Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.02.2020 11:55 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Ľudí v Horovciach prepadávala panika, mamička Dominika má miesto terasy jazero: Zbalili si veci a sú pripravení ujsť

Mali strach! Len nedávno nasťahovaní obyvatelia niekoľkých novučičkých domov v Horovciach (okr. Púchov) sa zobudili do hrôzostrašného rána.

Malý potok pretekajúci za ich domami sa zmenil na besniaci živel a voda sa z neho rozliala po celom okolí. Jedným z ľudí, ktorí mali obrovské obavy o svoje majetky, bola i mladá mamička Dominika (27). Okolo domu, v ktorom žijú len pár mesiacov, majú potopu, terasu zaplavenú haraburdím a bahnom a kopu starostí navyše.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Dominika (27) spolu so svojím 4-mesačným synčekom Miškom a manželom vstala v utorok okolo ôsmej a keď uvidela, čo sa deje, zľakla sa. Okolie ich novučičkého domu sa zmenilo na obrovské jazero. „Bývame tu asi štyri mesiace, viem, že sa tu také niečo v minulosti stávalo, ale bol to šok,“ pokračovala s tým, že voda začala náhle stúpať a ich prepadla panika. „Mali sme strach, máme aj pobalené veci, že pôjdeme preč. Stalo sa nám to prvýkrát,“ opísala hrozivé chvíle vystrašená mamička. Podľa jej slov im nezostáva nič iné, ako čakať. „Budem to sledovať a počkáme, čo sa bude diať,“ uzavrela Dominika, ktorá má namiesto priestoru pre terasu megasmetisko s bahnom.

 

Treba vyčistiť potok

Na mieste celé utorkové dopoludnie zasahovali aj dobrovoľní hasiči a situáciu monitoroval aj starosta obce Milan Velas. „Museli sme vyhlásiť tretí stupeň povodňovej aktivity, vzhľadom na to, že sa vylial potok, ktorý tu máme, a ten spôsobil zaplavenie tejto časti,“ prezradil. A hoci popoludní už voda ubudla a zdalo sa, že nebezpečenstvo nehrozí, tretí povodňový stupeň stále nezrušili. „Do večera hlásia dažde. Budeme to sledovať,“ pokračoval s tým, že aj keď zatiaľ nie sú škody ešte hlásené, je možné, že na novostavbách nejaké budú z pohľadu statiky. Čakalo ho ešte zasadnutie krízového štábu, ale prezradil, že budú musieť tlačiť na majiteľa pozemkov, aby doriešil odvodnenie týchto priestorov. „Nie je to obecný pozemok, ale má súkromného majiteľa. Bude musieť doriešiť odkanalizovanie dažďovej vody,“ povedal prvý muž obce. Dodal, že hlavne bude musieť obec tlačiť na povodie Váhu, ktoré je vlastníkom potoka pretekajúceho obcou, aby sa o svoj majetok postaralo. „Keď bude potok dobre vyčistený, má prietok, že pojme aj tisícročnú vodu. Žiaľ, je to už tak dlho zanedbané, že, bohužiaľ, aj takáto voda spôsobí problémy,“ uzavrel starosta.

Vietor páchal škody aj v minulosti

Jozef Iľko, meteorológ

Myslím si, že to nie je nič neobvyklé, nič také, čo by tu nikdy nebolo. Tento vietor bol predpovedaný a avizovaný a boli vydané príslušné výstrahy. V minulosti tiež boli takéto situácie a aj silný vietor, ktorý narobil škody. Nemožno povedať, že teraz sa musíme pripraviť na to, že to bude časté a silnejšie ako to bývalo.

Pozor na výstrahy!

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal aj na stredu výstrahy. Najviac by sa mali mať na pozore obyvatelia týchto okresov: Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Levoča, Prešov, Gelnica, Spišská Nová Ves, Poltár, Rimavská Sobota, Rožňava a Košice-okolie. V týchto oblastiach platia meteorologické výstrahy pre vietor, vietor na horách, pre ktorý platí až 3. stupeň, ako i snehové jazyky a záveje.

Aké bude počasie

Streda: malá oblačnosť, veterno -2 až 7°C

Štvrtok: oblačno až zamračené, miestami dážd -3 až 7°C

Piatok: veľká, oblačnosť, dážď so snehom 0 až 7°C

Sobota: jasno až polojasno -1 až 6°C

Nedeľa: prevažne polojasno 2 až 8°C

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mim, ivš

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bývalý argentínsky futbalista Diego Maradona.
Veľký zvrat v prípade smrti Maradonu: Lekárska správa odhaľuje, čo ho skutočne zabilo!
(ilustračné foto)
Chaos na letisku v Budapešti: TOTO na kontrole naozaj niekto prehliadol?!
Dara Rolins zverejila fotky po estetickom zákroku, ľudia ju nespoznávajú.
Foto
Dara po drsnej kritike zverejnila ďalšiu FOTO po plastike: Štipľavý ODKAZ hejterom!
Landslide and soil erosion, a down slope movement of mass of earth, debris or rock down a slope due to the action of external forces such as rainfall, earthquakes, anthropocentric activities etc.
Prírodná katastrofa pri Paríži: Po údere prírody zahynula žena († 57)
Pospíšil má za sebou dobrú sezónu v NHL.
Nováčik v reprezentácii, útočník Calgary Martin Pospíšil: Teším sa na partiu i Ramsayho!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Finále Let's Dance je za rohom: Vieme, kto si sadne do porotcovského kresla!
(ilustračné foto)
Sexuálny delikvent obťažoval dieťa: Oči vám z jamiek vypadnú, čo žiada z basy!
Vodič pod vplyvom alkoholu prekročil povolenú rýchlosť.
Foto
Vodič poriadne prekročil povolenú rýchlosť: Dychová skúška hovorila za všetko!
(ilustračné foto)
Chlapec († 12) z Břeclavi zomrel na ihrisku: Usmrtilo školáka TOTO?!
Zrútenie časti diaľnice v Číne.
Foto
Hrozná tragédia, ZRÚTILA sa časť diaľnice: Pri nešťastí zomrelo 36 ľudí
2004. Popová diva pred dvadsiatimi rokmi
Foto
Dara Rolins pred 20 rokmi a teraz: Otvorená spoveď o PLASTIKE! Názory fanúšikov sú rozdielne
Fotografia Jaroslava Naďa s českou ministerkou Janou Černochovou vznikla pred pražskou reštauráciou.
Foto
Naď sa odfotil s odkazom, ktorý spája Slovákov s dezolátmi: Nakladačka od Blanára i politológa!