Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2020 11:59 | Šport | Futbal
Foto

Dohrá sa liga v dvoch arénach? Takto to vidia niekdajší slovenskí legionári na Ostrovoch

Anglickú futbalovú Premier League by mali dohrať! V čase pandémie však ostáva stále nezodpovedanou otázkou, akým spôsobom.

Tamojšia Futbalová asociácia (FA) uvažuje o rôznych možnostiach, ktoré by zachovali regulárnosť súťaže a zároveň ochránili hráčov a fanúšikov pred smrtiacou nákazou. Najnovšia, mierne bláznivá verzia hovorí o dokončení ročníka v júni a v júli na dvoch štadiónoch s vylúčením divákov.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

FA ponúka na tento scenár Wembley a tréningové centrum St George‘s Park v Burtone, ktoré by mohli mužstvá využívať na prípravu. Denne by boli na programe štyri zápasy v priamych televíznych prenosoch. Každý tím by odohral za týždeň tri stretnutia. Všetky tímy by bývali v hlavnom meste alebo jeho okolí, aby sa obmedzilo cestovanie a znížila možnosť šírenia vírusu.

„Mohli by to dohrať pokojne aj na svojich štadiónoch. S cestovaním mužstiev by nemal byť veľký problém. Do dejiska zápasu by išli dva autobusy namiesto jedného. V každom prípade Angličania ligu dohrajú. Ak by bola sezóna v polovici, asi by to zabalili,“ povedal pre Nový Čas Stanislav Varga, ktorý hral päť rokov v Sunderlande.

 

Do konca Premier League ostáva deväť kôl a 92 zápasov. Tabuľku vedie s 25-bodovým náskokom FC Liverpool pred Manchestrom City. Šéf UEFA Aleksander Čeferin už naznačil, že Liverpool by mal získať titul aj vtedy, keď sa liga nedohrá. Bývalý slovenský obranca Middlesbroughu Vladimír Kinder si myslí to isté. „Bolo by vrcholne nespravodlivé k Liverpoolu, ktorý čaká na titul 30 rokov, keby ho nezískal. Keby ligu ukončili a vyhlásili ho za majstra, nepoviem ani pol slova.“

Okrem športovej je tu aj finančná stránka veci. Kluby tlačia na ihriská najmä televízni vysielatelia. Spoločnosti Sky Sports a BT Sport nakúpili práva takmer za miliardu eur... Kluby si mierne vydýchli po tom, čo prvá z nich oznámila, že nebude trvať na vrátení 422 miliónov eur, ak sa aj Premier League nedohrá. „V Anglicku sú kluby závislé od peňazí z vysielacích práv. Je preto aj v ich záujme, aby absolvovali zvyšok sezóny na ihriskách. Som zástancom toho, aby ligy, a to všade, začali čím skôr hrať,“ tvrdí Ján Mucha, niekdajší brankár Evertonu.

Vladimír Kinder (51): Ide o milióny a tlak televízií

Viem si túto alternatívu na dokončenie sezóny celkom dobre predstaviť. Fanúšikovia by boli určite radi, že si môžu pozrieť futbal aspoň na obrazovkách. Je tu obrovský ekonomický tlak zo strany televízií, ktoré zaplatili za vysielacie práva ťažké milióny. Kluby z tých peňazí žijú. Ak by ich teraz mali vrátiť, asi by niektoré skrachovali. Kluby momentálne nie sú v situácii, že môžu vyskakovať. Práve televízie ich budú nútiť, aby dohrali sezónu. Aj v takejto netradičnej podobe.

Stanislav Varga (47): Ihriská takú záťaž nevydržia

Je to jedna z celkom reálnych možností na dokončenie ročníka. Len si neviem dobre predstaviť, ako budú vyzerať tie dve ihriská, na ktorých odohrajú všetky zápasy. Štyri stretnutia na jednom štadióne za jeden deň, to je príliš. Na umelej tráve by to bolo v pohode, no prírodný trávnik nemôže takú záťaž vydržať. Už po dvoch dueloch bude ihrisko v katastrofálnom stave. Zápasy by sa zrejme vysielali na platených televíznych kanáloch, čím by sa aspoň čiastočne vykryli straty.

Ján Mucha (37): Už toho máme plné zuby

"Pri dodržaní hygienických a bezpečnostných opatrení sa dá dohrať aj anglická najvyššia súťaž. Síce v tejto chvíli bez divákov, ale s kontrolou, prípadne testovaním hráčov, určite áno. Nevidím najmenší problém, aby sa aj ligy v iných európskych krajinách dokončili akýmkoľvek spôsobom. Som za to, aby sa spustil nielen futbal, ale šport celkovo. Už toho máme všetci plné zuby. Všetko sme zatvorili a teraz čo? Ľudia nechcú sedieť len doma a sledovať reprízy v televízii."

Najnovší plán, ako dohrať Premier League:

- hralo by sa vo Wembley + 1 štadión

- denne by boli na programe 4 zápasy

- každý tím by odohral 3 duely za týždeň

- všetky mužstvá by bývali v Londýne

- zápasy by sa konali bez účasti divákov

 - vybrané súboje by vysielali televízie

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mb, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Polícia: Pátra po nezvestnej 16-ročnej Natálii Hladišovej.
Pátranie po 16-ročnej Natálii: Nezvestné dievča má tieto DVE zvláštne ZNAMENIA
(ilustračné foto).
Tínedžer sa vyhrážal, že vystrieľa školu! Jeho dôvod nepochopíte
Andrej Danko (SNS)
Rázny krok SNS po atentáte: Takéto diskusie na portáloch chce legislatívne zakázať!
Becík porazil najdlhšie slúžiaceho župana a bude viesť župu ďalšie štyri roky.
Predsedovi NSK Branislavovi Becíkovi sa vyhrážajú zastrelením: Podal trestné oznámenie
Spoločné vyhlásenie Čaputovej a Pellegriniho k spoločenskej situácii po včerajšom útoku na premiéra Roberta Fica.
Na pozvanie Pellegriniho a Čaputovej reaguje koalícia aj opozícia: Kto sa zúčastní a kto pozastavil kampaň
Bratislavská mestská polícia dohliada aj na dodržiavanie protikoronových opatrení.
Váš Tip
Chlapec z Bratislavy neprišiel domov, našli len jeho batoh: Polícia začala konať! Nečakané rozuzlenie
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Popravujú Rusi civilistov?! Strašné obvinenia: Príde vám nevoľno, čo sa má diať na Ukrajine
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák
Kaliňák komunikoval s Čaputovou a Pellegrinim: Zdôraznil, čo je potrebné spraviť
Zľava: Rastislav Trnka, Jozef Viskupič, Juraj Droba.
Župani odsúdili atentát na premiéra Fica: Silné odkazy pre Slovákov!
Varovanie pred búrkami
V ktorej časti Slovenska nás potrápi vietor? SHMÚ vydal viacero výstrah
Monika Beňová reaguje na atentát na Roberta Fica.
Foto
Drsná reakcia Beňovej po ÚTOKU na Fica: Neodpustím im, nech si teraz spytujú svedomie!
Minister obrany Robert Kaliňák
Robert Kaliňák vyzval médiá: Tomuto by sa mali pri diskusiách vyhnúť