Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.03.2020 15:51 | Správy | Domáce správy

Schyľuje sa k podpisu koaličnej dohody: Zapoja sa všetci poslanci? Niektorí sú na vážkach

Poslanci vládnej koalície, ktorých oslovila agentúra SITA, nevedeli zatiaľ povedať, či pripoja svoj podpis pod koaličnú dohodu.

Poslankyňa klubu Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Anna Záborská uviedla, že ide „o neštandardný krok” a ťažko povedať, či ju podpíše, lebo nevie, čo v dohode je. Podpis koaličnej zmluvy poslancami označil Ondrej Dostál z klubu Sloboda a Solidarita (SaS) za „netradičný postup“. Ďalší poslanec SaS Alojz Baránik predpokladá, že zmluvu podpíše a považuje to „za dobrý nápad“. Premiér Igor Matovič z OĽaNO včera informoval, že zmluvu by mali podpísať poslanci na budúci týždeň na Bratislavskom hrade, a potom ju koalícia zverejní.

Ešte sa na Slovensku nestalo, aby okrem lídrov koalície zmluvu podpisovali aj vládni zákonodarci. Poslankyňa Záborská uviedla, že text koaličnej dohody by mala vidieť na budúci týždeň. „Ako poslanci sme do tvorby koaličnej zmluvy nevstupovali, preto ťažko povedať, či tam bude všetko také, čo budeme môcť podpísať,“ dodala.

 

Poslanec Baránik povedal, že si napríklad v koaličnej zmluve pozrie, ako budú vládni poslanci predkladať vlastné návrhy zákonov. „Keď prídu od vládnych poslancov dobré nápady a budú ich realizovať prostredníctvom príslušného ministerstva, bude to fungovať. Ak ministerstvo odmietne dobré nápady, nemôže sa nikto diviť, že ich potom predloží poslanec,“ poznamenal. Nepredpokladá však, že ak by ako poslanec SaS nenašiel podporu vo vládnych kruhoch, hľadal by ju „u smerákov a kotlebovcov“.

Poslanec Dostál si nemyslí, že by zmluva obsahovala ustavenie, ktoré by zakazovalo vládnym poslancom predkladať do parlamentu vlastné návrhy zákonov. „Je potrebné dohodnúť nejaký mechanizmus a poslanci by ho mali rešpektovať, pretože ak nebude fungovať predkladanie poslaneckých návrhov, veľmi rýchlo by mohlo dochádzať k zbytočným konfliktom v rámci koalície,“ zdôraznil Dostál.

Otázkou je, ako sa koalícia vysporiada v koaličnej zmluve s postupom poslancov pri predkladaní kultúrno-etických tém do parlamentu. Ide napríklad o návrhy súvisiace s ochranou nenarodeného života. V roku 1998 si koaličné strany za prvej vlády Mikuláša Dzurindu do koaličnej zmluvy priamo napísali, aké témy sa nebudú otvárať. Týkali sa Benešových dekrétov, územnej autonómie na etnickom princípe alebo, že koaličné strany nebudú presadzovať alternatívne dvojjazyčné školstvo na úkor škôl s vyučovacím jazykom maďarským.

Vládne strany OĽaNO, Sme rodina, SaS, Za ľudí disponujú v parlamente 95 hlasmi poslancov zo 150-členného parlamentu. Lídri vládnych strán podpísali koaličnú dohodu minulý týždeň 21. marca.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Veronika bola pre speváka vždy oporou
Foto
Kolárovský po liečení ospevuje Nízlovú: Dajú to znova dokopy?! Aha, ako si hrkútali
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Atentát na Fica šokoval aj ďaleké krajiny: Takto reaguje Južná Kórea
Zraneného premiéra ochranka naložila do auta.
Atentát na slovenského premiéra obletel svet: Toto píšu svetové denníky
Peter Pellegrini a Robert Fico reagujú na podpis novely prezidentkou Čaputovou.
Aktualizované
Čaputová a Pellegrini pozvú do paláca lídrov parlamentných strán: Za rozhodnutím stojí tento cieľ
(ilustračné foto)
Spadnete na zadok, za koľko vydražili Monetov obraz: Nenormálna suma!
Stretnutie členov vlády SR a Ukrajiny.
Vláda o ďalšom postupe po útoku na premiéra: Vedenie krajiny by mohlo dočasne prevziať toto meno
Na snímke vo vládnej limuzíne predseda vlády Robert Fico po streľbe na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Aktualizované
Úrad inšpekčnej služby po streľbe na Fica: Začal trestné stíhanie! Čoho sa týka?
Polícia obvinila 33-ročnú ženu, manžela bodla kuchynským nožom do lopatky.
Surový útok ženy na manžela: Po hádke vytiahla nôž a... Nastal horor!
Čo si o útoku myslí raper Majk Spirit?
Na ATENTÁT na Fica reaguje aj raper Majk Spirit: Slovensko čakajú dva možné scenáre!
Hasiči hasia požiar po útoku ruskej armády na mesto Charkov na východe Ukrajiny v sobotu 4. mája 2024.
Správy, na ktoré všetci čakali: Ukrajina hlási úspech! Ide o Charkov
PSG sa chce zbaviť Škriniara: Na predaj už toto leto!
Ilustračné foto
Tragický požiar bytovky! Zahynulo niekoľko ľudí, ďalší sú v kritickom stave