Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.08.2020 21:58 | Správy | Domáce správy

Minister Budaj reaguje na zvýšený výskyt medveďov v Tatrách: Odstrel už nebudú vykonávať poľovné združenia

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) pripustil odstrely medveďov v prípadoch, keď príslušná odborná komisia identifikuje konkrétnych jedincov, ktoré stratili plachosť a stanú sa pre ľudí nebezpečnými.

"Na ministerstve pod mojim vedením vôbec nebudeme brániť tomu, aby sa chránilo obyvateľstvo pred medveďmi. Takéto medvede, ktoré už nie sú schopné žiť v prirodzenom prostredí, by boli príliš veľkým rizikom," uviedol počas nedeľňajšej návštevy mesta Vysoké Tatry.

Zároveň oznámil, že envirorezort prestane zverovať schválený odlov medveďov poľovným združeniam. Na starosti to bude mať špeciálny zásahový tím v rámci Štátnej ochrany prírody SR. "Ak (poľovníci) lákali medvede do kolízií s obyvateľstvom, a v niektorých prípadoch nemám pochybnosť, že k tomu dochádzalo, len preto, aby potom vďaka medializácii a rozhorčeniu obyvateľstva dosiahli výnimku na lov medveďa, tak táto motivácia by mala skončiť," vyhlásil. Lákanie šeliem rôznymi potravinami do blízkosti ľudských sídiel zo strany niektorých poľovníkov označil minister za trestnú činnosť s ohrozením obyvateľstva.

Bezpečnosť ľudí považuje Budaj za prvoradú, čomu bude prispôsobená aj práca špecializovaného tímu štátnej ochrany prírody. Ten bude vyzbrojený novou technikou a muníciou schopnou aj farebného označovania zvierat. Tzv. synantropné medvede, ktoré sa dostávajú do blízkosti ľudí, budú monitorované.

 

Problém výskytu medveďov v ľudských sídlach vo Vysokých Tatrách súvisí podľa ministra so stále nedostatočným zabezpečením odpadu. Uviedol, že veľká časť kontajnerov ostáva nechránená, a to napriek finančnej podpore z envirofondu a vládnej dotácie z minulosti. Vyhadzovanie množstva potravín, a k tomu ešte na nezabezpečených miestach, označil za pozvánku pre medvede, možné kolízie s nimi si tak človek spôsobuje sám. "Apeloval som na vedenie mesta Vysoké Tatry, aby prijali nové VZN smerom k hospodáreniu s odpadmi hotelov a reštauračných zariadení," povedal po rokovaní so zástupcami samosprávy.

Otázkou podľa neho je aj to, či návštevnosť turistov vo Vysokých Tatrách nie je už "za hranicou", za ďalší faktor považuje pestovanie energetických plodín v daných oblastiach, na ktoré si medvede navykli a prispievajú k rastu ich populácie. "Chceme sa vrátiť k rovnováhe, chcem garantovať taký manažment medveďa hnedého, ktorý uchová tento druh naďalej v dobrej kondícii, ktorý ale zároveň zmenší riziko kolízií týchto šeliem s obyvateľstvom," povedal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
V tejto veci nemá Netanjahu žiadne pochyby: Operácia má rozhodnúť o všetkom!
Foto
Slovenský mladík sa zapísal do histórie: Prekonal 89 rokov starý rekord
Belgický premiér Alexander De Croo.
Nehorázny prešľap belgického moderátora: Sila, čo povedal v priamom prenose! Otvorená výzva na atentát?
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) počas neformálneho stretnutia v Pekingu vo štvrtok 16. mája 2024.
Správanie Číny sa Američanom nepozdáva: Hrá to na dve strany? Spojené štáty sú rozhorčené
Meghan Markle na návšteve Nigérie.
Foto
Meghan so slzami v očiach! Z toho, čo sa stalo v Nigérii, sa bude ešte dlho spamätávať
Russian tanks convoy on military maneuvers.
Veliteľ spojeneckých síl o šanciach na dobytie Charkova: Ruská armáda má podľa neho zásadný problém
Ilustračné foto
Ako určiť, že je niekto PSYCHOPAT: Všímajte si TENTO znak! Znepokojivé, čo zistili o ženách
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu.
Pásmo Gazy sa nachádza v hroznom stave: Juhoafrická republika podnikne dodatočné právne kroky proti Izraelu
Pápež František.
Pápež napriek zdravotným ťažkostiam ohlásil ďalšiu zahraničnú cestu: Pripomenie si významné výročie
Kontroly dvoch cyklistov nedopadli dobre.
Policajti dali za bieleho dňa fúkať dvom cyklistom: Preboha! Jeden horší ako druhý
Photo. Hand of a farmer holding wheat grains In the field in sunset. Rich harvest.
Maďari na plné ústa o poľnohospodárstve v EÚ: Je obeťou extrémnej... Čo navrhujú?
Ilustračné foto
Na Slovensko sa valí KATASTROFA: Pripravte sa na radikálnu zmenu počasia! Kedy to príde?