Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.08.2020 09:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Celebrity spomínajú na prázdninové zážitky: Najlepšia dovolenka nášho detstva bola na Slovensku

Leto je v plnom prúde a mnohí dovolenkujeme na Slovensku.

Herec Marek Fašiang (34)

Otvoriť galériu

Romantika dreveníc v Drábsku i prales

Fotka, na ktorej malý Marek obdivuje kravičky, vznikla v Drábsku v okrese mesta Brezno. Čarovná dedinka leží vo vrcholovej časti Veporského Slovenského rudohoria, pri prameni Rimavice. „Je to krásny kraj, v ktorom som trávil dosť času cez prázdniny, pretože moja babka tam mala chatu. Na toto obdobie spomínam veľmi rád. Všade okolo je nádherná príroda. Babka mala chatu veľmi pekne upravenú v tradičnom štýle, vlastnila aj ľudové kroje. Celá chata bola v akejsi polodivočine,“ nadchýňa sa seriálový otecko. „Tento kraj odporúčam navštíviť, pretože príroda okolo Drábska, okolo Lomu nad Rimavicou je skutočne panenská. Kúsok je starý prales, je tam kopec zveri, dokonalá pravá horská atmosféra. Lokalita Kysuca bola v 80. rokoch 20. storočia prakticky celá vysídlená, vďaka čomu sa zachovala pôvodná zástavba dreveníc. Tieto historické domčeky je možné nájsť v samotnej obci aj v časti Skálnik.

Čo treba navštíviť:

Kaplnka sv. Anny

V obci Drábsko sa nachádza rímskokatolícka Kaplnka sv. Anny obnovená v roku 1957.

Čiernohorská železnička

Asi 10 km od Drábska nájdete známu železničku, ktorá premáva denne počas letnej turistickej sezóny od 2. 5. do 30. 9. V jej okolí môžete nájsť veľa turistických lákadiel, napríklad lesnícky skanzen vo Vydrove alebo Dobročský prales.

Vodopád Bystré

Nevídaná párodná prírodná pamiatka sa nachádza na južných svahoch Poľany, 13 km od Drábska a asi 8 km severne od Hriňovej. Popýšiť sa môže svojou 23-metrovou výškou.

 

Herečka Bibiana Ondrejková (48)

Otvoriť galériu

Z pútnického miesta v Čároch na huby

Pre herečku Bibu Ondrejkovú je malá obec Čáry na Záhorí jedným z najkrajších miest na Slovensku. „V Čároch, kde vyrastala moja mama, som prežila nádherné chvíle. Dodnes, keď prechádzam touto obcou, mám pocit, že sa spomalil čas. Moje kroky najčastejšie vedú na cintorín zapáliť sviečku. Sám osebe je pekný. Jeho súčasťou je barokový kostol, v ktorom je aj nádherný organ,“ opisuje Biba a odporúča navštíviť aj dom číslo 54. „Je to rodný dom rímskokatolíckeho kňaza, prívrženca československej vzájomnosti Martina Kollára. Nedajte si ujsť ani pozostatky mlynskej usadlosti, tzv. Mandelíkov mlyn. Poprechádzať sa môžete v lese.“ Mimochodom, Čáry sú rodnou obcou herečky Márie Kráľovičovej, ktorá tam dodnes rada chodí, napríklad na letnú súťaž vo varení guláša. Neďaleko je obec Šaštín-Stráže, pútnické miesto s Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie. Herečka však dáva do pozornosti ešte jedno miesto: „Z druhej strany sa z Čárov cez Kuklov dostanete do Borskeho Svätého Jura, rodnej obce môjho otca. Tam sú borovicové lesy a raj pre hubárov. Ako deti sme sa tam vždy vyšantili,“ spomína herečka. „Dobová fotografia je práve z Borského Sv. Jura. Ja som tá tmavovláska, na kolenách mám sestru Zuzku, vedľa mňa je brat Martin. Otec nám ukazoval, ako vzniká múka,“ spomína Biba.

Čo treba navštíviť:

Rekreačné stredisko Gazárka

V horúcich dňoch zájdite na Gazárku, ktorá sa nachádza neďaleko Šaštína pri štrkoviskových jazerách. Všetky brehy jazier pokrýva piesočnatá pláž s bezproblémovým prístupom do vôd jazier. V sezóne sa tu môžete kúpať v čistej vode, člnkovať a bicyklovať na vodných bicykloch.

Kúpele Smrdáky

Približne 20 km od Čár sú kúpele s jedinečným prírodným prameňom sírovodíkovej vody. Patria medzi pramene s najvyššou koncentráciou síry v Európe. Okolie kúpeľov je bohaté na pešiu a cykloturistiku.

Plavecký hrad

Na kopci Pohanská na západnom úpätí Malých Karpát navštívte Plavecký hrad. Na hrad je možné vystúpiť z Plaveckého Podhradia, parkuje sa na lúke pod hradom. Výstup trvá približne 30 minút. Cestou sú k dispozícii ohniská na opekanie. Z hradu je nádherný výhľad na okolie.

Spevák Alan Murín (21)

Otvoriť galériu

Medzi dravcami na Červenom Kameni

Mladý spevák a producent si obľúbil miesto len pár kilometrov od Bratislavy, kam ako dieťa chodil veľmi rád. „S celou rodinkou sme sa pravidelne vracali na otvorenie sezóny na Červenom Kameni. Kto má záujem, môže si prezrieť interiér hradu. Múzeum Červený Kameň sa špecializuje na vývoj bytovej kultúry šľachty a meštiactva na Slovensku. Každoročne je tam mnoho atrakcií vrátane predvádzania dravých vtákov,“ odporúča Alan, ktorý na fotografii spred vyše desiatich rokov pózuje s dravcom na Sokoliarskom dvore. „Dravce si môžu vyskúšať chytiť aj deti. Ja som mal na tej fotke asi 9 rokov a bol to pre mňa nezabudnuteľný zážitok,“ spomína hudobník a pozýva fanúšikov turistiky do okolitých čarovných miest. „V Malých Karpatoch je množstvo turistických chodníčkov. Z Dubovej, z Modry či z obce Píla sa dostanete k rozhľadni na vrchu Kukla, z ktorej je vidieť samotný hrad a, samozrejme, zvyšok nádhernej scenérie.“

Čo treba navštíviť:

Rozhľadňa Kukla

Pohľad z rozhľadne stojí za to. Vysoká je 12 m a na jej vrchol sa dostanete s pomocou drevených rebríkov, preto najmä v prípade výstupu detí treba byť obozretnejší.

Malokarpatské múzeum

Sídli v centre mesta Pezinok. Počas prehliadky pivníc sa zoznámite nielen s vinohradníckou históriou, spoznáte najväčšiu zbierku vinohradníckych lisov v strednej Európe a ochutnáte víno z malokarpatského regiónu.

Schaubmarov mlyn

Romantikov očarí Schaubmarov mlyn, historická vidiecka usadlosť v Pezinku s barokovým vodným mlynom. Bol poháňaný vodou z potoka Cajloch. Rozprestiera sa na niekdajšom mlynskom ostrove v historickej mestskej časti Cajla, kde v 60. rokoch 19. storočia mlelo až 7 mlynov.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
V Írsku chcú klepnúť po prstoch fajčiarom: Rázne rozhodnutie, pozrite sa, čo vymysleli
Britský kráľ Karol III.
Foto
Kráľov PRVÝ oficiálny portrét uzrel svetlo sveta: Wau! Čo si o ňom myslíte?
Jedna z leteckých bômb zasiahla 15-poschodový bytový dom v Charkove.
Okamihy hrôzy v centre Charkova: Na mesto dopadli bomby, počet zranených narastá
Obrovský požiar pri Bratislave.
Aktualizované
Pri Bratislave vypukol OBROVSKÝ požiar: Hustý dym je vidieť na kilometre!
Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Český premiér Petr Fiala.
Prečo Česi nepodporili migračný pakt? Premiér Fiala vysvetľuje: Podľa neho nie sú jediní
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?