sobota 18. 1.
Bohdana
0°C  Hmla  |  Bratislava

Alžbeta II. zverejnila vyhlásenie k Harrymu a Meghan: Prekvapenie! Aha, ako ich nazvala

Britská kráľovská rodina rešpektuje želanie princa Harryho (35) a jeho ženy Meghan (38) a dohodla sa na prechodnom období, počas ktorého bude pár tráviť čas v Británii aj v Kanade. Po pondelkovom stretnutí s Harrym a ďalšími členmi rodiny to oznámila kráľovná Alžbeta II. (93), pričom rozhovory označila za veľmi konštruktívne.

fotiek v galérii

Podľa médií panovníčka svojím netradične osobným vyjadrením dala najavo, že rodine svojho vnuka umožní väčšiu nezávislosť od monarchie.

"Moja rodina a ja úplne podporujeme túžbu Harryho a Meghan vybudovať si nový život ako mladá rodina. Hoci by sme preferovali, keby zostali plnohodnotnými funkčnými členmi kráľovskej rodiny, rešpektujeme a chápeme ich prianie žiť ako rodina nezávislejšie a pritom zostať váženou súčasťou mojej rodiny," uviedla kráľovná po stretnutí, na ktorom sa zúčastnil aj Harryho starší brat princ William (37) a ich otec princ Charles (71).

"Harry a Meghan dali jasne najavo, že nechcú byť vo svojich nových životoch závislí na verejných financiách. Dohodlo sa preto, že nastane prechodné obdobie, počas ktorého ... budú tráviť čas v Kanade a v Spojenom kráľovstve," pokračuje vyhlásenie.

Agentúry Reuters a AP tieto slová interpretujú tak, že kráľovná sa rozhodla splniť prianie vojvodu a vojvodkyne zo Sussexu. Podľa denníka The Guardian zase Alžbeta kráľovskému páru "poskytla zdráhavé požehnanie" a zároveň podporila ich rozhodnutie, hoci jasne uviedla, že chcela, aby obaja naplno zostali súčasťou kráľovskej rodiny. Komentátori okrem iného upozorňujú na netradičné formulácie, ktoré kráľovná zvolila. Svojho 35-ročného vnuka a jeho 38-ročnú manželku vo vyhlásení označuje predovšetkým ako "Harry a Meghan", nie ich oficiálnymi titulmi, ako je zvykom. "Je to od kráľovnej pozoruhodne úprimné a neformálne, takmer osobné vyhlásenie," usudzuje spravodajca BBC Jonny Dymond.

Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Ťažký týždeň Podcasty Voľby 2020 Prémiové čítanie Šport TV Počasie Horoskopy Obchod
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka vypovedal viac ako osem hodín pred vyšetrovateľmi Národnej kriminálnej
Danko k Trnkovi: Mám vážnu obavu, že veci, ktoré zazneli, sa vysvetliť nedajú Aktuality.sk
Najčítanejšie
3h
24h
Peniaze si vyberajte z bankomatu svojej banky.
Banky opäť menia cenníky: Ako ušetriť na poplatkoch
Česká lyžiarka Ester Ledecká.
Ester Ledecká naďalej búra hranice: Ďalší triumf v obrovskom slalome!
Český premiér Andrej Babiš.
Český premiér terčom kritiky a posmeškov: Vážne na Babiša vytiahol predseda ODS niečo také
Na snímke dánska tenistka Caroline Wozniacka.
Wozniacka je pyšná na to, čo v tenise dosiahla: Posledná loptička bude emotívna
Hráč Barcelony Arturo Vidal.
Vidal predviedol hotovú parádičku: S loptou vie čarovať aj mimo trávnika
Počas dvoch dní polovica sliepok uhynula.
V Českej republike likvidujú hydinu: Po troch rokoch tam zaznamenali vtáčiu chrípku
Makov angažmán v Zenite sa blíži ku koncu.
Turci chcú našich Robov: Skončia Mak s Boženíkom v Besiktasi Istanbul?
Podpredseda strany Smer-SD a volebný líder Peter Pellegrini.
Pellegrini počas pietnej spomienky: Je úlohou nás všetkých povedať nie extrémizmu
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas svojej jazdy v prvom kole obrovského slalomu Svetového pohára v talianskom
Vlhová po prvom kole obrovského slalomu: Je to presne taká trať, akú mám rada!
Predseda vládnej strany Smer-SD Robert Fico počas Programovej konferencie strany SMER - sociálna demokracia v Banskej
Aktualizované
Fico predstavuje volebný program: Kritika prezidentky, ostré slová a smelé plány
Kruhy dopravili na nákladnom člne.
Prípravy na letnú olympiádu sú v plnom prúde: Obrovské kruhy už dorazili do Tokia
Iľja Kovaľčuk (vľavo)  a Tomáš Tatar nastupujú spolu v elitnom útoku Montrealu.
Tatar má v Montreale skvelú formu: Hviezdny Rus Kovaľčuk popri ňom ožil