Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.06.2020 10:01 | Správy | Politika
Foto

Črtá sa zvrat v prípade bývalej štátnej tajomníčky: Čo pre Jankovskú znamená priznanie?! 3 možné scenáre

Bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú (49) v pondelok ráno predviedli do NAKA do Nitry.

Pôvodné informácie hovorili o tom, že vplyvná expolitička sa plánuje priznať po tom, čo niekoľko mesiacov zapierala akúkoľvek účasť na podvodoch spájaných s Mariánom Kočnerom (57). Jankovskej advokát informácie o zámeroch svojej klientky nevyvrátil, no zdá sa, že Jankovská so zmenou taktiky pri svojej výpovedi ešte vyčkáva. Čo by pre ňu znamenalo priznanie?

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Policajné prezídium potvrdilo, že Jankovskej výsluch vykonávala pracovná skupina Hmla. Podľa informácií Denníka N sa mala Jankovská vo väzbe zlomiť a pred políciou sa chcieť priznať. Potvrdiť tak mala obsiahlu komunikáciu s Kočnerom, s ktorým si vymenili tisícky správ, aj zasahovanie do kauzy zmenky. V nej podľa výpovede sudkyne Zuzany Maruniakovej na ňu Jankovská tlačila, aby rozhodla v prospech Kočnera.

V NAKA Jankovská strávila asi štyri hodiny, jej advokát Peter Erdös povedal, že žiaden dlhý výsluch sa nekonal a študovali najmä policajný spis. „Videli ste, ako rýchlo odišli ostatní advokáti, viete si teda vydedukovať, aký dlhý by bol ten výsluch. Ako som povedal, nebudem sa bližšie vyjadrovať k samotnému obsahu dnešného úkonu,“ skonštatoval. Či sa Jankovská prizná, komentovať nechcel. „To je veľmi špekulatívna otázka, len z toho jedného dôvodu, že takto sa môže rozhodnúť ktokoľvek a kedykoľvek,“ dodal.

Otvoriť galériu

Jankovskej meno sa spája najmä s Kočnerovou Threemou. Zadržaná bola v rámci akcie Búrka v marci spolu s 12 ďalšími sudcami a obvinená bola z korupcie. Prípadný trest za ovplyvňovanie prípadu zmeniek sa mal vyšplhať na 5 až 12 rokov väzenia. Pred časom pritom Kočnera s Pavlom Ruskom súd neprávoplatne odsúdil na 19 rokov vo väzení za falšovanie tých istých zmeniek. Proti Jankovskej hrá aj výpoveď sudcu Vladimíra Sklenku, ktorý má znovu predstúpiť na výsluch tento týždeň.

 

Prvá námestníčka generálnej prokuratúry Viera Kováčiková nedávno vyhlásila, že sa môže zmeniť kvalifikácia skutku v prípade Jankovskej. V praxi by to znamenalo, že expolitička by mohla vyviaznuť aj s nižším trestom. Pointou prehlásenia prokurátorky sa stal fakt, že Jankovská nespáchala trestný čin ako verejný činiteľ, ale mohlo by ísť len o nepriamu korupciu, keďže na sudkyňu Maruniakovú nemala priamy vplyv.

Na druhej strane sa však skloňuje aj sprísnenie kvalifikácie skutku - ako obvinenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa formou účastníctva, kde by trestná sadzba bola od 10 do 20 rokov. Jankovská o Kočnerovi hovorila ako o človeku, ktorého nepozná a nekomunikovala s ním. „Ani priamo, ani sprostredkovane, ani osobne, ani prostredníctvom iných osôb, nijako. V kauze zmenky som sa absolutne neangažovala,“ povedala na tlačovej konferencii pri svojom odchode z postu štátnej tajomníčky.

V prípade Jankovskej sa skloňuje to, že by mohla byť obvinená z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa vo forme účastníctva, kde vrchná sadza dosahuje až 20 rokov. V prípade priznania a následnej spolupráce by si mohla tento trest znížiť. „Mohlo by to byť brané ako poľahčujúca okolnosť a v takom prípade môže sudca rozhodovať pri dolnej hranici trestnej sadzby,“ uviedla profesorka trestného práva Lucia Kurilovská.

Do úvahy pripadá aj uzatvorenie dohody o vine a treste. „Keby sa táto dohoda uzatvorila, znamenalo by to zníženie trestnej sadzby o jednu tretinu pod dolnú hranicu trestnej sadzby. Čiže by jej mohol byť uložený nižší tresť, ako je výmera trestnej sadzby," tvrdí Kurilovská.

Jankovská si s Mariánom Kočnerom vymenila tisícky správ. V prípade priznania viny v jednom prípade by prokuratúra či vyšetrovatelia mohli požadovať výpovede v ďalších kauzách, ktoré súvisia s Threemou. „V trestnom poriadku máme inštitút spolupracujúceho obvineného a keď pomáha orgánom činným v trestnom konaní pri odhalení trestných činov, organizovaných skupín, zločineckých skupín, korupcie, tak to môže pre toho spolupracujúceho znamenať značné výhody“ uzatvorila Kurilovská.

1. Zníženie možného trestu

V prípade Jankovskej sa skloňuje to, že by mohla byť obvinená z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa vo forme účastníctva, kde vrchná sadza dosahuje až 20 rokov. V prípade priznania a následnej spolupráce by si mohla tento trest znížiť. „Mohlo by to byť brané ako poľahčujúca okolnosť a v takom prípade môže sudca rozhodovať pri dolnej hranici trestnej sadzby,“ uviedla profesorka trestného práva Lucia Kurilovská.

2. Dohoda o vine a treste

Do úvahy pripadá aj uzatvorenie dohody o vine a treste. „Keby sa táto dohoda uzatvorila, znamenalo by to zníženie trestnej sadzby o jednu tretinu pod dolnú hranicu trestnej sadzby. Čiže by jej mohol byť uložený nižší tresť, ako je výmera trestnej sadzby," tvrdí Kurilovská.

3. Výpoveď v ďalších prípadoch možného trestného stíhania

Jankovská si s Mariánom Kočnerom vymenila tisícky správ. V prípade priznania viny v jednom prípade by prokuratúra či vyšetrovatelia mohli požadovať výpovede v ďalších kauzách, ktoré súvisia s Threemou. „V trestnom poriadku máme inštitút spolupracujúceho obvineného a keď pomáha orgánom činným v trestnom konaní pri odhalení trestných činov, organizovaných skupín, zločineckých skupín, korupcie, tak to môže pre toho spolupracujúceho znamenať značné výhody“ uzatvorila Kurilovská.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
V Írsku chcú klepnúť po prstoch fajčiarom: Rázne rozhodnutie, pozrite sa, čo vymysleli
Britský kráľ Karol III.
Foto
Kráľov PRVÝ oficiálny portrét uzrel svetlo sveta: Wau! Čo si o ňom myslíte?
Jedna z leteckých bômb zasiahla 15-poschodový bytový dom v Charkove.
Okamihy hrôzy v centre Charkova: Na mesto dopadli bomby, počet zranených narastá
Obrovský požiar pri Bratislave.
Aktualizované
Pri Bratislave vypukol OBROVSKÝ požiar: Hustý dym je vidieť na kilometre!
Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Český premiér Petr Fiala.
Prečo Česi nepodporili migračný pakt? Premiér Fiala vysvetľuje: Podľa neho nie sú jediní
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?