanci za HZDS Eduard Kolesár a Karol Džupa zrazu zmenili svoj pohľad na svet. Zdôraznil, že išlo o tvrdých zástancov danej strany, pričom z večera do rána začali hlasovať s vládnou koalíciou.

Na druhý deň pripomenul, že nemá nové dôkazy o kupovaní poslancov v minulom volebnom období. "Je klamstvom, že som priznal kupovanie poslancov. Priznal som morálny dlh, ktorý má voči svojim voličom opozícia a dokumentoval som ho na tejto kauze," vysvetlil Lipšic.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!