Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.07.2019 11:55 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Hráč Petržalky dokazuje, že popri vrcholovom futbale sa dá stíhať aj škola: Z druhej ligy na Harvard!

Vyvracia mýtus, že študovať a zároveň hrať vrcholový futbal nie je z časového hľadiska možné! Dvadsaťročný Martin Vician sa vybral dokonca tou najťažšou cestou, akú si môže športovec predstaviť.

Stredopoliara druholigovej Petržalky prijali pred pár týždňami na Harvardovu univerzitu.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Keď mu prišiel mail o prijatí, nechcel tomu veriť. Až písomný dekrét, ktorý dostal poštou, ho utvrdil, že cieľ je splnený. „Harvard bolo to, za čím som išiel. Stálo ma to veľa času a úsilia. Aj preto som v kútiku duše dúfal, že by to mohlo vyjsť. Mal som pripravené aj iné alternatívy. Prioritou však bolo spojiť futbal so školou. Chcel som tiež využiť moju angličtinu. Je to vlastne odmena za to, ako som bral vzdelanie vážne už od základnej školy. Viedli ma k tomu moji rodičia,“ prezradil Martin pre Nový Čas.

Do lopty začal kopať ako päťročný v Lamači. Talent a šikovnosť malého školáka si rýchlo všimli v bratislavskom Slovane. V jeho farbách získal niekoľko titulov a trofejí. Zahral si aj v mládežníckych reprezentáciách. Pred dvoma rokmi prestúpil do Baníka Ostrava a po jednej sezóne sa presťahoval do druholigovej Petržalky. Budúci mesiac ju opustí, keďže letí za veľkú mláku začať životnú misiu.

 

Pohovor bez nervozity

„S prvými krokmi mi pomohol kamarát z reprezentačných výberov Richard Beďatš. Ako futbalista som absolvoval niekoľko kôl pohovorov. S asistentom trénera, hlavným trénerom, vedúcim univerzitného tímu Harvard. Videl som aj jeden jeho zápas. Fantastické podmienky, prístup, sledovanosť. Všetko na vyššej úrovni, ako som čakal,“ priblížil Vician momentky z úspešného amerického príbehu.

Otvoriť galériu

Cítil, že majú o neho záujem. Nádej sa zvýšila, keď si ho zavolali na tri dni. Zaplatili mu letenku i celý pobyt. „Človek, ktorý rozhoduje o prijatí študentov na Harvard, robil so mnou rozhovor. Podarilo sa mi obstáť. Ani som nebol nervózny. Prebehlo to hladko. Možno aj preto, že to bola priateľská a príjemná komunikácia. Písal som aj niekoľko testov. Pri odchode sa so mnou lúčili s tým, že som na dobrej ceste. Povzbudzovali ma. Zrazu som tušil, že mám šancu uspieť.“

Brat skončil Cambridge

V rodine Vicianovcov nebude jediným študentom na jednej zo svetovo uznávaných univerzít. Starší brat Lukáš má za sebou úspešné štúdium na Cambridgei. „Pracuje ako obchodný právnik v Londýne. Je pre mňa veľkou inšpiráciou. Najviac mi pomáhal práve on. Predovšetkým mentálne. Veľa sme sa medzi sebou rozprávali. Dodával mi odvahu. Potom som tomu začal veriť aj ja.“ Martina škola baví. Vždy mal výborné známky. Naposledy na Evanjelickom lýceu. Ako však prízvukuje, miestenku na Harvard nezaručujú len samé jednotky na vysvedčení. Človek vraj musí niečím zaujať. Ukázať niečo navyše. Vynikať v nejakej oblasti. A rozhodujú aj maličkosti. Vystupovanie, spôsob komunikácie, celkový dojem.

Chce uspieť v drafte do MLS

Hoci má Vician len 20 rokov, racionálnym uvažovaním o svojej budúcnosti prevyšuje starších hráčov. Väčšina z nich sa upne len na futbal a po skončení kariéry má problém uplatniť sa. Tomu sa mieni vyhnúť. „Chcel by som môj príbeh využiť ako odkaz, že sa dá hrať futbal a popri tom i študovať. Dôležitý je záujem a pevná vôľa robiť oboje naplno. A byť k sebe disciplinovaný.“ O americkom univerzitnom futbale má prehľad a dostatok informácií.

Otvoriť galériu
FC Petržalka 2018 - 2019
Zdroj: fcpetrzalka

Je šanca sa dostať z draftu do klubu Major League Soccer. „Je to možné. Tento rok napríklad vybrali jedného študenta z Harvardu do tímu Real Salt Lake City. Šanca tam je. Záleží len na mne. Zatiaľ cítim, že futbal chcem hrať a urobím maximum, aby to bolo na profesionálnej úrovni. Čaká ma veľa učenia. V mužstve si odo mňa sľubujú, že sa stanem jeho ťahúňom a pomôžem mu. Bude to náročné. Cítim sa pripravený,“ dodal Martin Vician.

 

Aj títo študovali na Harvarde

Prezidenti: Barack Obama, John F. Kennedy, George W. Bush, Theodore Roosevelt

Nositelia Nobelovej ceny: Henry Kissinger, Vernon L. Smith, Joseph Murray

Umelci: Tommy Lee Jones, Natalie Portmanová, Matt Damon, Connan O´Brien

Podnikatelia: Mark Zuckerberg, Bill Gates, Gabe Newell, David Rockefeller

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Miroslav Bukov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke diváci počas prvého dňa festivalu Starmus - medzinárodného festivalu vedy, umenia a hudby v Bratislave 13. mája 2024.
Foto
V Bratislave sa konal prestížny festival STARMUS: Ocenenia si prevzali zvučné mená
Na archívnej snímke z 26. decembra 2022 ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice francúzskej výroby CAESAR na ruské pozície pri Avdijivke.
Rusi hovoria o barbarskom ostreľovaní Donecka: Neďaleko zastávky mali predčasne vyhasnúť štyri životy
Foto
Kucka si nebral servítku pred ústa: TAKTO sa správal problémový legionár!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
V tejto veci nemá Netanjahu žiadne pochyby: Operácia má rozhodnúť o všetkom!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a španielsky kráľ Filip VI.
Prezidentke volal španielsky kráľ: Odkaz Slovensku aj premiérovi Ficovi, toto mal na srdci
Foto
Slovenský mladík sa zapísal do histórie: Prekonal 89 rokov starý rekord
Belgický premiér Alexander De Croo.
Nehorázny prešľap belgického moderátora: Sila, čo povedal v priamom prenose! Otvorená výzva na atentát?
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) počas neformálneho stretnutia v Pekingu vo štvrtok 16. mája 2024.
Správanie Číny sa Američanom nepozdáva: Hrá to na dve strany? Spojené štáty sú rozhorčené
Cropped shot of a woman shopping in a grocery store
Jedna potravina môže za 10-tisíc úmrtí v Európe KAŽDÝ DEŇ: Na tanieri ju máte aj vy
Meghan Markle na návšteve Nigérie.
Foto
Meghan so slzami v očiach! Z toho, čo sa stalo v Nigérii, sa bude ešte dlho spamätávať
Russian tanks convoy on military maneuvers.
Veliteľ spojeneckých síl o šanciach na dobytie Charkova: Ruská armáda má podľa neho zásadný problém
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Atentát na premiéra Fica: Z celého sveta prichádza masívna vlna solidarity! Reakcie pribúdajú