Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.04.2020 14:48 | Správy | Domáce správy

Prečo koronavírus zvládame lepšie ako niektoré krajiny: Svetoznámy denník ukázal na Puškárovú!

V západnej a južnej Európe si koronavírus vyberá drastickú daň, keď na komplikácie s ním spojené každým dňom umierajú tisíce ľudí a lekári v preťažených nemocniciach musia robiť ťažké rozhodnutia, komu zachrániť život.

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

Ale v strednej a východnej Európe sa pandémiu choroby covid-19 podarilo zabrzdiť do tej miery, že sa začína rysovať, ako bude vyzerať život po skončení karantény. Znovu sa otvárajú obchody, hotely, školy a dokonca nákupné centrá, píše denník The Financial Times.

Rozdiel naprieč kontinentom je očividný. Španielsko zatiaľ eviduje 517 úmrtí na milión ľudí, Taliansko 453, Francúzsko 353 a Spojené kráľovstvo 325. Na druhej strane v prípade Slovenska ide o štyri, v prípade Poľska o 16, Česka 21 a Rakúska 65 mŕtvych. Len za utorok Španielsko, Taliansko a Británia dohromady zaznamenali viac úmrtí ľudí nakazených koronavírusom než Česko, Slovensko alebo Maďarsko od začiatku terajšej krízy.

Náš premiér Igor Matovič na stredajšej tlačovej konferencii povedal, že Slovensko si v boji s covid-19 vedie dobre, "možno lepšie, než sme čakali". Za úspechom krajín strednej a východnej Európy čiastočne stojí šťastie. Kým Taliansko a Británia mali prvé prípady nákazy koronavírusom v januári, Česko, Slovensko a Poľsko zaznamenali prvých infikovaných až v prvom marcovom týždni. Získali tak drahocenný čas pochopiť smrtiace nebezpečenstvo, aké so sebou doteraz neznáme ochorenie nesie.

Ďalším faktorom, minimálne pokiaľ ide o Rakúsko, môže byť to, kto bol medzi prvými nakazenými. "Na rozdiel od Talianska sa koronavírus objavil u zdravých ľudí. V Rakúsku sa začal šíriť medzi mladšími osobami - lyžiarmi a cudzincami pracujúcimi v tejto krajine," pripomína Thomas Czypionka, vedúci oddelenia zdravotníckej ekonómie vo výskumnom Inštitúte pre pokročilé štúdium (IHS). "Štruktúra rodín tu v Rakúsku je tiež veľmi odlišná od tej v Taliansku alebo v Číne. Len päť percent ľudí starších ako tridsať rokov tu býva so svojimi rodičmi, takže nákaza sa do rizikových skupín rozšírila v obmedzenej miere," pripomína.

Ale aj keď mali šťastie v tom, ako u nich epidémia začala, stredoeurópske krajiny to dokázali maximálne využiť a extrémne rýchlo zareagovali, akonáhle sa vírus dostal cez ich hranice, myslí si Oľga Löblová, výskumníčka v oblasti verejného zdravia z Cambridgeskej univerzity. "Vírus dorazil do strednej Európy neskôr, ale tá využila tento čas lepšie," hovorí. "Nikto sa nepozeral na Talianski a nehovoril, že toto sa nám nestane," hovorí Löblová.

Slovensko, Poľsko a Česko boli medzi prvými krajinami Európskej únie, ktoré uzavreli hranice a podobne ako Rakúsko zaviedli ďalekosiahle reštrikcie v každodennom živote, či už ide o zatvorenie všetkých obchodov, ktoré nepredávajú veci nevyhnutne potrebné k životu, alebo prísne obmedzenie zhromažďovania ľudí na verejnosti. Rýchlosť, s akou tieto obmedzenia veľkých akcií boli zavedené, je jedným z najdôležitejších dôvodov relatívneho úspechu stredoeurópskeho regiónu, tvrdí Martin McKee z Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny.

 

Ešte v polovici marca sa v Británii mohlo na seba tlačiť 70.000 ľudí na päťdňových konských dostihoch v Cheltenhame a jedno francúzske mesto 7. marca žilo snahami pokoriť svetový rekord v počte ľudí prezlečených za šmolkov na jednom mieste. Ale Rakúsko 10. marca obmedzilo počet ľudí, ktorí sa môžu zísť na verejnosti na sto, a Česká republika o dva dni neskôr prišla so zákazom akcií s viac ako tridsiatimi účastníkmi. Poľsko a Slovensko podnikli podobne razantné kroky. "Stredná Európa zareagovala skôr, než epidémia začala. Česká republika a Slovensko konali veľmi, veľmi rýchlo," povedal McKee. "Nemali tam dostihy v Cheltenhame... Tieto veľké akcie zrejme šírenia vírusu pomohli," dodal tento vedec.

Dôležitú úlohu možno zohrali aj ochranné rúška. Česko a Slovensko rýchlo nariadili svojim občanom, aby ich nosili na verejnosti, hoci napríklad Svetová zdravotnícka organizácia také opatrenie neodporúčala. Denník Financial Times spomína, že v polovici marca moderátorka Markízy Zlatica Puškárová vyzvala nového premiéra Matoviča a ministra zdravotníctva Marka Krajčiho, aby si nasadili rúška a išli ľuďom príkladom. "Ani sme si to vtedy nedokázali predstaviť," pripúšťa teraz Matovič. Vraj si mysleli, že to bude trápne, ale Puškárová ich presvedčila a rúška si nechali aj počas vysielania. "A teraz si na ne zvyklo celé Slovensko," povedal premiér.

Hlavný český epidemiológ Roman Prymula tvrdí, že povinnosť mať vonku zakryté ústa a nos považuje za jedno z najdôležitejších opatrení proti šíreniu koronavírusu. Avšak výskumníci varujú, že koronavírus môže prepuknúť tak rýchlo, že úspech, aký stredoeurópske krajiny zaznamenali v prvej fáze, nezaručuje, že budú rovnako úspešné v ďaleko komplexnejším procese rozhodovania ako a kedy znovu otvoriť ich ekonomiky.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki na to upozornil v stredu, keď oznamoval ďalšiu fázu uvoľňovania reštriktívnych opatrení. "Nemôžeme si byť istí, že máme koronavírus plne pod kontrolou," povedal. "Niekedy povoľovanie reštrikcií zrýchlime, ale bohužiaľ môže sa stať aj to, že bude potrebné urobiť krok späť. S pokorou uznávame, že koronavírus je veľmi nebezpečný jav."

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom pení: Uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy je neprijateľné, tvrdia
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať