Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2020 05:45 | Správy | Domáce správy

Otváranie slovenskej ekonomiky závisí od kĺzavého mediánu: Takto sa rozhodne o ďalších fázach

Štatistika ako téma dňa. Odborný ukazovateľ „kĺzavý medián“ sa zrazu dostal do povedomia Slovákov.

Bola vám vyplatená OČR? Koľko dní ste čakali? Prišli vám peniaze v poriadku? Napíšte nám na tip@novycas.sk a nezabudnite pripojiť svoj telefonický kontakt!


Na základe neho bude štát počítať prírastky nakazených novým koronavírusom COVID-19 a podľa výsledkov bude uvoľňovať, udržiavať, alebo sprísňovať prijaté opatrenia. Väčšina bežných ľudí však netuší, o čo ide, preto sa Nový Čas bližšie pozrel na to, čo „kĺzavý medián“ vyjadruje a ako sa bude počítať.

V pondelok premiér Igor Matovič ukázal plán, ako by sa malo Slovensko postupne vracať do normálneho života ako pred vypunkutím korona krízy. Štyri fázy uvoľňovania reštrikcií budú podmienené denným prírastkom nakazených, vypočítaný na základe kĺzavého mediánu. Ak ich bude na základe tohto ukazovateľa menej ako 100, bude pokračovať otváranie prevádzok podľa harmonogramu.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

„V prípade, ak rozpätie indikátora bude v intervale od 100 do 150, zachová sa otvorenie prevádzok z predchádzajúceho obdobia a nové prevádzky sa neotvoria. Ak zvýšenie indikátora bude nad 150, tak sa zatvoria prevádzky, ktoré boli otvorené v predchádzajúcej fáze,“ uviedol Matovič.

 

Odstránia extrémy

Kĺzavý medián bol zvolený ako klúčový nástroj na stanovenie čo najreálnejšej hodnoty vývoja počtu nakazených. Oproti obyčajnému priemeru za určité časové obdobie má medián výhodu v tom, že z výpočtu odstraňuje extrémne hodnoty. Ak teda v jeden deň prudko stúpne počet nakazených, vo výsledku sa to neprejaví. „A presne pre toto sme dali 7-dňový medián, ktorý sa každý deň posúva, aby sme mali priestor a čas spracovať extrémy. Každý deň tam máme dve nové hodnoty, novú a vypadne posledná stará. Aby tam nastala nejaká veľká zmena, potrebujeme tri dni výrazne iné hodnoty,“ spresnil šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana, ktorý funguje pri krízovom štábe.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Osady v karanténe nepočítajú

Do mediánu sa nezarátavajú pacienti v karanténnych zónach ani importované nákazy zo zahraničia. „Regionálne ohniská sú často do veľkej miery izolované a nie sú rizikom pre zvyšok spoločnosti,“ vysvetlil Smatana a dodal, že takýmito prípadmi sa zaoberajú odborníci priamo na mieste. Aj keď je vývoj počtu nakazených kľúčový nástroj na rozhodnutie o prechode do ďalšej fázy, nie je jediný. „Tam sa zvážia všetky iné faktory, ktoré sú k dispozícii - aká je epidemiologická situácia v iných krajinách kvôli pendlerom, v akom stave sú naše testovacie kapacity či rezervné ventilátory,“ uzavrel.

Je to ako pri platoch

Michal Vašečka, sociológ

Medián má šancu vyjadriť dlhotrvajúci trend, ktorý priemer nevyjadrí. Medián je hodnota, ktorá delí rad vzostupne zaradených výsledkov do dvoch rovnako početných polovíc. Najmenej 50 % hodnôt je menších alebo rovných a najmenej 50 % hodnôt je väčších alebo rovných mediánu. Priemer je z definície zavádzajúci v drvivej väčšine štatistík a úplne najklasickejším prípadom je priemerný plat. Nič zavádzajúcejšie ani neexistuje v štatistike, ako keď ekonómovia narábajú s priemerným platom, lebo do toho sa započítajú ľudia, ktorí majú najnižší príjem, aj tí, ktorí majú rozprávkové 10-tisícové príjmy. Ale keby im uverejnili medián, v tom sa už spoznajú veľmi dobre.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: fsz, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Český premiér Petr Fiala.
Prečo Česi nepodporili migračný pakt? Premiér Fiala vysvetľuje: Podľa neho nie sú jediní
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?
Alice Munroová získala Nobelovu cenu za literatúru v roku 2013.
Foto
Zomrela nositeľka Nobelovej ceny Alice Munroová († 65): To, ako ju volali, hovorí za všetko
Dvojica na rozhodnutie súdu čakala viac než rok.
Foto
Veľká NOVINKA u Vinczeovcov: Súd rozhodol o adopcii Maxíka!
Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili.
Foto
Nad vesmírnou loďou Starliner visí otáznik: Ďalší odklad štartu! Kedy to príde?
Americká herečka Halle Berry.
Foto
Bývalá Bondgirl je hriešne sexi aj pred 60-kou: Horúci záber, na ktorom je úplne NAHÁ!