Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.06.2020 05:00 | Správy | Politika
Foto

Od Smeru sa odštiepilo 10 poslancov: Prečo ideme s Pellegrinim!

Po bývalom predsedovi odchádzajú ďalší.

Dlhoročne stabilná strana Smer-SD sa krátko po voľbách výrazne štiepi. Po tom, čo minulý týždeň ohlásil svoj koniec expremiér a podpredseda Peter Pellegrini (44), sa teraz k nemu pridalo desať poslancov. Viacerí z nich strávili v Smere dlhé roky, ako odôvodňujú svoj odchod?

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Medzi odídencami sú aj hlavné tváre z kandidátky do tohtoročných parlamentných volieb, ako sú exministri Denisa Saková, Richard Raši či Ľubica Laššáková. Pellegrini avizuje, že toto číslo ešte nemusí byť konečné a na jeseň môžu ohlásiť svoj príchod aj ďalší ľudia. Jeho projekt má tak v parlamente v súčasnosti 11 poslancov, Smeru zostáva 26 zákonodarcov. „Chceme byť hlasom sociálnej demokracie na Slovensku,“ povedal Pellegrini s tým, že strana bude stáť na pilieroch ochrany sociálne slabších, má niesť humanitný odkaz a protifašistickú tradíciu.

Odmieta, že by v pozadí projektu boli oligarchovia, ktorí ho sponzorujú. Sprístupniť chcú aj transparentný účet, kde majú byť viditeľné výdavky. Pellegrini hovorí, že spočiatku budú fungovať s peniazmi, ktoré poskytnú jednotliví členovia. „Našim súperom je terajšia vládna koalícia, jej prešľapy, amaterizmus, neschopnosť viesť krajinu v týchto zložitých časoch. To sú naši hlavní politickí nepriatelia,“ dodal Pellegrini. Smer síce získal vo voľbách 15 miliónov eur, tie však zostanú k dispozícii strane.

 

Prešiel aj Tomáš

Jeden z odchádzajúcich poslancov Ján Ferenčák, ktorý je zároveň primátorom Kežmarku, vysvetľuje, že chcú vytvoriť stranu, ktorá bude príťažlivá pre ľudí. „Ponúkame skúsenosť, odbornosť, aby sme mohli pracovať pre ľudí, aby sme ich mohli zastupovať vo vrcholnej politike,“ skonštatoval. K Pellegrinimu nečakane prestupuje aj Erik Tomáš, ktorý dlhé roky pôsobil po boku Roberta Kaliňáka a Roberta Fica.

„V strane necítim úprimnú snahu o zmenu. Sám som presadzoval jednotný Smer s Petrom Pellegrinim na čele. Všetci však chápeme legitímny postoj Roberta Fica, ktorý chce stranu ako zakladateľ viesť naďalej,“ uviedol. Meno novej strany ešte známe nie je, no Pellegrini tvrdí, že bude konzervatívne.

Sám Fico sa k odchodu svojich poslancov do uzávierky nevyjadril. „To, čo spravil Pellegrini, je prejav politickej nevyspelosti. V klasických demokraciách sa vedie pri nezhodách normálny vnútrostranícky programový súboj a tí, ktorí ho prehrajú, ďalej fungujú v strane,“ skonštatoval poslanec Ľuboš Blaha, ktorý patrí k Ficovmu krídlu.

 

Koľko majú poslancov

OĽaNO 53

Sme rodina 17

SaS 13

Za ľudí 12

Smer-SD 26

ĽSNS 15

Pellegriniho projekt 11

 

Niektorí ľudia prekvapili

Grigorij Mesežnikov, analytik

- Sú tam aj ľudia, ktorí donedávna patrili k tvrdému jadru Roberta Fica a prekvapujúco sa dostali teraz do tejto partie. Nové tváre tam zatiaľ nie sú a je otázne, či ich chce Pellegrini získať a akými prostriedkami. Poslanci sa pridali k Pellegrinimu na základe toho, že mu rastie popularita a vidia tam väčší potenciál ako v prípade starého Smeru. Robert Fico teraz bude musieť vymyslieť novú stratégiu, ktorou bude chcieť Smer udržať.

 

Nemá program, prvotný úspech môže opadnúť

Tomáš Koziak, analytik

- Pellegrini ukázal vo voľbách, že je schopný získať množstvo preferenčných hlasov, takisto ľudia, ktorých k sebe zobral. V jeho strane však nepoznáme zá­kladné detaily ako program, či ako sa chcú vymedziť voči Smeru a ostatným stranám. Sám som zvedavý, do akej miery ľudia uveria, že nová strana bude niečo iné ako Smer, lebo tí ľudia sú so stranou veľmi dlhé roky spätí a prvotný úspech, ktorý vidíme, môže časom opadnúť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Čo spája Šutaja Eštoka a Fica?
Foto
Šutaj Eštok o atentáte na premiéra: Hovorí o najhoršom dni slovenskej demokracie!
Ilustračné foto
Váš Tip
Andrej šiel do lesa skúsiť šťastie, našiel hotový poklad: Hubárska sezóna tohto roka zahájená?! Sledujte ten úlovok
Petra a Lucia Molnárové
Foto
FOTOhádanka: Viete, kto sú tieto dvojičky? Vyrástli z nich známe a nadané ženy
Na snímke vo vládnej limuzíne predseda vlády Robert Fico po streľbe po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej.
Mimoparlamentné strany sú šokované útokom na premiéra: Čo mu odkazujú?
Požiar v Bratislave, Z miesta sa valí dym.
FotoVáš Tip
Požiar v Bratislave! Vagóny pohltili plamene: Z miesta sa valí hustý čierny dym FOTO
Roberta Fica v Handlovej postrelili.
Foto
VIDEO Takto prebiehal atentát na premiéra Roberta Fica: Zábery, ktoré otriasli Slovenskom!
Rakušan: Dávať atentátu politické nálepky je škodlivé, je to kriminálny čin
Rakušan o atentáte na Fica: Politici všetkých farieb by sa mali zamyslieť
Na snímke sociológ a riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Slosiarik o útoku na premiéra Fica: Je dôležité neeskalovať situáciu! Prehovoril o obviňovaní
Na snímke zľava viceprimátor mesta Handlová Radoslav Iždinský, primátorka mesta Handlová Silvia Grúberová (chrbtom) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Primátorka Handlovej reaguje na útok na Fica: Šok a zdesenie! Úprimné slová
Na snímke generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO je zdesený z útoku na slovenského premiéra: V myšlienkach som s občanmi Slovenska
Bezpečnostný analytik Zábojník tvrdí, že útočníka, ktorý strieľal na Roberta Fica mali spacifikovať po prvej rane.
Foto
Bezpečnostný analytik Zábojník o atentáte na Fica: Strelca mali spacifikovať po prvej rane!
Na obrázku je súdna rada SR.
Aktualizované
Súdna rada odsúdila útok na premiéra: Ľudský život a zdravie je najdôležitejšou hodnotou, tvrdia