Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.06.2020 22:16 | Správy | Zahraničné správy

Život na Cypre a v Turecku sa vracia do normálu: Upúšťajú z opatrení

Izraelské dopravné lietadlo s 22 pasažiermi na palube sa stalo v utorok prvým komerčným letom, ktorý pristál na Cypre po tom, čo krajina vo východnej oblasti Stredozemného mora po 11-týždňovom zákaze znovu otvorila letiská. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Zákaz letov pomáhal zastaviť šírenie nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Stroj spoločnosti Israir Airlines vzlietol z Tel Avivu a pristál na medzinárodnom letisku v meste Larnaka na cyperskom juhovýchodnom pobreží.

Pasažierka Nora Reichová uviedla, že sa ponáhľala, aby chytila hneď prvý let na Cyprus, lebo chce vidieť svoju novonarodenú vnučku. "Moja dcéra tam žije so svojou rodinou. Sú diplomati," vysvetlila Reichová pre AP.

Izrael patrí do skupiny 19 krajín s nízkou mierou nákazy koronavírusom, ktorým Cyprus teraz povoľuje komerčné lety. Prichádzajúci pasažieri musia mať pri sebe potvrdenie o bezpečnom zdravotnom stave s tým, že tri dni pred odchodom nemali nákazu koronavírusom.

 

Táto požiadavka prestane platiť 20. júna pre ľudí prichádzajúcich z 13 z týchto krajín, napríklad z Grécka, Fínska, Nórska a Nemecka. Od cestovného ruchu závislý Cyprus obnovuje komerčné lety v nádeji, že zachráni letnú turistickú sezónu.

Minister dopravy Jannis Karusos uviedol, že krajina sa snaží vyťažiť z pomerne mierneho priebehu pandémie ochorenia COVID-19 a pritiahnuť dovolenkárov. Cyprus, ktorý má približne 880 000 obyvateľov, zaznamenal k utorku celkovo 970 potvrdených prípadov nákazy a 18 úmrtí súvisiacich z koronavírusom.

"Práve toto Cyprus tento rok bude predávať - vynikajúce výsledky týkajúce sa koronavírusu," povedal minister pre AP. "Cyprus bude pre pobyt bezpečné miesto," dodal.

Karusos vyhlásil, že podľa prognóz krajina privíta približne 35 percent z takmer štyroch miliónov pasažierov, ktorí prišli za celý minulý rok. Turizmus tvorí 13 percent z cyperského hrubého domáceho produktu (HDP).

Minister doplnil, že podľa očakávania bude mesačný počet prichádzajúcich vrcholiť údajom 600 000 pasažierov počas septembra a októbra, a to z krajín ako Poľsko a Dánsko.

Turecko zruší obmedzenie pohybu pre obyvateľov starších ako 65 a mladších ako 18 rokov. Oznámil to v utorok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorého citovala agentúra AFP.

Okolo 7,5 milióna Turkov starších ako 65 rokov bude môcť opúšťať svoje domovy od 10.00 h do 20.00 h. Opatrenie, ktoré takmer úplne obmedzovalo pohyb seniorov, v krajine platilo od 21. marca z dôvodu koronavírusovej pandémie.

Rovnaké opatrenie zaviedla vláda pre maloletých 4. apríla. Aj táto skupina obyvateľov už bude môcť vychádzať von, avšak iba v sprievode rodičov. Pre všetkých obyvateľov sú na verejnosti naďalej povinné rúška alebo iná ochrana tváre.

Turecko už uvoľnilo väčšinu opatrení, ktoré vláda zaviedla s cieľom obmedziť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19. Od začiatku júna sa znovu otvorili reštaurácie, kaviarne, parky, pláže, knižnice, múzeá a ďalšie podobné inštitúcie, medzi nimi aj legendárny istanbulský Veľký bazár. Obnovili sa aj vnútroštátne lety do obmedzeného počtu tureckých miest a zrušený bol aj zákaz medzimestského cestovania. Kiná a divadlá by sa mali znovu otvoriť od 1. júla.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Šimečkovi, jeho dcére a partnerke sa mali vyhrážať smrťou: Šéf PS bol vypovedať na NAKA
(ilustračné foto)
Nadregionálna epidémia na Slovensku: Podarilo sa stabilizovať situáciu?
Close up of a calculator and euro money in a financial analyzing concept
Výška minimálnej mzdy porastie: Kedy a o KOĽKO by sa mala zvýšiť?!
ilustračné foto
Foto
Šokujúca smrť! Zomrel len 47-ročný kaskadér známeho hollywoodskeho herca
Na snímke minister obrany SR Robert Kaliňák.
Kaliňák reaguje na pozvanie prezidentky: Prehovoril aj o premiérovi Robertovi Ficovi
Pellegrini po útoku navštívil premiéra v nemocnici.
Pellegrini: Premiér si z atentátu pamätá všetko, o TOTO ma prosil
Na snímke zľava vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom
Vláda pokračuje v práci bez premiéra: Kto povedie zasadnutie?
Z miesta streľby v Handlovej Fica odnášal záchranársky vrtuľník.
Odborníci vysvetľujú: Čo (ne)robiť, ak máte po útoku na premiéra ťaživé pocity
Vodiči stojaci v kolóne neboli nadšení z manévru ďalšieho šoféra.
Váš Tip
Šoféra stojaceho v kolóne skoro porazilo, keď to uvidel: Hrozná drzosť, ktorá dvihne tlak aj vám!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Aktualizované
Premiér Robert Fico absolvoval chirurgický zákrok
Ben Affleck a Jennifer Lopez
Koniec najzamilovanejšieho páru šoubiznisu? ROZVOD má byť na spadnutie! TOTO je dôvod
Nemocnica
Perfektná novinka v Prešove! Rakovinu pľúc odhalia novou metódou