Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.06.2020 06:00 | Správy | Politika

Čo sa deje s Matovičom? Premiér je k škandálu Kollára nečakane zhovievavý: Toto je ten dôvod!

Kauza odpísanej diplomovky šéfa parlamentu rozdelila koalíciu.

Kollára podľa svojich slov potrebuje na porazenie mafie, ktorú sľuboval pred voľbami svojim voličom. Avizoval však, že sa majú stretnúť a Kollár mu má celú situáciu vysvetliť. Protestných odchodov koaličných poslancov sa nebojí. „Možno niektoré individuality si povedia, že chcú zažiť päť minút slávy, a urobia to, holt,“ uviedol premiér.

Poslanci zo Sme rodina nevidia dôvod, prečo by mal Kollár odísť. „Stojím za ním,“ povedal Peter Pčolinský, ktorý šéfuje poslaneckému klubu. V strane sa podľa jeho slov nediskutuje o tom, že by sa mal predseda parlamentu vzdať funkcie, a ani o tom, kto by ho mal nahradiť. „Myslím, že pán predseda Kollár ukázal včera výstup z toho testu, ktorý je oficiálny v SR, a ten výstup z testu bol v poriadku,“ povedal minister Milan Krajniak. Proti je však minister pôdohospodárstva Ján Mičovský z OĽaNO, ktorý tvrdí, že v prípade, ak sa podozrenia potvrdia, žiada jeho odchod. Podobný postoj zaujali aj poslanci Za ľudí či niektorí členovia klubu SaS.

Minister školstva Branislav Gröhling tvrdí, že má v tejto situácii zviazané ruky. Jediné, čo vraj mohol urobiť, je, že do školy v Skalici poslal kontrolu a bude žiadať vysvetlenie závažných podozrení a nový zákon o vysokých školách.

 

Systém overovania je nedokonalý

Juraj Draxler, bývalý minister školstva

- Nie je pravda, že antiplagiátorský softvér, ktorý sa prevádzkuje v rámci Centrálneho registra záverečných a kvalifikačných prác, je nejakým štátnym certifikátom, že nejde o plagiát. Ten posudzuje len mieru zhody s inými prácami v systéme a určitým okruhom iných zdrojov, ale má značné limity a na webe CRZP preto svieti upozornenie, že toto overovanie je len podkladom pre skúšobnú komisiu, doslova sa tam uvádza, že je len pomôckou. Mávať preto pred kamerami akože potvrdením z tohto systému, že nejde o plagiát, je, akoby ste tvrdili, že nejaké literárne dielo neexistuje, lebo ho nemajú vo vašej okresnej knižnici.

 

Ako je to s diplomovkou Matoviča

Už v roku 2012 priznal, že v roku 1998 skončil na UK s prácou Daňový systém a jeho vplyv na podnikateľské subjekty. Takmer tretina pripomína štúdiu známych ekonómov z roku 1997. V tom čase ešte neexistoval centrálny register záverečných prác. „Úplne logicky som pri práci využil aj zistenia štúdie, ktorá sa zaoberala tým istým problémom, ktorým som sa mal zaoberať aj ja,“ povedal Matovič s tým, že odkedy začal v štvrtom ročníku podnikať, školu bral už len ako povinnú jazdu. Matovič priznal, že mu prácu prepísala do počítača kamarátka z jeho poznámok.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Ilustračné foto
Slovensko zažije oteplenie: Na príjemnú zmenu sa môžete tešiť už počas víkendu
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Na dne jazera našli potápači aj kolobežku.
Foto
Šokujúci nález v Štrkovci: Pozrite, čo odtiaľ vylovili! Nebudete veriť vlastným očiam
(ilustračné foto).
Šialené! Na Slovensku padla výhra v hodnote 5,3 milióna eur, šťastlivec však peniaze nikdy neuvidí
Šéfkuchár Massimo bol so Samuelovej návštevy nadšený.
Foto
Samuel L. Jackson tajne na Slovensku! Šéfkuchár Massimo povedal pravdu: Takýto je hviezdny herec naozaj