Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.09.2019 19:43 | Šport | Cyklistika
FotoVideo

Sagan priznal svoje zlyhanie v rozhodujúcej chvíli: Vybral som si jednu možnosť a zmýlil som sa

Peter Sagan ukázal v záverečných momentoch nedeľňajších pretekov svoju silu a to, že na MS do Anglicka prišiel výborne fyzicky pripravený.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii
Tri kilometre pred cieľom sa poľahky odpútal od hlavného balíka, škoda len, že v tom čase sa rozhodovalo už iba o 5. mieste. Rozhodujúca chvíľa v boji o medaily prišla už 30 km predtým a slovenský líder pri nej stavil na zlú kartu. "Vybral som si, že to pôjde až do záverečného špurtu, ale mýlil som sa. Nevadí, aj taká je cyklistika a aj preto je pekná," povedal.

Dvadsaťdeväťročný slovenský cyklista mohol v Harrogate získať už štvrtý titul majstra sveta a ak by sa mu to podarilo, dokázal by to ako prvý muž v histórii. Dlho sa držal na výborných pozíciách, no jedno rozhodnutie ho stálo, podobne ako ďalších favoritov, boj o medaily. Rozhodujúci moment prišiel, keď sa od poriadne okliešteného hlavného balíka odtrhla pätica Švajčiar Stefan Küng, Dán Mads Pedersen, Holanďan Mathieu van der Poel a Taliani Gianni Moscon s Matteom Trentinom.

Sagan, Belgičania, Francúzi, či ďalší favoriti Nór Alexander Kristoff alebo Austrálčan Michael Matthews vtedy nezareagovali. Zdalo sa, že do cieľa je ešte príliš ďaleko. Ako sa nakoniec ukázalo, bolo to zlé rozhodnutie. "Videl som, keď odchádzali a hovoril som si, že ešte je to dosť ďaleko a ešte sú tu iné krajiny, ktoré by to mali kontrolovať. Nakoniec sa im to podarilo. Nemali sme tím na to, aby sme kontrolovali ten únik, takže ja som už len čakal a pozeral, čo robia van Avermaet, Kristoff a Matthews. Všetci boli v našej skupine a veril som, že sa to ešte zíde dokopy."

 

Extrémne náročné podmienky, ktoré v nedeľu panovali v grófstve Yorkshire, však zobrali pretekárom príliš veľa síl. Vytrvalý dážď, vietor, teploty okolo 10 stupňov Celzia a vyše šesť hodín v sedle si vybrali svoju daň. "Veľa pretekárov vymrzlo, bola dosť zima a po šesť a pol hodinách to bolo náročné. Nakoniec to už nemal kto kontrolovať, také sú preteky," pokračoval Sagan.

V záverečných kilometroch predviedol samostatný útok, no bez šance na dostihnutie vedúcej partie. Ako povedal, chcel sa sám otestovať. "Povedal som si, že idem aspoň vyskúšať, či na to mám. Škoda, že som nebol v tej prvej skupine... Je to o rozhodnutiach. Keď človek nemá tím na to, aby mal viac šancí, tak mu zostane len tá jedna. Ak by sme dobehli únik, chalani v ňom by už nemali šancu na to, aby šprintovali. Ja som si dnes vybral, že to príde do šprintu, ale mýlil som sa," priznal. "Nevadí, aspoň mám motiváciu do ďalších rokov."

Peter Sagan bol jediný zo štvorice Slovákov, ktorý preteky dokončil. Najdlhšie s ním vydržal jeho brat Juraj, pred ním vzdal Erik Baška a ako prvý Ján Andrej Cully, ktorý si odbil premiéru na šampionáte. O náročnosti pretekov hovorí aj fakt, že zo 197-členného štartového poľa preťalo cieľ iba 46 cyklistov, čo je menej ako štvrtina.

"Očakávali sme náročné preteky a tie zradné poveternostné podmienky ich urobili ešte ťažšie. Bol som vo veľmi dobrej forme a od štartu až do cieľa som do toho dával všetko. Chcem sa poďakovať bratovi Jurajovi, Erikovi Baškovi a Jánovi Andrejovi Cullymu za ich obrovské úsilie, všetci sme bojovali, no nebol to náš deň. V ďalších rokoch sa o to pokúsime znova. Gratulujem Madsovi Pedersenovi a dánskemu tímu k víťazstvu, zaslúžili si ho," dodal Sagan pre oficiálnu webstránku tímu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Juraja Cintulu držali do neskorých nočných hodín na Obvodnom oddelení policajného zboru v Handlovej.
Aktualizované
Novinky o atentátnikovi, ktorý postrelil premiéra Fica: Prokurátor vyslovil jasný návrh
Ruský prezident Vladimir Putin na návšteve v Číne.
Foto
FOTO Putin s kyticou červených ruží: Kam mal namierené? Znepokojujúce prísľuby hlavy štátu
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Šimečkovi, jeho dcére a partnerke sa mali vyhrážať smrťou: Šéf PS bol vypovedať na NAKA
(ilustračné foto)
Nadregionálna epidémia na Slovensku: Podarilo sa stabilizovať situáciu?
Close up of a calculator and euro money in a financial analyzing concept
Výška minimálnej mzdy porastie: Kedy a o KOĽKO by sa mala zvýšiť?!
Tokyo, Japan – January 2, 2019: In Japan, New Year's celebration ceremony will be held at the Imperial Palace in New Year. That day is January 2.Many citizens gather there and celebrate with the Emperor and the Royal Family. People will shake a lot of national flags and pray for happiness. Current Emperor retires April 30, 2019. On May 1, the Crown Prince attends the Emperor. ‘Heisei’ of the Japanese era will change to a new era.
Japonsko môžu čakať historické zmeny: Trvalo sedem rokov, kým o tom začali diskutovať!
ilustračné foto
Foto
Šokujúca smrť! Zomrel len 47-ročný kaskadér známeho hollywoodskeho herca
Na snímke minister obrany SR Robert Kaliňák.
Kaliňák reaguje na pozvanie prezidentky: Prehovoril aj o premiérovi Robertovi Ficovi
Pellegrini po útoku navštívil premiéra v nemocnici.
Pellegrini: Premiér si z atentátu pamätá všetko, o TOTO ma prosil
Bojový dron
Ukrajina útočila na Kryme: Rusi sa z výsledku nepotešia! Prišli o dôležité stroje
Policajti zabili ozbrojeného muža, ktorý chcel podpáliť synagógu.
Šialenec chcel zapáliť synagógu, postihol ho fatálny osud: Nové zistenia! Takýto príkaz ho čakal
Na snímke zľava vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom
Vláda pokračuje v práci bez premiéra: Kto povedie zasadnutie?