Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.04.2020 11:55 | Správy | Servis | Zdravie

Môžu pomôcť, ale spôsobiť aj vážny problém: Ako zabrániť infekciám z rúška?

Opatrenia proti prenosu koronavírusu sa pomaly uvoľňujú u nás aj v zahraničí.

Rúšok sa však podľa všetkého tak skoro nezbavíme a súčasťou našej módy ešte chvíľu ostanú. Prirodzene sa tak o ne stále zaujímame. Čoraz viac sa objavujú kožné problémy spôsobené rúškami. A ako ich zbaviť vírusov po nosení? Profesor Klaus-Dieter Zastrow, hlavný lekár berlínskeho hygienického inštitútu, vysvetľuje, ako nosiť a čistiť rúška a masky.

U nás je povinné nosiť rúška vo väčšine situácií, nevyhnutné sú najmä v uzavretých miestnostiach, kde je ťažké alebo nemožné dodržať vzdialenosť najmenej dva metre. Profesor Lars Schaade, viceprezident Inštitútu Roberta Kocha, pre nemecký Bild povedal: „Čím viac ľudí bude nosiť rúška, tým lepšie.“ Zdôraznil však, že nosenie rúška nenahrádza ostatné pravidlá, ako sú udržiavanie vzdialenosti a pravidelné umývanie rúk.

Rovnako pozorne sa treba venovať dezinfekcii rúška a starostlivosti oň. Nedostatočná čistota totiž môže spôsobiť veľké problémy na tvári, ktorá dostáva zabrať už aj samotným nosením. Upozorňuje na to aj dermatovenerologička Michaela Dubčeková. „Látkové rúška navlhnú a neodvádzajú ideálne vlhkosť. Hlavne deti majú infekčné prejavy okolo úst a nosa,“ uviedla lekárka. Ako dodala, kožné problémy hrozia aj dospelým, hlavne ak rúška nosia dlho a nemenia si ich.

Otvoriť galériu

1. Ako bezpečne rúška chránia?

- Nakazená osoba prenáša vírus kvapôčkami. Rúško tieto kvapôčky zachytáva. Preto je možné použiť širokú škálu rôznych rúšok, vytvoriť teda fyzickú prekážku, ktorá zabraňuje vírusom preniknúť do dýchacích ciest. Dobrou ochranou sú aj doma ušité rúška. Nepotrebujete respirátory FFP2 alebo FFP3, a ak už ich máte, prekryte ich pri nosení aj rúškom. Dôležité je, aby bolo rúško dobre vymodelované a zakrylo vám ústa, nos, dobre vám sedelo a dalo sa cezeň dobre dýchať.

 

2. Môžem rúško po použití vydezinfi kovať dezinfekčným sprejom s alkoholom?

- V princípe môžete, pretože alkohol ničí vírusy. Musí sa to však robiť úplne dôkladne a rovnomerne. Po použití si dajte rúško dolu bez toho, aby ste sa ho dotkli zvnútra a zvonka a dôkladne si vydezinfikujte ruky. Vonkajšiu časť rúška poriadne nastriekajte dezinfekciou s alkoholom a nechajte produkt pôsobiť aspoň minútu, najlepšie do úplneho vyschnutia.

3. Ako funguje dezinfekcia v rúre na pečenie?

- Najúčinnejšia metóda je dezinfekcia v rúre na pečenie. Rúru si predhrejte na 80 stupňov, vložte dnu rúško a nechajte ho tam 30 minút. Po vytiahnutí sú všetky vírusy zničené.

4. Ako dlho môžem používať respirátory FFP?

- Pri normálnom používaní a starostlivosti nie sú žiadne limity na opätovné použitie. Je dôležité, aby sa respirátor neporušil, pretože má zachytávať kvapôčky. To znamená, že ak nájdete na respirátore praskliny alebo otvory, alebo ak vyzerá porézne, je potrebné ho vymeniť.

5. Ako môžem dezinfikovať ušité látkové rúško?

- Látkové rúško treba oprať minimálne na 70 stupňoch. Ak však máte staršiu práčku a topné teleso by mohlo byť zanesené vodným kameňom, perte rúško na vyššej teplote, ako je 70 stupňov. Prášok na pranie ani aviváž nie sú potrebné. Aby ste zakaždým nemuseli zapínať práčku, stačí, keď rúško vyvaríte v hrnci asi 15 minút.

6. Ako dlho môžem nosiť rúško?

- Rúško vás chráni len dovtedy, pokiaľ ho nepremočíte. Postačuje teda na nákup či cestovanie – spravidla trvá asi 2 hodiny, pokiaľ vám nezvlhne.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Bild, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bojový dron
Ukrajina sa má čím chváliť: Hlásia úspech, Rusi budú zúriť!
V košickej zoo sa vyskytla vtáčia chrípka (archívne foto).
Váš Tip
Tento rok je pre zoo v Košiciach rekordný: Pozrite sa, koľko návštevníkov prešlo jej bránami!
Na videosnímke policajti prehľadávajú mužov na kontrolnom stanovištii v meste Ensenada.
Strašný čin: V studni našli tri mŕtve telá! Už sa vie, komu patria
Dres s číslom 11 na sebe nosila talentovaná futbalistka.
Krásne gesto futbalistov Komárna po postupe: Zosnulej Lilly (†17) poslali pozdrav do neba!
(ilustračné foto)
Krajina má nového prezidenta: Stal sa ním tento muž! Výsledok vás prekvapí
Donald Trump, Joe Biden.
Foto
Šokujúce obvinenie Trumpa: Naozaj povedal TOTO na Bidena?!
Dym stúpa po výbuchu počas razie izraelskej armády v obci Dajr al-Ghusún, ktorá sa nachádza pri meste Túlkarm na Západnom brehu Jordánu.
Izrael udrel tam, kde nemal! Netanjahu prehovoril, z jeho slov vás zamrazí
Peter mal nalietaných tisícky hodín, venovať sa výcviku mladých už, žiaľ, nestihol
Skúsený pilot Peter († 62) sa s vetroňom zrútil na trafostanicu: DETAILY pred pádom!
Premiér Robert Fico vystúpil s príhovorom
Foto
Spomienkovú slávnosť na Bradle sprevádzali kontroverzie: Ostrý konflikt Fica s občanmi!
Fľašu našli deti pri miestnom pohostinstve v Panických Dravciach.
Šesťročný Daniel skončil s 2,5 promile v nemocnici! Ako sa dieťa dostalo k alkoholu?
Vedci museli lebku neandertálkyne znovu poskladať.
Foto
Vedci odhalili tvár neandertálskej ženy: Jedna ČRTA vám udrie do očí, aha!
Speváčka počas vystúpenia vystriedala viacero outfitov.
Madonna spievala pre 1,6 milióna fanúšikov: Pozrite sa na tú neskutočnú MASU ľudí