Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.10.2019 23:09 | Správy | Zahraničné správy

K Egyptu a Izraelu sa blíži neobvyklá búrka: Ľudia sa pripravujú na bleskové záplavy

Meteorológovia sledujú zhluk búrok nad Stredozemným morom, ktorý by sa mohol premeniť na neobvyklý "stredozemný hurikán".

Podľa britského meteorologického úradu sa živel nachádza v blízkosti Cypru. Satelitné snímky naznačujú, že v sobotu by mohol zasiahnuť Izrael a Egypt, píše CNN. Podobné prírodné úkazy sú v tejto oblasti nezvyčajné a zasahujú skôr západné než východné Stredomorie, kde je nižšia vlhkosť vzduchu, uvádza televízia CBS. Vietor sprevádzajúci búrku v tejto oblasti býva slabší ako pri atlantickom hurikáne, živel ale napriek tomu môže spôsobiť bleskové záplavy.

V sobotu by búrka mala podľa predpovedí doraziť na pevninu, vo východnom Egypte a v častiach Izraela by podľa CNN mohlo napadnúť až 200 milimetrov zrážok, čo vyvoláva obavy z bleskových záplav. Severovýchodný Egypt, južný Izrael, palestínske územia a Sinajský polostrov priemerne v októbri zaznamenávajú asi 10-20 milimetrov zrážok, teda desatinu toho, čo táto búrka môže priniesť za jediný deň, uvádza CNN.

 

Káhira a ďalšie egyptské mestá tento týždeň už čelili devastujúcim dažďom, pri záplavách prišlo podľa agentúry AP o život 11 ľudí. Terajšia búrka podľa predpovedí pravdepodobne zasiahne najmä pobrežia severne od Káhiry, ale hlavnému mestu sa vyhne.

Izraelské úrady sa podľa denníka Haarec na silný dážď pripravujú. List zároveň uviedol, že presnú trajektóriu búrky je ťažšie predpovedať než u väčších atlantických hurikánov, keďže ide o výrazne menší úkaz. Zároveň je možné, že sa búrka väčšine Izraela vyhne. Izraelský úrad pre správu prírodných parkov však varoval pred možnými záplavami pri tokoch vo východnom a južnom Izraeli, ľudia by sa rozhodne týmito vodami nemali brodiť, ani skúšať prejsť ich autom, dodal úrad.

Izraelská národná energetická spoločnosť odporučila ľuďom, aby si zo striech a balkónov odstránili akékoľvek predmety, ktoré by vietor mohol odniesť či poškodiť. Podľa denníka The Times of Israel by búrku mohol sprevádzať vietor s rýchlosťou až 110 kilometrov za hodinu a väčšina zrážok by mala spadnúť v nížinách v centrálnom a južnom Izraeli. V Pásme Gazy bol podľa denníka vyhlásený kvôli počasiu výnimočný stav, ktorý by mal platiť do sobotňajšieho večera.

Nový klimatický model uverejnený v roku 2018 predpovedá, že extrémne nezvyčajné silné búrky v Stredozemnom mori, ktorým je anglicky prezývané "Medicago", čiže "Mediterranean hurricane" čiže stredozemný hurikán, budú menej časté, ale silnejšie. Postupovať budú pomalšie, čo prinesie do určitých oblastí viac zrážok a zvýši to pravdepodobnosť záplav. Iní meteorológovia sa naopak domnievajú, že podobné javy budú častejšie. Ohľadom toho, že ide o pomalší jav, ktorý prinesie do určitých oblastí viac zrážok, však panuje väčšia zhoda, poznamenal Haarec.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Amatérsky básnik Juraj je podozrivý z najhoršieho činu v dejinách slovenskej politiky.
Foto
Kto je atentátnik Juraj, ktorý postrelil Roberta Fica: Jeho syn aj susedia PREHOVORILI
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Primátor Bratislavy o atentáte na premiéra: Nenávisť a napätie si vyžiadali krutú daň
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar
Juraj v Handlovej postrelil premiéra Roberta Fica.
Foto
Šokujúci ATENTÁT na Roberta Fica: Chaos, stres a panika! Mrazivé detaily útoku
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Aktualizované
Minister vnútra Šutaj Eštok: Na premiéra bol spáchaný atentát! Chce konať, TOTO plánuje urobiť
Slovensko – Poľsko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024.
Foto
NOVÉ informácie: Premiér je stále na operačnom stole! Jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny