Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Statoční chlapi z Jasova, po havárii okamžite utekali na pomoc: Ľudí z autobusu zachraňovali osadníci

Neváhali a pomáhali! V úvode nového roka došlo pri Jasove (okr. Košice-okolie) k dopravnej nehode, z ktorej mnohým prebehol mráz po chrbte. Vodičovi autobusu podľa očitých svedkov klesla hlava k volantu.

O niekoľko sekúnd vyšiel s niekoľkotonovým vozidlom do protismeru, až vyšiel na strmý svah a prevrátil sa. Uväznených ľudí ratovali domáci Jasovčania. Na záchranu z autobusu použili aj sekeru.

Domáci i starosta roky upozorňujú na tento kritický nehodový úsek - len o niekoľko metrov ďalej tu pred 8 rokmi tragicky zahynul 4-ročný chlapček.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Vodič autobusu s cestujúcimi išiel na ceste od Medzeva okolo miestnej osady, vyšiel mimo cestu a prevrátil sa na pravý bok. Miestni neváhali a okamžite utekali na pomoc. „Zobral som z domu sekeru, porozbíjal okná a s ostatnými sme povyťahovali ľudí,“ uviedol Blažej Žiga (52). V autobuse ostala zakliesnená ešte 42-ročná Košičanka, ktorá mala ruku pod niekoľkotonovým kolosom. „Hovorila nám, že si už necítí celé telo. Rozhodli sme sa, že musíme niečo urobiť, tak sme 15 chlapi nadvihli autobus, aby žena vedela vytiahnuť ruku,” opísal záchrannú akciu Žiga, ktorého mrzia vyjadrenia niektorých ľudí na sociálnych sieťach, podľa ktorých môžu za nehodu deti z osady, ktoré sa mali hrať na ceste.

„Viacerí ľudia z osady videli, ako vodičovi klesla hlava a zaspal. Sám som počul, ako to priznal, keď objasňoval policajtom, čo sa vlastne stalo,” dodal Žiga. Podľa krajskej policajnej hovorkyne Lenky Ivanovej šofér (62) pravdepodobne z dôvodu únavy prešiel s autobusom do protismeru a narazil do svahu. V čase dopravnej nehody sa v autobuse okrem vodiča nachádzalo 8 cestujúcich. U vodiča požitie alkoholu nezistili. „Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach - okolie v tejto súvislosti začal trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia,” dodala Ivanová. Zranená 42-ročná žena z autobusu je po operácii v nemocnici. Osadníci jej prajú skoré uzdravenie.

Na úsek upozorňujú roky

 

Starosta Jasova Marián Dzurik len smutne konštatuje, že na nebezpečný úsek upozorňujú už roky. V roku 2012 došlo len niekoľko metrov od miesta nehody autobusu k mimoriadne tragickej smrti malého chlapčeka. Odvtedy sa snažia na Medzevskej ulici v úseku vyše 1,5 kilometra vybudovať chodník, ktorý by pomohol sprehľadniť cestu i pomôcť k bezpečnosti chodcov. „Denne nám tadiaľto prejde 500 školákov do aj zo školy. Na ich bezpečnosť dnes dohliadajú členovia miestnej občianskej poriadkovej služby,” uviedol starosta. Na vypracovanie projektu nového chodníka už investovali 70-tisíc eur.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: sk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Opitý mladík bez vodičáku sadol do cudzieho auta: Naštartoval a ZBABRAL všetko, čo sa dalo
Letisko si pripomenulo výročie úmrtia generála M. R. Štefánika
Foto
Milan Rastislav Štefánik zomrel pred 105 rokmi: Dojemné, čo spravili na letisku v Bratislave
Ponorka Titan.
Foto
Novinky o smrteľnej tragédii ponorky Titan: Štúdia vysvetľuje DÔVOD, prečo mala vybuchnúť
Polícia pátra po 29-ročnej Marcele Síkeľovej z Kysuckého Nového Mesta
Foto
Marcela má ísť do basy, záhadne zmizla: Aha, čo má bruneta na rováši! Ak ju uvidíte, volajte políciu
Pre údržbu je uzavretá časť diaľnice D1 a tunel Prešov. (Ilustračná fotografia)
Na diaľnici D1 pokračuje oprava vozovky: Prehľad dopravných obmedzení
Foto
Český hokej oplakáva náhlu smrť brankára († 35), bol otcom dvoch detí
Rodinné peklo v Levoči! Muž sa vyhrážal žene a dcére: Vyhodím vás z balkóna, pozabíjam vás!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Rázne slová Orbána: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny! Obul sa aj do Bidena
Vozidlo Záchrannej zdravotnej služby.
V bytovke v okrese Poltár vybuchla plynová bomba: Zasahujú všetky záchranné zložky
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Nabitý program poslancov v parlamente: Zmení sa zákon o sociálnom poistení?!
Ilustračné foto
Tragická nehoda: Autobus sa zrútil do priepasti! Hlásia najmenej 20 obetí, zasahovali vrtuľníky
Vodič pod vplyvom alkoholu narazil v Partizánskom do druhého auta.
Opitý senior si v Partizánskom sadol za volant: Takto to dopadlo... To je hanba