Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.09.2019 15:49 | Správy | Zahraničné správy

Zimbabwe sa na štátnom obrade rozlúčilo s Mugabem: Pochovaný však bude až o mesiac

Zahraniční lídri, podporovatelia a bežní občania sa v sobotu zišli na národnom štadióne v zimbabwianskom hlavnom meste Harare, kde sa konala štátna rozlúčková ceremónia na pamiatku zosnulého zakladateľa afrického štátu, Roberta Mugabeho.

Mugabe, ktorý vládol v Zimbabwe 37 rokov, kým ho v novembri 2017 nezosadila jeho vlastná armáda, zomrel 6. septembra v nemocnici v Singapure vo veku 95 rokov. Exprezident bude pochovaný zhruba o mesiac, aby mohli byť jeho pozostatky uložené v Harare do nového mauzólea v areáli národného pamätníka venovaného hrdinom boja za oslobodenie krajiny. V piatok to oznámil jeho synovec a hovorca rodiny Leo Mugabe. Príbuzní teda ustúpili od želania, aby bol exprezident pochovaný už v nedeľu 15. septembra na svojej usadlosti v Kutame, severozápadne od metropoly.

Súčasný prezident Emmerson Mnangagwa, bývalý Mugabeho viceprezident, ktorý pripravil plán na Mugabeho zosadenie, v piatok večer oznámil, že postavenie mauzólea oddiali pochovanie jeho predchodcu. "Dajme dnes bokom naše názorové rozdiely, spoločne si pripomínajme minulosť a pozerajme do budúcnosti ako jeden hrdý, nezávislý a slobodný národ," napísal v sobotu na Twitteri Mnangagwa, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Práve Mnangagwa a vládnuca strana ZANU-PF chceli, aby bol Mugabe pochovaný v areáli národného pamätníka venovaného hrdinom boja za oslobodenie krajiny od vlády belošskej menšiny. Niektorí príbuzní však presadzovali pochovanie v jeho rodnej dedine a odôvodnili to trpkými pocitmi z toho, ako bývalí druhovia zvrhli Mugabeho. Na Mugabeho pohreb začali už vo štvrtok večer do Zimbabwe prichádzať africkí lídri, vrátane dlhodobo vládnucich prezidentov Rovníkovej Guiney a Konžskej republiky. Na národnom štadióne boli vyvesené pútače na oslave Mugabeho.

 

Jeden z obyvateľov Leo Mapuranga povedal pre agentúru Reuters: "Som smutný, pretože Mugabe bojoval za nás. Pamätám si ho, ako dal černochom pôdu, ekonomickú slobodu a vyššie vzdelanie, kde sa nerozlišovalo medzi rasami." "Teraz ľudia trpia. Nikto nereguluje ceny v obchodoch. Náš minister financií sa snaží zaviesť politiku z krajín prvého sveta, ktorá v krajinách tretieho sveta nefunguje," dodal obyvateľ. Mnangagwova vláda podnikla kroky na zníženie rozpočtového schodku, zrušila dotácie na palivo a elektrinu a zrušila aj zákony obmedzujúce verejnosť či slobodu médií - tieto reformy a úsporné opatrenia však znásobili utrpenie bežných ľudí.

Mugabe bol oslavovaný ako zástanca rasového zmierenia, keď sa v roku 1980 dostal k moci v jednom z posledných afrických štátov, ktoré sa zbavili koloniálnej vlády belochov. V roku 2017 ho však armáda zvrhla, čo v krajine s 13 miliónmi obyvateľov vyvolalo búrlivé oslavy. Mnoho ľudí doma aj v zahraničí ho pokladalo za mocou posadnutého autokrata, ktorý posielal vraždiť komandá smrti, manipuloval s výsledkami volieb a ničil ekonomiku len preto, aby ju mal pod kontrolou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Slovensko – Poľsko ONLINE: Nastúpia aj posily z NHL! Kto bude kapitánom?
young girl drinking beer in light background. studio shot
Záchranka neďaleko Lučenca ratovala iba 5-ročné dieťa: Bolo opité! Zarazí vás, ako sa k alkoholu dostalo
Radioactivity sign in Chernobyl Outskirts 2019 closeup
Na Slovensku sa merala výška radiácie: Je naša krajina v bezpečí?
Herečka si svoj slávnostný deň predstavovala celkom inak.
Váš Tip
Televízna sudkyňa Názlerová sa podelila so zvláštnym zážitkom: Cudzí ľudia jej dávajú takéto návrhy!
Vo veku 68 rokov zomrel Ján Uličiansky.
Foto
Slovensko prišlo o ďalšiu osobnosť: Zomrel spisovateľ Ján Uličiansky († 68)
SMSka
Chodia vám podozrivé SMS správy? TOTO si všimnite, predídete tak veľkej škode!
Ilustračné foto
Poplach na škole v Česku: Muž násilne vtrhol do budovy! Neuveríte, ako ho polícia dolapila
Speváčka sa konečne opäť usmieva.
Foto
Celeste prehovorila o ÚTEKU zo šoubiznisu: TIETO slová ju roky ničili! Spoveď o najhoršom období
(ilustr. foto)
Pri opaľovaní to nepreháňajte! Šokujúce, čo sa deje v našom tele: Na TOTO si dávajte veľký pozor
(ilustračné foto)
Ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku: EÚ aj NATO reagujú!
Policajti na mieste našli auto mimo vozovku v poli, prevrátené na streche.
Mladícka nerozvážnosť dopadla katastrofálne: Prevrátené auto na streche! Jedna z osôb je v kritickom stave
Ruský prezident Vladimir Putin.
Nemecko tvrdí, že odhalilo PLÁN Ruska! Strašné, čo pripravovali na TOMTO území: Spomína sa aj Česko