Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.10.2020 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Profesor Traubner sa po 10 mesiacoch vrátil do práce: Prežil som holokaust, musím prežiť aj koronavírus!

Má za sebou náročné obdobie – najprv amputácia nohy minulý rok v decembri, v máji vážne problémy s pankreasom, mesiac na to čelil obvineniu zo sexuálneho obťažovania pri vyšetrovaní pacientok a potom júlová desivá autonehoda, po ktorej s manželkou skončili v nemocnici. Neurológ Pavel Traubner (79) sa po dlhých mesiacoch rekonvalescencie vrátil k svojim pacientom.

Vás len tak niečo nepoloží!

Žiaľbohu, koronavírus ma, hlavne v tej druhej fáze, značným spôsobom zabrzdil. Ešte sa vrátim k autohavárii, som šťastný, že sme z toho vyšli s manželkou a so sedemročnou vnučkou Tamarkou relatívne dobre. Aj keď som mal zlomených osem rebier, moja manželka štyri rebrá a členok. Chvalabohu, vnučka obišla bez zranení. Je mi ľúto, že sa to stalo, nebolo to mojou vinou. Urobil to neznámy vodič, ktorý urobil myšičku a vnikol mi do môjho pruhu na ceste. Strhol som volant, aby som ho nezabil a vrazil som do betónu a otočil som sa na strechu. Vodič po havárii ušiel, neviem, kto to bol a nevie to ani polícia. Verím, že to bola už posledná tragédia v našom rodinnom živote.

Ako vyzerá váš pracovný deň?

Dobre mi padlo milé prijatie v práci mojimi nadriadenými aj ostatnými kolegami. Lebo, keď som bol dvojnohý, tak som bol normálnym členom pracoviska, s jednou nohou som tam exkluzivita! (smiech) Chodím do ambulancie trikrát do týždňa, pretože mám čiastočný pracovný úväzok. Okrem toho, že sedím vo svojej pracovni, študujem najnovšie informácie z medicíny. Dokonca počas mojej práceneschopnosti sme napísali s kolegom Pavlom Demešom jednu zaujímavú vedeckú prácu o činnosti slovenských lekárskych fakúlt počas koronavírusu na Slovensku. V práci končím okolo piatej popoludní a doma sa s radosťou venujem manželke a vnučke, s ktorou sa učím.

Viete si predstaviť, že by ste viac nemohli pracovať?

Od minuloročných Vianoc, keď mi amputovali nohu, až doteraz som bol doma a moja manželka by vám potvrdila, že som bol dosť nervózny. Navyše to bolo spojené s extrémnou karanténou, ktorú sme sa snažili dodržiavať. Našťastie, ponorková choroba u nás až tak veľmi neprepukla. Najmä vďaka mojej manželke, lebo ak by to bolo na mne, tak by prepukla veľmi dávno! (smiech)

Nechýba vám spoločenský život, na ktorý sme boli u vás zvyknutí?

Isteže mi to chýba. Ja som sa vrátil po amputácii z nemocnice 1. februára a okamžite som začal žiť normálnym životom. Na druhý deň, 2. februára mal Milan Lasica narodeniny a išiel som na oslavu, kde ma pozdravila aj pani prezidentka Čaputová. Potom som bol na galavečere paralympionikov, na narodeninách spisovateľa Petra Jaroša aj na Krištáľovom krídle a na niekoľkých divadelných predstaveniach. Žiaľbohu, pre koronavírus toto všetko skončilo. Druhá vlna pandémie je hrozivým faktorom pre kultúrne podujatia, ale vďaka môjmu optimizmu verím, že aj toto raz pominie. Hádam sa toho dočkám, samozrejme, ak sa mi podarí prežiť.

Nepochybne to zvládnete, veď ako sa ukázalo, máte dobrého anjela strážneho...

Pravdou je, že v období holokaustu zahynulo 1 a pol milióna detí a ja som nebol medzi nimi. Dlho som mal výčitky, že som prežil a moji kamaráti z okolia sa z koncentráku nikdy nevrátili. Vtedy som si povedal, že ak som prežil toto obdobie, už pre mňa nikdy nemôže byť nič problematickejšie. Veľmi mi to v živote pomáhalo. Množstvo problémov som prekonal vďaka tomu, že som si povedal: ‚Však žiješ, už si tu nemal byť!‘ Prežil som holokaust, musím prežiť aj obdobie korony aj iné problémy. Aj človek s hendikepom môže mať radosť zo života. Uvedomil som si, že mám prečo žiť a že ak som nie raz ušiel hrobárovi z lopaty, musím bojovať.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Machala zapochyboval o guľatosti Zeme.
Váš Tip
Vedci reagujú na Machalu: Takto si guľatosť Zeme môžete overiť aj bez cesty do vesmíru
Bývalý policajný funkcionár NAKA Branislav Bakoš dostal trest päť rokov väzenia.
Polícia reaguje na zmeny v NAKA: Táto vec stále ostáva prioritou
Landslide and soil erosion, a down slope movement of mass of earth, debris or rock down a slope due to the action of external forces such as rainfall, earthquakes, anthropocentric activities etc.
Prírodná katastrofa pri Paríži: Po údere prírody zahynula žena († 57)
Pospíšil má za sebou dobrú sezónu v NHL.
Nováčik v reprezentácii, útočník Calgary Martin Pospíšil: Teším sa na partiu i Ramsayho!
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Šetriť si na dôchodok je pre mnohých nutnosťou: Odborník upozorňuje na častú CHYBU
(ilustračné foto)
Sexuálny delikvent obťažoval dieťa: Oči vám z jamiek vypadnú, čo žiada z basy!
Vodič pod vplyvom alkoholu prekročil povolenú rýchlosť.
Foto
Vodič poriadne prekročil povolenú rýchlosť: Dychová skúška hovorila za všetko!
(ilustračné foto)
Chlapec († 12) z Břeclavi zomrel na ihrisku: Usmrtilo školáka TOTO?!
Zrútenie časti diaľnice v Číne.
Foto
Hrozná tragédia, ZRÚTILA sa časť diaľnice: Pri nešťastí zomrelo 36 ľudí
Fotografia Jaroslava Naďa s českou ministerkou Janou Černochovou vznikla pred pražskou reštauráciou.
Foto
Naď sa odfotil s odkazom, ktorý spája Slovákov s dezolátmi: Nakladačka od Blanára i politológa!
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching si podávajú ruky počas uvítacieho ceremoniálu 21. marca 2023 v Moskve.
Debata o jadrových zbraniach sa začína podobať na sci-fi: Prečo Rusko a Čína mlčí?!
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
Foto
ONLINE Proces s Mikulášom Černákom pokračuje: Mafiánsky boss prehovoril k mužovi, ktorému zabil otca