Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Pri Prešove začali slávnostne raziť tunel Bikoš na ceste R4: Použijú novú rakúsku metódu

Raziace práce na Tuneli Bikoš, ktorý je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov - severný obchvat, slávnostne začala Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v piatok.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Tunelová rúra by mala byť prerazená v júni budúceho roka. Na tlačovom brífingu o tom informovali predstavitelia NDS, Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR spolu so zhotoviteľmi. Tunel dlhý 1153 metrov je navrhnutý ako diaľničný dvojrúrový tunel s jednosmernom premávkou. Na jeho výstavbe bude pôsobiť dokopy 130 pracovníkov vrátane nočnej zmeny.

Tunel budú raziť zo severu na juh aplikovaním novej rakúskej tunelovacej metódy. "V úvode zatiaľ razíme pomocou tunelového bagra, keď prídeme do tvrdších hornín, viac do útrob kopca, predpokladám, že hornina stvrdne a budeme musieť používať vrtno-trhacie práce," povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti TuCon Jozef Hric s tým, že práce idú podľa harmonogramu. Stavbu začali pred 10 mesiacmi.

Ako povedal generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav-SK Marián Moravčík, táto firma má na stavbe na starosti všetky mosty a časť úsekov pred a za tunelom. "Tento úsek nie je technicky náročný, je krátky. Najväčšie prekvapenie, ak nejaké bude, možno čakať len v tuneli," doplnil. NDS predpokladá, že pri razení Tunela Bikoš vyťažia približne 200.000 metrov kubických horniny a tento materiál použijú neskôr do telies násypov jednotlivých stavebných objektov.

 

"Južný obchvat Prešov D1 napreduje, napreduje aj R4. Chcem, aby všetci pochopili, že to neskončí len fázou jeden, ale budeme aktívne pracovať na tom, aby R4 pokračovala až po hranice s Poľskou republikou," povedal počas symbolického začatia razenia tunela minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Verejné obstarávanie druhej fázy podľa jeho slov plánujú začať ešte v tomto roku.

Okrem iného aj o R4 rokoval v piatok s predsedom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milanom Majerským. Ten uviedol, že najväčším problémom v kraji je práve jej dobudovanie. Majerský pripomenul, že tranzit na trase Maďarsko - Poľsko bude viesť cez Slovensko, pričom oba štáty sú pripravené. "Na to, aby Slovensko bolo súčasťou tejto R4 a malo vybudovanú rýchlostnú cestu v oboch profiloch v dostatočnej kvalite, potrebujeme kooperovať túto spoluprácu s MDV. Verím, že na to budú čerpané práve eurofondy, ktoré sa črtajú, že tu budú na dopravnú infraštruktúru a konečne si po rokoch vydýchnu aj obyvatelia PSK - hlavne preto, že tranzit už nepôjde cez mestá a obce, ale bude ich obchádzať," povedal predseda PSK.

Tunel Bikoš je súčasťou takmer 4,5 kilometra dlhej rýchlostnej cesty R4. Na jeho portáli, rovnako ako aj pri iných tuneloch, osadili v rámci starej baníckej tradície sošku svätej Barbory. Táto patrónka baníkov má dohliadnuť hladké a bezpečné razenie. Ako NDS spresnila, po vytesnení osobného a nákladného tranzitu na rýchlostný obchvat sa zlepší dopravná situácia v meste Prešov a rovnako sa zvýši kvalita obyvateľov tohto mesta. Zmluvná cena za výstavbu R4 Prešov - severný obchvat je 142,8 milióna eur, termín ukončenia výstavby úseku je marec 2023.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rodina dúfa, že im podarí telo mladého muža dopraviť čo najskôr domov, kde sa s ním rozlúčia.
Otec († 36) dvoch detí tragicky zomrel na dovolenke v Turecku: Zabila ho bežná atrakcia?!
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Ráznejšia ako brat? Sestra Kim Čong-una sa vyjadrila k obchodu s Ruskom: Ostré slová!
Red and blue Lights of police car in night time, crime scene. Night patrolling the city. Abstract blurry image.
Taxikár na demonštrácii zabil veterána († 28): Mal sedieť 25 rokov, dostal milosť! Prečo?
Gibraltar: Gibraltar town, harbour and the west face of the Rock, part of the Betic Cordillera - Straits of Gibraltar - photo by M.Torres
Boj o Gibraltár ukončený?! Španielsko a Británia dosiahli dôležitý pokrok
Handlová. 15. máj 2024.
Foto
Kto mohol zastaviť strelca: ZLYHALA ochranka a v čom mal strelec výhodu?!
Nebezpečný sršeň sa postupne rozširuje po európskych krajinách.
Agresívny sršeň ázijský je už pri Slovensku: TOTO spravte, keď ho zbadáte! Čo hrozí?
Miriam zastupuje kolegyňu v Televíznych novinách.
Pietrová je na materskej, nahradila ju Kalisová: Čo sa mi páči na vysielaní so Zápalom!
Handlová. 15. 5. 2024. 22.45 hod. Pri prehliadke vozidla bol Juraj celý čas vonku pred autom, kde ho strážili príslušníci NAKA.
Vypäté hodiny po atentáte: Manželka na výsluchu a čo sa dialo v noci na mieste činu?
Miro sa preslávil v speváckej súťaži.
Foto
Miro Šmajda zo SuperStar je na nepozannie: Ostrihal si hrivu a aj TELO má úplne INÉ!
Robert Fico sa len pár hodín pred osudným momentom vítal so svojimi priaznivcami.
Odborníci o tom, čo čaká Slovensko po atentáte: Ako útok ovplyvní nálady v spoločnosti?
Sučka je štvrtým miniatúrnym pudlom, ktorý túto súťaž vyhral.
Foto
Psiu korunku krásy vyhrala pudlica: Očarila sučka výstrednými packami? Aha!
Na snímke diváci počas prvého dňa festivalu Starmus - medzinárodného festivalu vedy, umenia a hudby v Bratislave 13. mája 2024.
Foto
V Bratislave sa konal prestížny festival STARMUS: Ocenenia si prevzali zvučné mená