Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.07.2019 01:37 | Správy | Zahraničné správy

Vo Francúzsku unikla matematická časť maturitnej skúšky: Polícia zadržala 19 študentov

Dovedna 19 stredoškolských študentov zadržala v utorok a v stredu francúzska polícia v mestách Paríž a Marseille v súvislosti vyšetrovaním úniku matematickej časti tohtoročnej maturitnej skúšky.

Úrady medzičasom prepustili siedmich z nich, zatiaľ čo zvyšných 12 žiakov stále vypočúvajú. Hrozia im obvinenia z podvodu na skúške, narušenia dôvery i sprisahania.

S odvolaním sa na vyjadrenie parížskej prokuratúry o tom v stredu informovala agentúra AFP. Tá zároveň pripomenula, že k zadaniu matematického testu maturitnej skúšky sa prostredníctvom aplikácie WhatsApp dostali v júni tisíce študentov.

Maturity skladalo v tomto roku približne 740.000 francúzskych študentov, z ktorých asi polovica pristúpila aj k skúške z matematiky. Tú sa úrady napriek úniku zrušiť nerozhodli.

 

Výsledky maturitných testov by mali byť známe už tento piatok, čelia však zároveň protestu časti stredoškolských učiteľov, ktorí ich odmietajú zverejniť. Takýmto gestom demonštrujú voči plánovanej reforme školstva, ktorá by mala začať platiť od roku 2021 a ktorej cieľom je klásť väčší dôraz na priebežné hodnotenia študentov a naopak menší na výsledky záverečných skúšok.

Francúzsky minister školstva Jean-Michel Blanquer priznal, že existuje isté malé riziko, že protestujúci učitelia výsledky testov nezverejnia. Zároveň však pre spravodajskú stanicu BFM TV povedal, že príslušné úrady robia všetko pre to, aby sa tak nestalo.

"Povedal som učiteľom, ktorí sa rozhodli hrať túto hru, ktorá je v úplnom rozpore so zásadami služby verejnosti, že to bude mať veľmi vážne finančné dôsledky," uviedol minister. Učiteľom pohrozil nevyplatením až dvojtýždňovej mzdy.

Protest učiteľov sa týka približne 108.000 z celkových štyroch miliónov testov, ktoré v tomto roku francúzski maturanti skladali. Demonštrujúci pedagógovia chcú protestom prinútiť vládu, aby znovu otvorila rokovania o reforme stredoškolských záverečných skúšok, ktorá by mala začať platiť od roku 2021 a proti ktorej v ostatných mesiacoch protestovali vo Francúzsku tisíce ľudí.

Agentúra AFP zároveň v súvislosti s tohoročným únikom zadaní maturitných testov pripomenula, že k nemu v dejinách Francúzska nedošlo po prvý raz. Podmienečné tresty dostala vlani aj štvorica študentov, a to v súvislosti s únikom časti matematického zadania z roku 2011.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Neúspešní kandidáti na prezidenta Ján Kubiš a Ivan Korčok.
Kubiš a Korčok odsúdili útok na premiéra: Sú zhrození! Ficovi posielaju silu
Amatérsky básnik Juraj je podozrivý z najhoršieho činu v dejinách slovenskej politiky.
Foto
Kto je atentátnik Juraj, ktorý postrelil Roberta Fica: Jeho syn aj susedia PREHOVORILI
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Primátor Bratislavy o atentáte na premiéra: Nenávisť a napätie si vyžiadali krutú daň
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Juraj v Handlovej postrelil premiéra Roberta Fica.
Foto
Šokujúci ATENTÁT na Roberta Fica: Chaos, stres a panika! Mrazivé detaily útoku
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Aktualizované
Minister vnútra Šutaj Eštok: Na premiéra bol spáchaný atentát! Chce konať, TOTO plánuje urobiť
Slovensko – Poľsko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024.
Foto
NOVÉ informácie: Premiér je stále na operačnom stole! Jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny