Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2020 10:15 | Správy | Domáce správy

Advokát Kuciakovcov Lipšic vo veľkom rozhovore: Ako budeme bojovať ďalej! V čom súd pochybil?

Odôvodnenie oslobodzujúceho verdiktu pre Mariána Kočnera (57) a Alenu Zsuzsovú (46) je nepresvedčivé a senát zle vyhodnotil skutkové zistenia. Myslí si to advokát rodiny zavraždeného novinára Jána Kuciaka († 27) a exminister spravodlivosti a vnútra Daniel Lipšic (47), ktorý je optimista a verí, že Najvyšší súd zruší rozsudok Špecializovaného trestného súdu.

Fotogaléria
22
fotiek v galérii

V rozhovore pre Nový Čas otvorene hovorí o tom, prečo si myslí, že sa súd v tomto prípade pomýlil.

Oslobodzujúci rozsudok pre Mariána Kočnera a Alenu Zsuzsovú šokoval a zaskočil slovenskú verejnosť. Ako ho teraz s odstupom pár dní hodnotíte?

- Vnímam ho rovnako ako pri vyhlásení rozsudku a najmä pri zdôvodňovaní oslobodzujúcej časti rozsudku. Domnievam sa, že bolo zdôvodnené veľmi nepresvedčivo a tá sieť nepriamych dôkazov voči obžalovaným postačovala na uznanie viny, pretože vytvárala veľmi logické neprerušované reťazce, ktoré vylučovali akúkoľvek inú alternatívu priebehu skutkového deja. Súd sa nevysporiadal v odôvodnení ani s ťažiskovými nepriamymi dôkazmi a nevysvetlil, prečo ich nevzal do úvahy pri svojom rozhodovaní. Myslím si, že akoby povýšil špekulatívne pochybnosti na úroveň rozumných pochybností a v tomto podľa mňa väčšina senátu pochybila.

 

Ako to myslíte?

- Poviem to na príklade. Súd mal za preukázané, že Zoltán Andruskó mal k dispozícii fotografie zo sledovania Jána Kuciaka, ale prišiel k záveru, že Andruskó ich mohol mať od nejakej inej osoby ako od Aleny Zsuzsovej. To je teoreticky možné, samozrejme, mohol sa niekto hacknúť do počítača Mariána Kočnera alebo niečo podobné, ale to sú naozaj len špekulatívne pochybnosti, pretože nikto zo sledovacieho komanda Mariána Kočnera - Peter Tóth a spol. - nemali žiaden kontakt so Zoltánom Andruskóom.

Vo vzťahu k tejto osobe môžeme povedať, že vyznieva veľmi nepresvedčivo, keď na jednej stane súd oprel odsudzujúcu časť rozsudku vo vzťahu k obžalovanému Szabóovi aj o výpovede Zoltána Andruskóa, keď mu uveril čo sa týka dôkazov k vykonaniu vraždy, ale neuveril mu v časti, ktorá sa týka objednávateľov. Je súdnou praxou pomerne akceptované, že je potrebné vyhodnocovať výsluch svedka komplexne, pretože neexistuje žiadna magická formulka, ktorá by vedela odčleniť vierohodnú časť výpovede od nevierohodnej.

Súd to v odôvodnení rozsudku ani nevysvetlil, prečo v jednej časti uveril - v čom bola tá časť odlišná vo vzťahu k vykonávateľom - a v inej časti neuveril Zoltánovi Andruskóovi. Ten bol po prvé priamym svedkom vo vzťahu k Alene Zsuzsovej, čiže tam bol silný priamy dôkaz, po druhé jeho výpoveď bola overená ďalšími dôkazmi

Ktoré konkrétne dôkazy máte na mysli?

- To, že vypovedal o stretnutí Zsuzsovej a Kočnera deň po vražde, preukázala komunikácia na Threeme, lokalizačné údaje mobilných telefónov aj návšteva bezpečnostnej schránky Mariána Kočnera. Súd v tomto akoby pripustil, že k stretnutiu asi prišlo, lenže nie je priamy dôkaz, že došlo k odovzdaniu peňazí. To je, samozrejme, pravda, ale moja otázka znie, prečo obidvaja obžalovaní stretnutie deň po vražde popierali a tvrdili, že Threema je dopĺňaná, tie esemesky „som tu aj ja“, a že sa nikdy nestretli v ten deň.

Súd napriek tomu povedal, že autenticite Threemy verí, ale nijako sa s týmito tvrdeniami obžalovaných nevysporiadal, pričom Andruskó vypovedal o stretnutí deň po vražde v čase, keď o ďalších dôkazoch, ako sú komunikácia cez Threemu a lokalizačné údaje, nemal vedomosť nielen on, ale ani vyšetrovací tím. Čiže si ich nemohol vopred vymyslieť.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Senát argumentoval aj tým, že neboli k dispozícii žiadne priame dôkazy, respektíve, že bolo potrebné vykonať ešte ďalšie dokazovanie, ktoré by potvrdilo nepriame dôkazy. Pár dní pred verdiktom po tom, čo už boli ukončené záverečné reči, prokurátor Vlamimír Turan dodal ďalší dôkaz. Nedáva argumentom súdu za pravdu fakt, že prokurátor podal na súd posledný dôkaz tak neskoro? Nemalo v prípade pokračovať ešte ďalšie dokazovanie?  

- Ale to bol nový dôkaz. Ten dôkaz neexistoval dovtedy, kým ho prokurátor nepredložil. To je analýza dát z mobilného telefónu Aleny Zsuzsovej, ale to nie je analýza komunikácie. To je analýza iných dát, ktorá bola vykonaná až teraz v inej trestnej veci. Takže bolo absolútne legitímne, že to prokurátor predložil až teraz, pretože skôr to k dispozícii OČTK vôbec nemali.

Chcem zdôrazniť, že v zahraničí väčšinu takýchto úkladných vrážd na objednávku, ktoré vyúsťujú k objednávateľovi, je možné preukázať len na základe ucelených reťazcov nepriamych dôkazov. Nikde sa väčšinou nenájde priamy svedok, ktorý by bol pri tej objednávke, alebo listinný dôkaz, faktúra či potvrdenie. Nič také sa pri tomto type trestnej činnosti nevyskytuje, preto je možné pri väčšine prípadov aj v zahraničí uznanie viny u objednávateľov len na základe súvislých reťazcov nepriamych dôkazov.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Filip Szórád, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva