Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.01.2020 17:51 | Správy | Domáce správy

Prezident Česmadu je spokojný: Dve z troch požiadaviek sú dohodnuté

Združenie cestných dopravcov SR Česmad Slovakia oceňuje riešenie zníženia dane z motorových vozidiel a zliav zo sadzieb mýta.

Pondelkové (13. 1.) rokovanie na ministerstve financií aj s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a zástupcami Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) považuje združenie za úspešné.

Cestní dopravcovia podľa prezidenta Česmadu Pavla Jančoviča dlhé roky prešľapovali na mieste. Priblížil, že dopravcovia mali tri požiadavky, a to zníženie dane z motorových vozidiel, zrušenie zdaňovania vreckového pri pracovných cestách a zavedenie výrazných zliav zo sadzieb mýta od prvého kilometra spätne. Dve z týchto troch požiadaviek už považuje za dohodnuté. "Už dnes máme dohodnuté stretnutie na ministerstve financií a veríme, že sa nám podarí niektorý z komunikovaných variantov presadiť," dodal.

Zatiaľ sa však podľa neho nenašlo riešenie pri požiadavke zrušenia zdaňovania vreckového. "Tým, že sa na januárovej schôdzi neotvorí zákon o dani z príjmov, tak sa nedá aktuálne v Národnej rade SR pripomienkovať zrušenie zdaňovania vreckového pri pracovných cestách," ozrejmil Jančovič s tým, že požiadavkou Česmadu bolo kompenzovať v súčasnosti legislatívne nerealizovateľné zrušenie zdaňovania vreckového formou zmeny sadzieb cestovných náhrad pre Českú republiku a Slovensko. Ministri financií a práce boli podľa jeho slov poverení tým, aby sa zaoberali touto problematikou a predložili návrh riešenia.

 

Pellegrini podľa združenia prisľúbil vytvorenie spoločnej pracovnej skupiny zloženej zo všetkých zástupcov dotknutých ministerstiev a dopravcov s cieľom zaoberať sa potrebami a požiadavkami dopravcov a tie priamo predkladať kompetentným ministrom, aby sa zabránilo ignorovaniu problémov cestných dopravcov v budúcnosti. Česmad očakáva, že táto pracovná skupina bude funkčná bez ohľadu na politické zloženie vlády. Česmad a UNAS by zároveň mali mať zastúpenie v pracovnej skupine zameranej na prípravu nového mýtneho tendra na ministerstve dopravy.

Česmad súčasne vyslovil poďakovanie za spoluprácu pri vyjednávaniach a tiež rešpekt zástupcom UNAS za konštruktívny prístup smerujúci k výslednej dohode. Súčasný prísľub vlády je podľa združenia pozitívnym príkladom spolupráce a výsledkom spoločného úsilia v tandeme Česmad a UNAS.

V pondelok 13. januára prijal premiér zástupcov Česmadu a UNAS spoločne s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD), ministrom dopravy Árpádom Érsekom (Most-Híd), ministerkou vnútra Denisou Sakovou, ministrom práce Jánom Richterom (obaja Smer-SD) a policajným prezidentom Milanom Lučanským.

Vláda pripraví návrh zníženia sadzby cestnej dane tak, aby sa zvýšila konkurencieschopnosť slovenských autodopravcov v rámci V4. Premiér to uviedol po pondelkovom stretnutí. Vláda má ambíciu schváliť legislatívu ešte v tomto volebnom období.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Vedci žasnú: Stalo sa to vôbec PRVÝKRÁT! Padnete na zadok, čo dokázal orangutan
(ilustračné foto).
Krajinu zasiahlo zemetrasenie: Ľudia v panike vybehli von! Očakávajú ešte... To snáď nie
Monika je talentovaná umelkyňa.
Foto
Hilmerová narovinu: FUNENIE do mikrofónu? Pobaví vás, čo urobila! Jedna FOTO hovorí za všetko
Dmitrij Peskov.
Rusko reaguje na výroky Macrona a Camerona: Hrozba pre Európu? Peskov hovorí o nebezpečenstve
Ilustračné foto
Mrazivé slová českého ministerstva: Bolo za viacerými útokmi na české inštitúcie Rusko?!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Vážne slová prezidentky: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií
Ilustračné foto.
Colníci v Košiciach skoro odpadli: Ktorý Slovák si TOTO, preboha, dal doviesť?!
Čo si o Darinej úprave myslí jej partner?
Foto
Nebudete veriť, ako Nedvěd reagoval na Darinu PLASTIKU: To fakt TOTO povedal?
Rodičia Maddie zverejnila srdcervúci odkaz 17 rokov po jej zmiznutí.
Foto
Rodičia nezvestnej Maddie zverejnili srdcervúci ODKAZ! Slová plné bolesti vám vtisnú slzy do očí
Ilustračné foto
Séria teroristických útokov v Rusku? Znepokojivé správy bezpečnostnej služby! Sila, koho obviňujú
(ilustračné foto)
V Trenčíne bude nový grafikon MHD: Platiť má začať už čoskoro
ilustračné foto
Ničivý ruský útok: Hlásia obete! Veliteľ ukrajinských pozemných síl hovorí o zúfalej situácii v TOMTO meste