Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.03.2020 08:45 | Správy | Zahraničné správy

Izraelský premiér Netanjahu sa vyhlásil za víťaza volieb: Palestínčania sú sklamaní

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok deklaroval svoje víťazstvo v pondelkových parlamentných voľbách.

Podľa exit pollov totiž premiérova strana Likud získala najvyšší počet hlasov, informovala agentúra AFP. Ústredná volebná komisia v utorok ráno oznámila, že už zrátala všetky hlasy. Vzhľadom na pokračujúce overovanie však výsledky volieb zverejní až v neskorých popoludňajších hodinách. Išlo už o tretie parlamentné voľby v Izraeli za necelý rok.

Netanjahu označil výsledok svojej strany "za najväčšie víťazstvo vo svojom živote", napísal na svojej webovej stránke denník The Jerusalem Post. Volebná účasť dosiahla 71 percent, čo je viac, ako 69,8 percenta v predchádzajúcich voľbách v septembri minulého roka.

 

Izraelský premiér sa uchádzal o znovuzvolenie v období, keď sa blíži začiatok jeho súdneho procesu, v ktorom sa bude zodpovedať z obvinení z korupcie.

Strana Likud by na základe aktuálnych exit pollov mala získať 36 až 37 kresiel v 120-člennom izraelskom parlamente. To by bol najlepší výsledok strany pod vedením Netanjahua, ktorý post premiéra zastáva od roku 2009, pripomína AFP. Strana by spolu so svojimi spojencami mohla obsadiť až 59 kresiel, čo je o dve menej, ako je nadpolovičná väčšina.

Na druhom mieste sa podľa exit pollov umiestnila centristická koalícia Modrá a biela (Kachol lavan) na čele s Bennym Gancom, ktorá by mohla obsadiť 32 až 34 kresiel. Ganc podľa AFP v súvislosti výsledkami vyjadril "sklamanie". Tretie miesto patrí podľa exit pollov bloku štyroch arabských strán Spoločná kandidátka, ktoré získali 14 percent hlasov voličov.

Pomyselným jazýčkom na váhach by po tretích voľbách v krajine za necelý rok opäť mohla byť formácia Izrael, náš domov (Jisrael bejtejnu) exministra obrany Avigdora Liebermana, ktorá odmieta spolupracovať so stranami izraelských Arabov i náboženskými stranami.

Predstavitelia Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) sa k výsledkom volieb vyjadrili kriticky. Generálny tajomník OOP Sáib Irikát povedal, že vo voľbách zvíťazili "(židovské) osady, anexia a apartheid", napísala agentúra DPA.

"Netanjahu sa rozhodol, že pokračovanie okupácie a konfliktu je to, čo Izraelu prináša pokrok a prosperitu, preto sa rozhodol upevniť základy a piliere konfliktu, cyklu násilia, extrémizmu, chaosu a krviprelievania," povedal Irikát. Ďalším Netanjahuovým krokom bude podľa neho anexia palestínskych území v Predjordánsku.

Izrael okupuje územia na západnom brehu Jordánu od šesťdňovej vojny z roku 1967. Z pohľadu medzinárodného práva sú židovské osady postavené na týchto územiach ilegálne a bránia pokračovaniu mierového procesu, keďže sa rozprestierajú na územiach vnímaných Palestínčanmi ako súčasť ich budúceho štátu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Atentát na Roberta Fica prinútil konať aj českú políciu: MS v hokeji s prísnejšími opatreniami!
Majiteľ Audi zaparkoval v Prešove okolo kontajnerov na odpad.
FotoVáš Tip
Pripravte sa na zvýšenie tlaku: TAKTO zaparkované auto ste ešte nevideli! Čo si ten arogantný šofér myslel?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Vodiči, pozor: Na diaľnici D2 bude dopravné obmedzenie
Hrabko tvrdí, že za náladu v spoločnosti môžu aj politici: TOTO by mala spraviť prezidentka
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
V Kamenici padlo rogalo s mladým mužom! Zásah leteckých záchranárov
Lesný požiar v Českom Švajčiarku 28. júl 2022.
Novinky v prípade lesného požiaru v Česku: Podivné správanie obžalovaného na súde a nečakané PRIZNANIE!
Roberta Fica postrelili v Handlovej!
SIS odsúdila útok na premiéra: Vyzvala verejnosť, aby nešírila konšpirácie
S hercom tvorili pár celých 7 rokov.
Foto
Koniec vojny Agáty Hanychovej a Jakuba Prachařa: Súd vyniesol konečný VERDIKT!
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Generálna prokuratúra: Útok na premiéra dozoruje oddelenie závažnej kriminality
Extáza (ilustračná fotografia).
Slováci, skontrolujte si TENTO liek: Túto šaržu sťahujú z trhu! Čo hrozí?
Na snímke uprostred prezident Policajného zboru plk. Ľubomír Solák, vľavo viceprezident PZ SR pre službu kriminálnej polície a migráciu Ivan Hapšták a vpravo viceprezident PZ SR pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič
Znepokojivé, čo sa stalo po streľbe na premiéra! Policajný prezident odhalil, čo zistili
(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny: Berú Rusi do zajatia civilistov?! Hovoria o barbarských útokoch a... Hrôza