Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.06.2020 11:04 | Správy | Zahraničné správy

Nepokoje v USA dohnali Trumpa k zásadnému vyhláseniu: Prezident sa vyhráža nasadením armády

Americký prezident Donald Trump sa vyhráža nasadením armády proti demonštrantom, ktorí vyšli do ulíc na protest proti úmrtiu Afroameričana zadržaného políciou.

Ak podľa neho mestá a štáty nedokážu prevziať kontrolu a "chrániť svojich obyvateľov", nasadí armádu a "rýchlo ten problém vyrieši za nich".

Spojené štáty už týždeň zmietajú násilné protesty, ktoré vypukli po tom, ako sa na verejnosť dostalo video Georgea Floyda, ktorému policajt počas zatýkania kolenom kľakol na krk. Vyše 40 miest v súvislosti s protestami zaviedlo nočné zákazy vychádzania.

 

Rozhorčenie pritom vyvolalo aj rozohnanie pokojných protestujúcich spred Bieleho domu slzným plynom, zábleskovými granátmi a gumovými projektilmi len preto, aby sa mohol ísť prezident odfotiť k neďalekému kostolu, ktorý v nedeľu čiastočne poškodil požiar. Biskupka episkopálnej cirkvi Mariann Edgar Budde, ktorá je zodpovedná za kostol, sa od prezidentovho konania a "štvavého jazyka" dištancovala a vo vysielaní CNN povedala, že prezident zneužil posvätné symboly a kostol použil bez povolenia ako pozadie pre vyslanie protichodného posolstva, aké reprezentuje cirkev. "Som rozhorčená a jednoducho nemôžem uveriť tomu, čo vidím," skonštatovala šokovane s tým, že vôbec netušila, že sa niečo také pred ich kostolom chystá.

Bývalého minneapoliského policajta Dereka Chauvina v piatok zatkli a v súvislosti so smrťou 46-ročného Floyda obvinili z vraždy tretieho stupňa a zabitia druhého stupňa. Štyridsaťštyriročný beloch by sa mal čoskoro postaviť pred súd. Polícia okrem neho zo svojich radov v súvislosti s prípadom prepustila aj ďalších troch príslušníkov. Protestujúci pritom žiadajú obvinenia pre všetkých štyroch zúčastnených policajtov a prísnejšie obvinenie Chauvina.

Chauvin spútaného Floyda pridŕžal na zemi tak, že mu kolenom kľačal na krku, čo údajne trvalo takmer deväť minút, a nepovolil ani, keď muž opakovane prosil, že nemôže dýchať. Koleno uvoľnil až zhruba dve minúty po tom, čo sa ďalším policajtom nepodarilo nahmatať pulz zadržaného, keď prestal reagovať. Floyda následne previezli do nemocnice a zhruba o hodinu ho vyhlásili za mŕtveho. Neskôr sa pritom na verejnosť dostalo aj ďalšie video, ktoré ukazuje, že na Floydovi pri jeho zatýkaní kľačali aj ďalší policajti.

V pondelok zverejnili výsledky pitvy od nezávislého experta, ktorého si najala Floydova rodina. Tie sa podľa CNN zhodujú s miestnou kanceláriou súdneho lekára v tom, že muža zabili pri zatýkaní, no nezhodujú sa v tom, čo jeho smrť spôsobilo. Podľa súdneho lekára to bola zástava srdca, ktorú skomplikovalo jeho znehybnenie a tlak na krk, zatiaľ čo podľa nezávislého experta to bolo "zadusenie spôsobené pretrvávajúcim tlakom" na krk a chrbát. Súdny lekár zadusenie neuvádza a tvrdí, že problémom bolo srdce, čo však nezávislý expert nepotvrdil.

Floydov prípad v Spojených štátoch znovu rozprúdil hnev na políciu v súvislosti s úmrtiami viacerých Afroameričanov. Od vzniku hnutia Black Lives Matter, ktoré nasledovalo po oslobodení člena susedskej hliadky Georgea Zimmermana po zastrelení Trayvona Martina v roku 2012, prišli rukou policajtov o život napríklad aj Michael Brown, Eric Garner a mnohí ďalší.

Informácie pochádzajú z webstránok www.bbc.com, edition.cnn.com a archívu agentúry SITA.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Česká oštepárka má pikantnú prípravu na OH: Nafotila sexi fotky
 Vodiča motocykla prekročil maximálne povolenú rýchlosť.
Motocyklista mal naponáhlo! Cez obec prefrčal ako namydlený blesk: Unikol aj mužom zákona?
Láska: Bez herectva by bol jej život pustý
Foto
Tormovej vyrazilo dych, čo jej prišlo od NEZNÁMEJ osoby: Obsah LISTU musela zverejniť!
Lotyšsko - USA ONLINE: Pomôžu Američania Slovákom do štvrťfinále?
 K stretu medzi autom Škoda Fabia a Mercedes došlo v križovatke na ceste I/63 na odbočke Kráľovičove Kračany na Jastrabie Kračany.
AktualizovanéFoto
Tragická nehoda v Trnavskom kraji: Smrť a vážne zranenia! O toto prosí polícia
Female hands stitching white fabric on modern sewing machine at workplace in atelier. Women's hands sew pieces of fabric on a sewing machine close-up. Handmade, hobby, small business concept
Do Revúckeho okresu mieri nový investor: Pre koho sa črtajú pracovné príležitosti?
Speváčky žiarili po boku najbližších šťastím.
Foto
FOTO Twiinsky oslávili narodeniny veľkolepo: Žúr pri jazere a potom... Fíha!
costs for heating with gas
Nové pravidlá: Kto zaplatí za teplo viac?! Takto to funguje v praxi
Close-up image of basketball ball over floor in the gym. Orange basketball ball on wooden parquet.
Basketbalista v Handlovej zaútočil na protihráča! Strašné ako ho doriadil: Stihol ho trest?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Tragická havária Raísího: Scholz vyjadril Teheránu úprimnú sústrasť
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš počas tlačovej konferencie po ukončení 7. zasadnutia vlády SR.
Erik Tomáš k nezamestnanosti na Slovensku: Od vzniku štátu na tom krajina takto ešte nebola
Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Ruského exveliteľa Popova zadržali: Čaká ho osud, z ktorého niet úniku?!