Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.12.2019 16:00 | Správy | Servis

Rady rodičom: Kedy povedať deťom pravdu o Ježiškovi?

Problém, ktorý v predvianočnom období riešia vari všetci rodičia malých detí: živiť alebo neživiť rozprávku o Ježiškovi?

Ako odpovedať na otázky, ktoré sú stále premyslenejšie? Vaše dieťa s rozžiarenými očkami potrebuje vedieť, kde Ježiško býva a čo robí v lete. A odpoveď potrebuje hneď, aby o pravdivosti vašich slov nepochybovalo. Dokedy treba vymýšľať odpovede a kedy už je čas vyjsť s pravdou von?

Hoci nie všetci majú rovnaký názor, väčšina odborníkov sa zhoduje v tom, že je dobré vytvárať deťom kult imaginárneho Ježiška, ktorý nám nosí pod stromček darčeky. V dnešnej materialistickej dobe, kedy sa rozprávky vytrácajú z našich životov, je to jedna z mála vecí, kde detská fantázia môže pracovať na plné obrátky.

Je to niečo nadprirodzené, tajuplné, nemateriálne, niečo mimo náš každodenný život. A to deti to jednoznačne potrebujú. Kedy je čas deťom túto rozprávku vziať, je otázka, na ktorú psychológovia odpovedajú takmer vždy rovnako: záleží to len na vás a vašom dieťati.

 

Rozdiel je vo veku dieťaťa

Do troch rokov

Ak nepatríte k rodičom, ktorí z nejakého dôvodu Ježiška neuznávajú, do troch rokov sa vôbec nezamýšľajte nad úpravou prvotnej verzie. Ježiško za jednu noc obehne všetky deti na svete a každému dá darčeky. Áno.

 

4 roky

Možno dostanete nejaké otázky, ktoré vášmu pokladu nebudú celkom jasné. Napríklad, čo robí Ježiško v lete, alebo prečo ho nikdy nevidia. Buďte kreatívni a podporujte rozprávkovú verziu. V lete Ježiško vyrába darčeky. A deti ho pri dávaní darčekov nevidia preto, lebo okolo seba nosí hmlu.

 

5 rokov

Otázky začnú byť občas až ťažké, ale v tomto veku, ak vám stačí fantázia, by ste ešte pravdu odhaľovať nemali. Ak sa opýta napríklad „Kto je ten bradatý ujo v červenom kabáte, keď darčeky nosí Ježiško?“ znamená to, že si začalo všímať súvislosti. Povedzte mu polopravdu, že v rôznych kútoch sveta nosia darčeky rôzne postavy a dokonca aj v rôzne dni. Nevyvoláte tým v detskom kolektíve hádku o neexistencii tej-ktorej postavy.

 

6 rokov

Existujú názory, ktoré hovoria, že dieťa by malo nastúpiť do školy už s reálnymi informáciami o nosení darčekov. Ak s tým súhlasíte, šieste Vianoce sú zrejmé posledné „ježiškovské“. Vymýšľanie odpovedí bude veľmi ťažké. Napríklad uznajte, že nie všetky hračky stíha vyrobiť a občas aj nakupuje.

 

7 rokov

Ak ste potomkovi nepovedali pravdu doteraz, už ste sa zrejme rozhodli nechať to na náhodu. A ak príde dieťa od kamaráta, že Ježiško neexistuje, rozhodnite sa, či je už na pravdu pripravené. Ak cítite, že ešte chce veriť, môžete odpovedať, že k priateľom možno Ježiško nechodí, asi sa tak dohodli, ale k vám nosí darčeky on.

 

Ako začať debatu o Ježiškovi

- Počkajte, kým dieťa začne debatu samo.

- Už vopred si pripravte odpovede a premyslite, aké otázky môže dieťa položiť.

- Zistite, čo sa vaše dieťa dozvedelo a čo si myslí. Podľa toho rozhodnite, či ho utvrdíte v tom, že Ježiško nosí darčeky, alebo mu poviete pravdu.

- Skúste takýto rozhovor viesť počas roka, nie pár dní pred Vianocami.

 

Nestratím dôveru dieťaťa?

Odborníčka hovorí, že otrasenia dôvery dieťaťa k vám sa nemusíte obávať, ak je dôveryhodnosť v ostatných smeroch pevná. Hovorí však, že pravdu by sa malo dieťa dozvedieť od vás: „Je lepšie, keď sa dieťa dozvie pravdu od rodičov, aby to nevnímalo ako podraz,“ radí Gabriela Herényiová detská psychologička.

 

Kto je kto?

Ježiško

najčastejšie nosí darčeky v kresťanských krajinách, zobrazuje sa väčšinou ako jezuliatko v betleheme.

 

Dedo Mráz

pochádza z Ruska, presnejšie z Čukotky a oblieka si modrý kabát. Používa sane s trojzáprahom koní a cestuje v sprievode Snehulienky v bielom kožuchu.

 

Santa Claus

nosí darčeky vo svetoznámom červenom kabáte deťom v USA a Kanade. Lieta na saniach, ktoré ťahá osem sobov. V krajinách ovplyvnených Francúzskom ho volajú Père Noël. V Anglicku sa táto postava volá Father Christmas. Vyzerá ako Santa Claus, len má dlhší kabát a aj dlhšiu bradu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke víťazka prezidentských volieb Gordana Siljanovská-Davkovová.
Sotva nastúpila do prezidentského úradu, už si pohnevala susednú krajinu: Uff, toto zrejme nemala robiť
Hasiči hasia požiar po útoku ruskej armády na mesto Charkov na východe Ukrajiny v sobotu 4. mája 2024.
Charkov je pod neustálou paľbou rakiet: Slová gubernátora naháňajú hrôzu
(ilustračné foto)
Tragická dopravná nehoda na Záhorí: O život prišla len 36-ročná žena
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy.
Do Pásma Gazy majú namierené desiatky kamiónov: Čo so sebou prinášajú?
(ilustračné foto).
Hasiči zasahujú pri vážnej nehode neďaleko Starej Ľubovne: Hlásia viacero zranených vrátane detí
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!
Po ukrajinskom zásahu sa zrútila budova v Belgorode.
Mimoriadne smutné následky ukrajinského ostreľovania: Medzi obeťami útoku je aj malé bábätko
Na snímke nepálsky horolezec Kami Rita.
Rekordér takmer každý rok vystúpi na Mount Everest: Ďalší úspech na konte! Prekvapí vás, prečo to robí
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce