Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.11.2020 02:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

V Bratislave má vzniknúť kongresové centrum za 60 miliónov eur: Vyrastie na brehu Dunaja?

Zamieša karty? Do boja o výstavbu Národného kultúrneho a kongresového centra (NKKC) za 60 miliónov eur vstupuje tretí developer.

Ako prvý ešte v júli predstavil svoju víziu nového centra Immocap Group, ktorý ho plánuje na mieste Istropolisu. Už v septembri ukázala svoje plány aj Incheba. Teraz sa už musí rátať aj s tretím hráčom, a to je J&T Real Estate, ktorý chce projekt nového kultúrneho centra spojiť s už pripravovaným projektom Nové Lido.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Incheba - spoločnosť Incheba

Hlavným zámerom autorov návrhu bolo pokračovať v duchu diela významného slovenského architekta Vladimíra Dedečka († 91). Jeho vízia už v roku 1984 rátala s vybudovaním súčasnej Expo Areny, výškovej budovy, ale aj s marínou, ktorú tiež zakomponovali do projektu. Pre spresnenie návrhu oslovili kanceláriu Diller Scofidio + Renfro, čo sú podľa ich slov najlepší odborníci na verejný priestor na svete.

Otvoriť galériu
Incheba
Zdroj: jtre

 

Budova Incheby sa nachádza v širšom centre mesta a okrem MHD je dobre dostupná aj pešo z centra. „Multifunkčný areál má žiť 365 dní v roku a stať sa dominantou,“ uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Incheba Alexander Rozin ml. Ráta sa s revitalizáciou hotela, gastronomických zariadení, s vytvorením nábrežného parku a verejných priestorov s umením. Kapacita hlavnej sály by mala byť 4 500 sediacich divákov. Projekt je podľa Rozina možné zrealizovať do 3 rokov

 

Otvoriť galériu
NKKC Nové Lido
Zdroj: jtre

Veľkým plusom je podľa investora to, že centrum bude mať vďaka podzemným garážam dostatok parkovacích miest. Námestie tak ostane nedotknuté dopravou a návštevníci sa z neho sa dostanú promenádnym mostom do Starého Mesta. „Vďaka umiestneniu v blízkosti významných kultúrnych inštitúcií a v priamom kontakte s Dunajom získa medzinárodný význam a bude reprezentovať Slovensko pred celým svetom,“ hovorí predseda predstavenstva JTRE Peter Korbačka. Počíta sa aj s vybudovaním prístavu osobnej rekreačnej lodnej dopravy na Dunaji.

Súčasťou projektu sú parkovo upravené priestory na streche, amfiteáter a vyhliadkový bar s výhľadom na dominanty Bratislavy. Prízemie sa má prelínať s verejnými priestormi, námestím, parkom či bulvárom. Srdcom budovy bude hlavná sála s kapacitou 5 000 divákov. Môže byť ďalej rozdelená na dve, tri až štyri samostatné sály pre menšie podujatia. Projekt by mal byť maximálne ekologický, s nízkymi požiadavkami na energie, so zelenou strechou, zadržiavaním dažďovej vody aj s výhradne podzemným parkovaním.

 

Otvoriť galériu
Nový Istropolis
Zdroj: jtre
Projekt navrhlo holandské štúdio KCAP v spolupráci s Charcoalblue, ktoré stojí aj za Kráľovským Shakespearovým divadlom vo Veľkej Británii a za novým Centrom umenia v New Yorku. „Chceme miesto, kde sa budú môcť ľudia stretnúť, oddýchnuť si či kultúrne sa vyžiť,“ uviedol riaditeľ developera Immocap Martin Šramko s tým, že na projekte Nový Istropolis pracovali 2,5 roka. Nové kultúrno-spoločenské centrum by malo priniesť kapacitu až 5 000 miest.

„Budú tu aj menšie sály s pódiami na rôzne menšie akcie či divadelné predstavenia,“ prezradil a dodal, že na mieste bude štvrť plná zelene, pribudne park s promenádou, fontány aj cyklotrasy. Verejné priestory budú prístupné návštevníkom po celý deň a na námestí budú vytvorené podmienky napríklad na sezónne trhy. Obrovskou výhodou je, že sa tu prelínajú všetky druhy MHD, autobusy, trolejbusy aj električky, ktoré smerujú na všetky kľúčové smery. Priame spojenie je zabezpečené s Hlavnou stanicou, letiskom a s mnohými mestskými časťami.

 

Čo musí spĺňať nové NKKC:

- širšie centrum mesta

- všetky druhy MHD v pešej dostupnosti do pár minút

- občianska vybavenosť v blízkom okolí

- blízkosť hotelových kapacít

- pozemok s výbornou viditeľnosťou

- najlepšia dostupnosť k strategickým infraštruktúram, vlaková stanica,

- letisko, autobusová stanica

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Borkovičová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Fastfood do seba tlačila 5-krát denne: Vyjedla sa na 127 kilogramov! Uvidíte ju teraz, odpadnete
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v stíhačke F-16, ktorú ovládala umelá inteligencia.
Foto
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v unikátnom stroji: Pozrite sa, čo dokáže! Reakcia hovorí za všetko
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?