Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.10.2020 17:40 | Správy | Domáce správy

Koronavírus udrel naplno, Krajčí varuje Slovákov: Tu je vyše 50% šanca, že stretnete nakazeného

Hlavný hygienik SR Ján Mikas si nemyslí, že je potrebné obnovenie štátnej karantény. Reprodukčné číslo sa na Slovensku zvýšilo na 1,37.

Počty hospitalizovaných sa za posledný týždeň zdvojnásobili. Najviac pacientov majú nemocnice v Ružomberku, Prešove, Michalovciach, Nitre, Trnave a Trenčíne. Vyťaženosť úradov verejného zdravotníctva je v súčasnosti na 129 percent, podľaministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) ich preto posilnia.

"Slovensko bolo ešte pred týždňom v žltých farbách. Teraz sa nám výrazne farby menia do oranžovej. A dokonca máme jeden región na severe Slovenska červený. Je to Žilinský samosprávny kraj, najmä vďaka okresu Trstená a Námestovo," povedal Krajčí.

Nestúpa iba počet pozitívne testovaných, ale aj počet prípadov v najrizikovejšej skupine nad 65 rokov. V tejto vekovej skupine sa k 30. septembru evidovalo 540 nakazených. Najviac ich je v Prešovskom kraji.

Slovensko má za sebou aj rekordy v testovaní na ochorenie COVID-19. Denný priemer stúpol na 5857 testov. Krajčí zároveň potvrdil, že antigénové testy by mali na Slovensko doraziť budúci piatok (9. 10.).

 

"Zatiaľ, čo máme informácie, tak regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) dohľadávajú (kontakty, pozn TASR), žiaľ, s časovým oneskorením, a preto ich je nevyhnutné posilniť, čo sme realizovali. Ponúkli sme RÚVZ pomoc študentov lekárskych fakúlt, študentov verejného zdravotníctva, a tak isto sme dnes začali rokovania a získali aj predbežné pozitívne stanovisko Ozbrojených síl SR, kde by mohli príslušníci OZ pomáhať jednotlivým RÚVZ s dohľadávaním indikovaných pacientov," doplnil šéf rezortu zdravotníctva, pričom avizoval, že budúci rok by mali byť RÚVZ finančne podporené.

V takzvanej červenej fáze je aktuálne 41 okresov. V takzvanej oranžovej fáze je 20 okresov, 18 je zaradených v zelenej zóne. Krajčí upozornil, že pokiaľ sa človek zúčastní hromadného podujatia v Bratislave, na ktorom je povolené maximum 50 ľudí, má viac ako 50-percentnú pravdepodobnosť, že tam stretne nakazeného človeka.

Na Slovensku je z dôvodu ochorenia COVID-19 aktuálne úplne zatvorených 47 škôl. Ďalších 124 škôl má uzatvorenú niektorú z tried. Celkovo je zatvorených 495 tried, doma je 18 992 detí.

Minister zdravotníctva opätovne vyzval na dodržiavanie opatrení, najmä pri styku so seniormi a chronicky chorými. Zdôraznil, že ich musíme v tejto situácii chrániť. "Pokiaľ by sme dodržiavali od ľudí, ktorých nepoznáme, odstup, mali nasadené rúško a dodržiavali dezinfekciu rúk, stále je naše presvedčenie, že by sme nemuseli prijímať celoplošné opatrenia. Žiaľ, keďže v našej krajine 35 percent ľudí nemá adherenciu k týmto opatreniam a neplánuje ich dodržiavať a nedodržiava ich, tak musíme uvaliť na celú krajinu opatrenia, ktoré sú nepríjemné pre nás všetkých," dodal Krajčí.

Minister tiež potvrdil, že nemá záujem vzdať sa funkcie pre zhoršujúcu sa situáciu. Hovorí, že cíti podporu premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aj keď s úsmevom priznal, že od podania demisie je "na krajíčku".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
NATO bije na poplach: Rusi dávajú úder za úderom, problémy hlási aj Česko
Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú