Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2020 10:15 | Správy | Domáce správy

Advokát Kuciakovcov Lipšic vo veľkom rozhovore: Ako budeme bojovať ďalej! V čom súd pochybil?

Odôvodnenie oslobodzujúceho verdiktu pre Mariána Kočnera (57) a Alenu Zsuzsovú (46) je nepresvedčivé a senát zle vyhodnotil skutkové zistenia. Myslí si to advokát rodiny zavraždeného novinára Jána Kuciaka († 27) a exminister spravodlivosti a vnútra Daniel Lipšic (47), ktorý je optimista a verí, že Najvyšší súd zruší rozsudok Špecializovaného trestného súdu.

Kedy sa vec reálne môže dostať pred Najvyšší súd?

- Do polovice októbra bude vyhotovená písomná verzia rozsudku a následne bude doručovaný a bude daná lehota na odôvodnenie jednotlivých odvolaní, potom sa k nim bude môcť vyjadriť obhajoba, takže reálny dátum, kedy bude spis expedovaný na Najvyšší súd, bude niekedy v decembri a ťažko predpokladať kedy rozhodne.      

Ak by sa vec vrátila späť na prvostupňový súd, už máte pripravenú taktiku, na čom by ste stavali pri opätovnom pojednávaní?  

- To sa teraz nedá povedať. To závisí - ak príde k zrušeniu rozsudku, alebo jeho oslobodzujúcej časti - od toho, s akými právnymi argumentmi Najvyšší súd verdikt zruší. Dnes predvídať našu taktiku je naozaj predčasné.  

Je možné, že by sa po rozhodnutí Najvyššieho súdu uberalo dokazovanie úplne iným smerom?

- Nemyslím si, že bude potrebné doplňovať dokazovanie, možno len o nejakú parciálnu vec, ale myslím si, že tie odvolacie námietky budú založené na tom, a to je aj štandard pre zrušenie rozsudku prvého stupňa, že sa súd nevysporiadal so všetkými okolnosťami významnými pre rozhodnutie a logicky neodôvodnil svoje skutkové zistenia. A podľa mňa v tomto prípade tomu tak bolo, čo je dôvod na zrušenie rozsudku.    

Pripúšťate ešte verziu, že by to mohol byť niekto iný ako Marián Kočner, alebo by prípadne mohol byť niekto nad ním či spolu s ním?

- Nie, myslím si, že objednávateľom vraždy bol Marián Kočner a je to aj dôkazne silne podložené. Už rozsiahlosť vyšetrovania výrazným spôsobom svedčí, že ten záver bol správny. Že nebol vopred determinovaný, ale, že bol správny. Povedzme si, že od koho iného by tú objednávku Zoltán Andruskó dostal?

Druhá otázka je, že ak by ju dostal od niekoho iného a rozhodol sa po svojom zadržaní hneď spolupracovať a vypovedať, aby získal nejaké benefity v podobe nižšieho trestu, prečo by neusvedčil reálnych objednávateľov, prečo by klamal, aký by mal motív klamať?

Ak by sa na jeho klamstvo prišlo, tak by akékoľvek benefity stratil. V jeho vlastnom záujme bolo vypovedať pravdu, lebo všetky potenciálne výhody by mu padli. Navyše Zoltán Andruskó nemal žiadny osobný spor so Zsuzsovou či Kočnerom. Práve naopak, on bol s obžalovanou pár dní pred zadržaním vo Viedni. On nemal motív jej škodiť. A to sú všetko faktory, s ktorými sa väčšina senátu v odôvodnení nijakým spôsobom nevysporiadala.                    

Práve Zoltán Andruskó bol podľa súdu nedôveryhodný..

- Ale prečo? To treba odôvodniť, prečo v jednej časti rozsudku je a v ďalšej už nie je. Je pravdou, že Zoltán Andruskó, ale aj Miroslav Marček mali vo svojich výpovediach drobné rozpory. Marček inak opisoval, čo sa udialo na mieste činu, aký bol uhol streľby, rana istoty a tak podobne. To môže mať rôzne dôvody, ale je to dosť logické, pretože každý má inú pamäťovú stopu, a keď vidí 10 ľudí jednu vec, každý ju inak interpretuje.

To všetci vieme aj z bazálnej psychológie. Práveže tie drobné rozpory svedčia o vierohodnosti tých výpovedí. Ak by Zoltán Andruskó bol nejako nabrífovaný políciou, čo má hovoriť , tak by hovoril všetko od A po Z, išiel by proste ako píla. Práve tie drobné rozpory nasvedčujú, že nikým nebol navádzaný a naučený, ako má vypovedať.      

Nie je to aj zásluha posledných aktivít Zoltána Andruskóa, že vzbudzoval u súdu nedôveryhodnosť. Cez leto posielal z väzenia listy, ktoré zverejnil aj na sociálnej sieti, v ktorých tvrdil aj to, že prokuratúra ho oklamala, keď nesplnila dohody o nižšom treste pre neho?  

- Na inú vec by som upozornil. Andruskó mal pôvodne dohodu s prokurátorom na 10 rokoch. Túto dohodu neakceptoval prvý senát a dostal 15 rokov. Napriek tomu, že tento trest dostal v januári, vypovedal na súde v plnej miere a usvedčoval všetkých ostatných obžalovaných vrátane Aleny Zsuzsovej a Mariána Kočnera. To skôr svedčí v dôveryhodnosť jeho výpovede aj keď, samozrejme, Andruskó nie je bezúhonný občan. Nie je kandidátom na blahorečenie.

Ale to nie je žiaden spolupracujúci obvinený. Veď to sú ľudia z kriminálneho prostredia a výmenou za nejaký legálny benefit, nižší trest väčšinou, vypovedajú a usvedčujú svojich spolupáchateľov, komplicov, zločinecké skupiny. To je bežné. Zoltán Andruskó nie je bezúhonná osoba, veď inak by sa ani nepodujal na sprostredkovanie viacerých vrážd, ale to neznamená, že apriori je výpoveď takzvaného kajúcnika nepravdivá.            

Po vynesení verdiktu prenikli do médií informácie, ako hlasovali konkrétni členovia senátu. To vyvolalo negatívne reakcie odbornej verejnosti, pretože tieto informácie by mali zostať utajené. Čo si o tom myslíte?

- Ja to verejne nijako nehodnotím, pretože ide o klebety kto ako hlasoval. Ja neviem, kto ako hlasoval, preto sa k tomu nechcem vyjadrovať. Je pravdou, a všetci to na konci dňa mohli počuť v pojednávacej miestnosti, že štýl odôvodnenia v odsudzujúcej časti rozsudku, ktorý čítala predsedníčka senátu, bol výrazne odlišný od štýlu odôvodnenia oslobodzujúcej časti rozsudku.  

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Filip Szórád, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin sa piatykrát ujal funkcie prezidenta: Táto krajina nezaháľa! Aký odkaz vyslala?
Foto
Obľúbený herec Koleník v nepríjemnostiach: Zašlo to ďaleko, musel urobiť rázny krok!
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Moderátor Nikodým zažíva poriadne trpké chvíle: V chlade, bez sprchy s ubúdajúcim kyslíkom!
Ilustračné foto
Obrovská CHYBA lekárov: Mužovi namiesto obyčajného zákroku amputovali... To si robia srandu?!
Ilustračné foto
V Maďarsku protestovali proti návšteve iránskeho exprezidenta: Čoho sa dopustil? Tak to snáď nie!
Propalestínsky symbol na ruke švédskeho speváka poznačil semifinále Eurovízie.
Najkontroverznejší čin Eurovízie? Na semifinále vystúpil spevák s palestínskou symbolikou! Organizátori reagujú
Shakira má pred súdom čo vysvetľovať.
Unikne Shakira obvineniam z daňových podvodov? Prokuratúra žiada o odloženie vyšetrovania!
Budúci prezident nevníma mier ako za samozrejmosť: Teraz stojíme pred zásadnou výzvou!
Francúzsky herec Gérard Depardieu čelí ďalšej žalobe za sexuálne napadnutie
Kontroverzný herec Depardieu: Po prepustení z väzby utekal do Česka! Aha, s kým ho prichytili
(ilustračné foto)
Slová vedcov vás prekvapia: Padnete na zadok, čo všetko dokáže a ako funguje náš mozog!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Vláda rozhodla o osude ministerky zdravotníctva: Ako dopadlo odvolávanie Dolinkovej?
(ilustračná fotografia).
Deti sa vo štvrtok vrátia do školských lavíc: Ako vidí bombovú hrozbu ministerstvo vnútra?