Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.08.2020 08:00 | Správy | Domáce správy

Slovenka vypátrala skutočný pôvod akčného hrdinu: Žiadny Schwarzenegger, ale Arnold Mach!

Slávny Arnie je pôvodom Čech! A nemal by sa volať Schwarzenegger, ale Arnold Mach. Ktovie, s akými pocitmi prijme bývalý kalifornský guvernér a hrdina akčných filmov Arnold Schwarzenegger (73) túto informáciu. Vypátrala ju Slovenka, lovkyňa rodokmeňov Alica Jančoková (49).

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

V žilách hollywoodskeho herca Arnolda Schwarzeneggera koluje aj česká krv. „Arnoldov pradedko bol pôvodom Čech a volal sa Wenzel (Václav) Mach. Narodil sa v roku 1841 v dedinke Kočov pri Tachove v Plzenskom kraji. Avšak z rodnej obce odišiel do Štajerska, kde v baníckej obci Neuberg an der Mürz pracoval ako kováč,“ hovorí Alica Jančoková.

Wenzel sa v roku 1871 zaplietol s miestnou devou Kunigunde Schwarzenegger, a keď sa jej v júli 1872 narodil nemanželský syn Carl, zachoval sa ako chlap a priznal sa k otcovstvu aj oficiálne. Malý Carl teda oficiálne dostal priezvisko svojho otca – Mach. Vzťah jeho rodičov však nepokračoval. Wenzel sa o dva roky oženil s inou devou. Kunigunda sa neskôr vydala dokonca dvakrát, ale už sa jej nepodarilo porodiť živé dieťa a napokon zomrela mladá, ako 39-ročná.

„Carl mal vtedy len 17 rokov a neskôr prijal priezvisko svojej mamy - Schwarzenegger. Keď sa v roku 1897 ženil s Ceciliou Hinterleitner, volal sa Schwarzenegger a otec Mach sa už nikde nespomína. Carl mal s Ceciliou 4 deti, okrem iného aj Gustava, ktorého synom nie je nikto iný než svetoznámy Arnold. Pritom stačilo málo a legendárne priezvisko Schwarzenegger by dnes nikto nepoznal,“ usmieva sa Alica.

Bádateľka priznáva, že väčšinu práce pred ňou odviedol neznámy americký kolega. „Akurát, že jeho objav nebol zatiaľ nikde v médiách zverejnený,“ uvádza Slovenka. O Arniem vedela, že jeho mama sa volala Aurelia Jadrny. Mala typicky české meno, ale zároveň sa nikto z rodiny k nejakému českému pôvodu nevyjadroval. Naopak, boli hrdí Rakúšania.

 

„Pozerala som si americké stránky, ktoré sa venujú pôvodu známych osobností. Na jednej som zrazu našla nový údaj o tom, že tam figuruje Wenzel Mach a Schwarzenegger bolo vlastne priezvisko matky. Našiel to nejaký genealogický nadšenec v USA. Keďže tam boli presné údaje, v akej obci sa dedko Carl Mach/Schwarzenegger narodil, išla som si ich overiť priamo do danej matriky v obci Neuberg an der Mürz. Rakúske matriky sú pomerne prehľadne zverejnené na internete, takže som vedela presne, kde hľadať. A naozaj sa všetko potvrdilo,“ uzatvára Alica.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jana Rojková, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hudobná legenda Paul McCartney
Paul McCartney má dôvod na oslavu: To, čím sa pýši, nemá žiaden hudobník v Británii
Britský kráľ Karol III.
Karol III. oznámil prvú zahraničnú cestu po liečbe rakoviny: Jeho návšteva bude symbolická
Foto
Cenné podpisy pre Slovan! Kucka a Weiss ml. pokračujú v belasom drese
(ilustračné foto)
Rakovinu pľúc môže odhaliť tento jednoduchý TEST! Potrebujete na to len svoje prsty
Bazilika sv. Petra je srdcom Vatikánu (ilustračné foto).
Vatikán novým dokumentom vzbudil vášne: Normy, ktoré tu doteraz neboli
(ilustračné foto).
Iránska polícia zadržala vyše 250 ľudí: Ohavné, z čoho ich vinia
Ilustračné foto
Odborníci prišli na nečakané zistenie o dedičnosti: V TOMTO ste sa celý život mýlili!
(ilustračné foto)
Prieskum odhalil skutočnú pravdu: Toto si Poliaci myslia o ukrajinských mužoch!
Expert tvrdí, že Ficova ochranka urobila vo veľa veciach chybu.
Foto
Mohlo byť všetko INAK? Expert, ktorý strážil slávnych, si myslí svoje: Drsná KRITIKA Ficovej ochranky!
Handlová. 15. máj 2024.
Váš Tip
Varovanie Slovákom, v ohrození sú nevinní ľudia: Po atentáte na premiéra sa šíri obzvlášť nebezpečný hoax!
Copperfield je jedným z najznámejších iluzionistov všetkých čias.
David Copperfield ako sexuálny predátor?! Ohavné, čo mal robiť deťom
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrôza, koľko obcí Rusko za týždeň dobylo: Obsadia aj Charkov?! Putin prezradil, aké sú ich PLÁNY