Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.07.2019 09:00 | Správy | Európa

DiscoverEU – cesta, ktorá sa ešte len začína

Pocit spolupatričnosti si vždy vyžaduje osobný kontakt. Európsky projekt nie je výnimkou. Každé priateľstvo, každý vzťah medzi ľuďmi je konkrétnym krokom smerom k silnejšej spoločnej európskej identite.

Práve o túto myšlienku sa opiera aj iniciatíva DiscoverEU. Už 1. augusta sa tisíce 18-ročných účastníkov opäť vydajú na cesty po EÚ. Vďaka bezplatnému cestovnému poukazu bude približne 20 000 mladých ľudí môcť spoznávať Európu. Využívať na to budú najmä ekologické dopravné prostriedky, ako sú vlaky, autobusy či trajekty. Naučia sa čosi o európskom kultúrnom dedičstve, o jeho histórii, o iných – ale aj o sebe. Budú kráčať v šľapajach 30 000 mladých účastníkov, ktorí už takto spoznali náš kontinent, a priamo z prvej ruky okúsia, čo znamená byť Európanom.

Táto nová iniciatíva funguje už vyše roka a jej obrovský prínos na seba nenechal dlho čakať. V rokoch 2018 a 2019 bolo v troch kolách podávania prihlášok k dispozícii skoro 50 000 cestovných poukazov. Uchádzalo sa o ne takmer 275 000 mladých ľudí. Do poslednej výzvy sa zo Slovenska prihlásilo 1260 záujemcov a cestovné poukazy získalo 212 z nich.

Iniciatíva DiscoverEU ukazuje, čo je možné, keď na dobrú myšlienku nadviaže politické odhodlanie a keď si ju osvoja tvoriví a nezaujatí ľudia. S myšlienkou dať mladým ľuďom, ktorí zavŕšili 18 rokov, príležitosť objavovať Európu cestovaním prišla občianska spoločnosť, následne ju presadili poslanci Európskeho parlamentu a Európska komisia ju v rekordnom čase zaviedla do praxe. Ide o výborný príklad konkrétneho kroku, ktorým sa mladí ľudia približujú k európskemu projektu, a zároveň sa navzájom spoznávajú. Projekt je popri ďalších nových iniciatívach EÚ, ako je Európsky zbor solidarity, plne v súlade so zameraním tejto Komisie na posilňovanie postavenia mladých ľudí a investovanie do nich.

 

Niektorí účastníci iniciatívy DiscoverEU cestovali po prvý raz bez rodičov. Pre všetkých to bola veľmi poučná skúsenosť. Tí, ktorí už cestu absolvovali, tvrdia, že ich motivovala k väčšej angažovanosti a rozširovaniu vlastných obzorov. Mnohí z nich uvádzajú, že nadobudli sebadôveru a rozvinuli si dôležité kompetencie, ako sú jazykové a medzikultúrne zručnosti, prispôsobivosť, odolnosť či organizačné schopnosti. Dve tretiny účastníkov tvrdia, že bez iniciatívy DiscoverEU by si cestovný poukaz nemohli dovoliť.

Vďaka tejto iniciatíve si navyše tisíce cestujúcich našli nových priateľov, čím budujú sieť kontaktov po celej Európe. Účastníci, ktorí sa stretli prvý raz v živote, sa teraz navzájom sledujú na sociálnych sieťach, vytvárajú skupiny, ktoré spoločne cestujú z mesta do mesta, prípadne si navzájom vypomáhajú tým, že ponúkajú jeden druhému nocľah.

Európska komisia na základe spätnej väzby účastníkov a spolupráce so zainteresovanými stranami pracuje na tom, aby sa iniciatíva DiscoverEU stala ešte otvorenejšou a inkluzívnejšou. Prihlasovanie je teraz jednoduchšie a Komisia poskytuje cestovateľské tipy v závislosti od rozpočtu, pričom kladie osobitný dôraz na podporu mladých ľudí so zdravotným postihnutím. Pracuje aj na budovaní prepojení s celoeurópskymi sieťami, ako sú Eurodesk a strediská Europe Direct, a s miestnymi združeniami, aby sa o iniciatíve dozvedelo viac ľudí v mestách a obciach po celej Európe – a aby sa cestujúci viac angažovali v komunitách, ktoré navštevujú.

Je to však len začiatok. Komisia chce využiť plný potenciál iniciatívy DiscoverEU, a tak sa usiluje o to, aby sa po roku 2020 stala neoddeliteľnou súčasťou programu Erasmus s rozpočtom vo výške 700 miliónov EUR. Ak sa Európsky parlament a členské štáty dohodnú, v rokoch 2021 až 2027 bude z iniciatívy mať prospech približne 1,5 milióna mladých ľudí vo veku 18 rokov.

Tak by vznikla reálna šanca iniciatívu DiscoverEU ďalej rozvíjať, posilňovať jej vzdelávací rozmer a urobiť z nej odrazový mostík. Účasť na iniciatíve DiscoverEU by mala byť pre mladých ľudí len prvým krokom na oveľa dlhšej ceste. Mala by ich motivovať k ďalším objavom, k tomu, aby sa viac angažovali vo vlastných komunitách alebo aby opäť vycestovali do zahraničia prostredníctvom iných programov EÚ.

Iniciatíva DiscoverEU má širší rozmer, než len poslať mladých ľudí na výlet. Potvrdila, že ak mladí Európania dostanú príležitosť, dokážu prebrať zodpovednosť a budovaním sietí a kontaktov s inými významne prispievať k európskej integrácii. Jej účastníci už teraz šíria európsku myšlienku a ukazujú nám, že napriek niektorým rozdielom nás oveľa viac spája, než rozdeľuje.

Domnievame sa, že objavovanie Európy by malo byť pre mladých ľudí úplným štandardom bez ohľadu na ich pôvod, finančné zázemie či domovské mesto. Mládež má osobitnú úlohu pri budovaní mostov – mostov, ktoré potrebujeme viac ako kedykoľvek predtým, aby sme vybudovali jednotnejšiu a súdržnejšiu budúcu Európu.

Preto musíme naďalej investovať a veriť mladým ľuďom, a to nie zajtra, ale už dnes.

Autori článku sú Tibor Navracsics, eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport, Vincent-Immanuel HerrMartin Speer, európski aktivisti, autori, iniciátori iniciatívy Free Interrail.

Viac informácií o európskych témach nájdete na www.europa.sk.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: europa.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ