Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.09.2019 08:00 | Tip od Vás | Slovensko

Tajomstvá celebritami vyhľadávaného kaštieľa: Apponyiovci ovplyvňovali život v Oponiciach takmer 600 rokov

Hospodársky, kultúrny i spoločenský život Oponíc v okrese Topoľčany výrazne ovplyvnil šľachtický rod Apponyiovcov, ktorý sa v obci usadil v roku 1392.

Fotogaléria
15
fotiek v galérii

Uhorský šľachtický rod Peechovcov získal oponické hradné panstvo do svojej držby výmenou za svoje vtedajšie panstvo Čeklís (dnes Bernolákovo) a rozhodol zmeniť aj svoj predikát z Peech na Apponyi de Nagy Appony, čiže Oponickí z Veľkých Oponíc. V Oponiciach žili takmer 600 rokov až do roku 1935.

Apponyiovci obývali hrad Oponice až do prvej polovice 17. storočia. V roku 1645 postihol hrad rozsiahly ničivý požiar, nikto z rodiny však už vtedy na hrade nebýval. Majitelia sa presťahovali do pohodlnejšieho renesančného kaštieľa v Oponiciach, ktorý vybudovali začiatkom 17. storočia a postupne prestavovali až do 19. storočia. V kaštieli hostili Apponyiovci množstvo významných a zaujímavých ľudí. Patrili k nim bratia amerického prezidenta Roosevelta aj samotný Theodore Roosevelt v roku 1910, indický maharadža či americký miliardár Thomas Cordeza, ktorý sa plavil spolu so svojou matkou na Titanicu. Na biliardovom stole tancovala a spievala afroamerická speváčka Josephine Bakerová, múza Hemingwaya či Picassa.

Otvoriť galériu

Podporovateľ vied a umenia Anton Juraj Apponyi (1751 – 1817) zbieral a skupoval knihy, obrazy slávnych majstrov a v neposlednom rade finančne podporoval hudobných géniov. V roku 1774 položil základy slávnej Apponyiovskej bibliotéky. Koncom 18. storočia prevýšil počet jej zväzkov hranicu 30 000, čím sa zaradila k najbohatším šľachtickým knižným zbierkam v stredoeurópskom meradle. Neskôr však bola trikrát preriedená na aukciách vo Viedni, v Londýne a Prahe. Práve aukcia v Prahe v roku 1939 znamenala pre knižnicu najväčšiu pohromu.

 

„Z fondov knižnice bolo prevezených 10 000 zväzkov na dražbu, pričom oficiálne sa na aukcii v Struskovej aukčnej sieni vylicitovalo iba 1302 zväzkov. Zvyšok sa v Prahe stratil, čo sa zdôvodňovalo napätou politickou situáciou a vojnou,“ informoval správca knižnice Peter Králik.

Posledným vlastníkom oponického panstva bol Henrich Apponyi, ktorý zomrel ako 50-ročný za nejasných okolností v Berlíne v roku 1935. Bohém a cestovateľ zruinoval panstvo organizovaním drahých poľovačiek v exotických krajinách. Poslednými potomkami Apponyiovcov, ktorí si pamätali život v kaštieli, boli Geraldina a jej sestra Virginia. V Oponiciach prežili svoje detstvo. Geraldina sa vydala za albánskeho kráľa Ahmeda Zogu I., stala sa prvou a zároveň jedinou kráľovnou v histórii Albánska. Oponice videla naposledy v roku 1938. Zomrela v októbri 2002 v albánskej Tirane, jej o rok mladšia sestra o dva týždne neskôr v Budapešti.

Otvoriť galériu

Potomkovia Apponyiovcov sa o osud kaštieľa, ktorý v minulosti patril ich rodine, priebežne zaujímajú a so správcom knižnice sú v kontakte. Žijú rozptýlení po celom svete a podľa slov Králika sa ničím nelíšia od bežných ľudí. „Viacerí pracujú v komerčných službách, sú bankári, vlastnia priemyselné fabriky. Sú medzi nimi aj dôchodcovia, žijú na svojich zámkoch v Rakúsku či Nemecku a usilujú sa žiť s dobou. Neseparujú sa, žijú ako bežní ľudia,“ konštatoval. Zo žijúcich potomkov tohto diplomatického rodu si život v oponickom kaštieli už nikto nepamätá.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rainy weather
Na slnko zabudnite: Prvá vlna zmien udrie už DNES! Zasiahne túto časť Slovenska
In the Hospital, Female Patients Undergoes Mammogram Screening Procedure Done by Mammography Technologist. Modern Technologically Advanced Clinic with Professional Doctors. Breast Cancer Prevention Screening.
Na prevenciu nie je nikdy neskoro: Odborníci odporúčajú skríning rakoviny prsníka už v tomto veku
Ruský prezident Vladimir Putin
Jadrové zbrane vo vesmíre? Putin vyjadril svoj postoj: Ruský návrh stále vyvoláva znepokojenie
Martin Fehérváry a Erik Černák
Definitívne rozhodnuté: Posilnia Fehérváry a Černák Slovákov na MS?
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina musí pred vstupom do EÚ preukázať pokrok: Zelenskyj prisľúbil boj proti korupcii! Koho odvolal?
(ilustračné foto).
Aktualizované
Tragické ráno v Lipanoch: Požiar zachvátil obydlia, jeden človek prišiel o život
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Vládu čaká rozsiahle rokovanie o investíciách: Ficov kabinet sa bude zaoberať aj oslavami SNP
Na archívnej snímke z 25. marca 2023 homosexuálny pár pózuje s dúhovou vlajkou v Ugande.
Metodistická cirkev zrušila zákaz týkajúci sa LGBT+ ľudí: Rozdúcha to vášne medzi duchovnými?!
Budova patriaca právnickej akadémii horí po ruskom leteckom útoku v ukrajinskej Odese z 29. apríla.
Ukrajinské mesto zasiahla ruská raketa: Veľký požiar a množstvo ranených!
ilustračné foto
Z USA sa valia obvinenia: Ruská armáda túto zbraň nemôže používať! Premiéru zažila počas I. svetovej vojny
Na snímke generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala
Machala reaguje na kritiku po výroku, že Zem môže byť plochá: RTVS ma opäť oklamala!
Dominika Madro zomrela vo veku 33 rokov.
Spisovateľka a redaktorka Dominika Madro († 33) zomrela po boku svojho manžela: Čo sa jej stalo?