14. Pomaranče, pomelo
- Sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C.
15. Červená paprika
- Pre ľudí, ktorí sa snažia vyhnúť sa cukru v ovocí, sú červené papriky vynikajúcim alternatívnym zdrojom vitamínu C.
- Miešaním a pražením sa zachováva obsah živín v červenej paprike lepšie ako vo vode alebo v pare.
STRAVA NESTAČÍ!
Podľa odborníkov strava na správne vyživenie organizmu vitamínmi bežne nestačí. Podľa všeobecnej lekárky Etely Janekovej, Nie každý sa vie normálne bežne stravovať. Treba si sledovať zloženie stravy a mať dostatok surovej stravy v pomere k uvarenej. „Ak niekto konzumuje len uvarené potraviny a žiadne surove, samozrejme nemá dostatok vitamínov. Strava by mala mať adekvátny podiel zeleniny, ovocia, cukrov a bielkovín. Samozrejme cukry požívať prirodzene nie v sladkostiach. Vitamíny rozpustné v tukoch (D,E...) by sa nemali užívať nalačno, ale po jedle“ radí a tiež upozorňuje, že aj pri vitamínoch treba dodržiavať dávku odporúčanú výrobcom. „Predávkovanie hrozí najmä pri vitamínoch E a A.“ dodala.
Štúdie dokazujú prospešnosť D-čka
Celosvetové štúdie dokazujú, že vitamín D pomáha predchádzať korone, prípadne ju ľahšie liečiť. V zime, keď je menej slnečného svetla, sa dostáva vitamín D do tela zväčša iba potravou živočíšneho pôvodu, napr. olejom z rybej pečene (treska, plates, sleď, sardinka, losos). Menšie množstvo je v mäse, vo vaječnom žĺtku, v mlieku, mliečnych výrobkoch. Pri varení sa vitamín neznehodnocuje. Pozor, predávkovanie vitamínom D je zriedkavé, ale možné.