Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.08.2019 07:20 | Správy | Zahraničné správy

Jindřich Vedlich patril ako študent k vodcom zamatovej revolúcie: Chyba, ktorá sa nám teraz vracia

V Českej republike po 30 rokoch slobody silnejú hlasy tých, kto si demokraciu nevážia a sympatizujú so súčasnými totalitnými režimami.

V rozhovore pre ČTK to povedal jeden zo študentských vodcov novembrovej revolúcie v roku 1989 v Hradci Králové a neskôr dlhoročný regionálny politik Jindřich Vedlich. Spoločnosť je podľa neho silne rozdelená a vzťahy medzi ľuďmi sa zhoršujú. O to väčší dôvod je hodnoty liberálnej demokracie dôsledne presadzovať a chrániť, myslí si.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Zamatová revolúcia podľa neho nebola dôsledná a príliš mäkko postupovala voči komunistom a predstaviteľom minulého režimu. To považuje za jednu z najväčších chýb ponovembrového vývoja. "V prípade komunistickej strany a Štátnej bezpečnosti (ŠtB) sme to nedotiahli do konca, to bola veľká chyba a teraz sa nám to vracia. Preto sa komunisti a 'eštebáci' znovu derú k moci. Ako si inak vysvetliť, že máme premiéra 'eštébáka'? Preto sa chcem za to menom bývalých študentských vodcov občanom Českej republiky ospravedlniť," povedal ČTK Vedlich.

Podozreniu zo spolupráce s ŠtB čelí premiér a predseda ANO Andrej Babiš. Obvinenia odmieta. Opakovane povedal, že na slovenských súdoch trikrát vyhral a potom Ústavný súd uviedol, že žaloval nesprávnu inštitúciu. "Ja som nič neurobil a vyhrám to na tisíc percent," vyhlásil už skôr Babiš.

 

Vedlich sa domnieva, že mala byť komunistická strana zakázaná, lustračný zákon mal byť prísnejší a do vedenia štátu nemali byť toľko zapojení bývalí komunisti z roku 1968. Naopak za najväčšie úspechy ponovembrového vývoja považuje okrem zavedenia demokracie tiež oddelenie moci zákonodarnej, výkonnej a súdnej, malú privatizáciu a vstup do NATO a EÚ. "Najväčším nebezpečenstvom pre demokraciu v ČR je v súčasnosti prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš," povedal ČTK viedol.

V novembri 1989 mal 23 rokov, študoval na Pedagogickej fakulte v Hradci Králové a niekoľko dní po udalostiach na Národnej tříde v Prahe sa stal členom koordinačného študentského štrajkového výboru hradeckých vysokých škôl. Bol súčasťou tímu, čo vo stotisícovom meste vyjednával s predstaviteľmi vtedajšej moci. "Hradec Králové bolo vtedy veľmi konzervatívne a komunisticky založené mesto," povedal ČTK viedol. "Rozbehnúť demonštrácie v uliciach mesta, na námestiach, preto trvalo dlhšie," dodal. Účasť na dianí roku 1989 považuje za najdôležitejšiu vo svojom živote.

Po nežnej revolúcii vstúpil do politiky, pretože považoval novembrové udalosti za začiatok zmien, ktoré sa mali odohrať. Vstúpil do ODA, neskôr do TOP 09. Väčšina jeho vtedajších "revolučných" kolegov ale v politike nepôsobí. Od svojho zvolenia do zastupiteľstva v roku 2010 za TOP 09 pôsobil ako námestník primátora pre rozvoj mesta. V roku 2012 sa stal na jedno volebné obdobie krajským zástupcom. Z politiky sa stiahol po minuloročných komunálnych voľbách, keď neuspel s novým zoskupením Slušná politika a Hradečtí patrioti, ktorého bol hlavný tvárou - nedostal sa do mestského zastupiteľstva. Návrat do politiky nevylúčil. "Cez všetky negatíva zostávam optimistom a verím, že slová Václava Havla, že 'pravda a láska zvíťazia nad lžou a nenávisťou' stále platí," uzavrel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Fotopasca Kataríny nafotila šelmu, ktorá sa snažila dostať cez jej plot.
FotoVáš Tip
Katku vydesil záznam z fotopasce: Na jej pozemok sa dobíjal podivný tvor! Zmätení Slováci iba krútia hlavami
Vláda našla 140 pochybení v právnom štáte
Zistenia k publikácii MS sa majú riešiť na májovom zasadnutí, informuje členka súdnej rady
Polícia vyšetruje krádež v jednom z obchodov v Bratislave.
Hanba na tri zimy: Poznáte ženu na VIDEU? Zdvihne vám tlak, čo sa stalo v Bratislave
Monika je talentovaná umelkyňa.
Foto
Hilmerová narovinu: FUNENIE do mikrofónu? Pobaví vás, čo urobila! Jedna FOTO hovorí za všetko
Ilustračné foto
Mrazivé slová českého ministerstva: Bolo za viacerými útokmi na české inštitúcie Rusko?!
(ilustračné foto)
Epidémia na Slovensku: V TÝCHTO krajoch trápi ľudí nepríjemný problém
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Vážne slová prezidentky: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií
Ilustračné foto.
Colníci v Košiciach skoro odpadli: Ktorý Slovák si TOTO, preboha, dal doviesť?!
Čo si o Darinej úprave myslí jej partner?
Foto
Nebudete veriť, ako Nedvěd reagoval na Darinu PLASTIKU: To fakt TOTO povedal?
Rodičia Maddie zverejnila srdcervúci odkaz 17 rokov po jej zmiznutí.
Foto
Rodičia nezvestnej Maddie zverejnili srdcervúci ODKAZ! Slová plné bolesti vám vtisnú slzy do očí
Ilustračné foto
Séria teroristických útokov v Rusku? Znepokojivé správy bezpečnostnej služby! Sila, koho obviňujú
(ilustračné foto)
V Trenčíne bude nový grafikon MHD: Platiť má začať už čoskoro