Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.07.2019 19:07 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

V dovolenkovom raji zabíja prebudená sopka: Turisti skáču do mora, hlásia prvú obeť

Sopka Stromboli ležiaca na rovnomennom ostrove v Tyrhénskom mori neďaleko Sicílie sa v stredu prebudila k životu a začala chrliť dym, lávu a kusy horniny. Zvnútra vulkánu sa tiež ozvalo niekoľko výbuchov, ktoré otriasli celým ostrovom.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Vydesení ľudia v panike začali skákať do mora, informovala o tom agentúra ANSA. Podľa zahraničných médií si udalosti vyžiadali prvú obeť spomedzi turistov, ďalší je vážne zranený a dvaja nezvestní.

Starosta Liparských ostrovov Marco Giorgianni uviedol, že pri explózii zomrel jeden turista, ktorý sa vydal k vrcholu sopky a zrejme ho zasiahli žeravé kamene. Ďalší človek smerujúci ku kráteru utrpel zranenia. Národnosť obete starosta neuviedol, agentúra APA s odvolaním sa na miestnych záchranárov píše, že pochádzala zo Sicílie. Giorgianni povedal talianskej agentúre ADN Kronos, že situácia je pod kontrolou, ale že je pripravený transport pre tých obyvateľov Stromboli, ktorí sa budú chcieť presunúť na ostrov Lipari.

Podľa správ talianskych médií prišiel o život 35-ročný muž zo Sicílie. Na túre ho sprevádzal spoločník z Brazílie, ktorého po erupciách našli dehydrovaného a v stave šoku. Obaja sa nachádzali v oblasti, kde je povolený výstup bez sprievodcu.

Podle agentury ANSA teraz prebieha operácia na záchranu dvoch turistov, ktorí uviazli na svahu hory. Na akci sa podieľa hasičský vrtuľník privolaný zo Salerna, situáciu však komplikuje hustý dym.

"Z krátera vychádza obrovský stĺpec hustého dymu," popísal agentúre situáciu svedok. Iný uviedol, že nastali "silné explózie", po ktorých sopka začala chrliť dym a roztavenú horninu. Novinár a majiteľ obchodu v dedinke Ginsotra uviedol, že "všetci ľudia, ktorí boli v dedine, zhruba sto turistov a stálych obyvateľov, sa buď schovali vo svojich domovoch, alebo naskákali do mora."

 

Podľa hasičov kusy horniny na niekoľkých miestach ostrova spôsobili požiare, domy na ostrove však zatiaľ ohrozené nie sú. Hasiči teraz dopravujú na ostrov posily a oheň hasia aj lietadlá zo vzduchu. Pobrežná stráž súčasne chystá evakuáciu tých, ktorí o ňu prejavia záujem.

Stromboli je rovnako ako Etna na Sicílii stále aktívnou sopkou. Vulkanický ostrov, na ktorom sa nachádza, je súčasťou Liparských ostrovov. Prístup na vrchol je podľa agentúry APA už dlho zakázaný, vystúpiť možno len do výšky 400 metrov tejto 926 metrov vysokej sopky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Robert Fico aj Robert Kaliňák odmietajú zodpovednosť za to, že by cielene zisťovali špinu na svojich politických oponentov.
Kaliňák sa rozprával s Ficom: Zranenia sú extrémne bolestivé! S premiérom si dali niekoľko inštrukcií
Skarlet (32) chodila na vlasy a nechty, no teraz ju stojí starostlivosť o synov vyše 2 000 eur mesačne a na seba jej neostáva nič.
FotoVáš Tip
Bojovníčka Skarlet sa stará o ťažko chorých synčekov Tomáška a Samka: Už o 5 rokov nemusia vidieť milovanú mamu!
Mladého Poliaka ratovali horskí záchranári.
Maďarsku turistku ratovali vo Vysokých Tatrách: Padala vyše sto metrov!
Na súde v Pezinku prebehol proces s Jurajom Cintulom.
Foto
VIDEO Atentátnik Cintula pred súdom: Muži zákona v plnom nasadení! Takto ho odvádzali po vynesení rozsudku
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Bratislavská Petržalka hľadá víťaza: Nominácie môžete posielať do tohto dátumu! Ako postupovať?
Práca v záhradke.
Máme pre vás TOP 5 rád: Bez týchto tipov nevysadíte jedinú priesadu!
Meghan je na smiech Hollywoodu
Foto
Z vojvodkyne Meghan sa smeje celý Hollywood! Neuveriteľné, čo vyvádza
Slovenský šport smúti: Zomrel juniorský šampión a úspešný tréner († 66)
Olaf Scholt
Nemecký kancelár zrušil predvolebné podujatie: Dôvodom je KATASTROFA, ktorá sužuje krajinu!
Pápež František.
Dojemné GESTO pápeža: Takto sa zachoval k mužom, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily
Tento minimálny príjem na prežitie nestačí.
Foto
Poznáme novú výšku životného minima! Odkedy sa zvýši a aké dávky ovplyvní?
Bangkok, Thailand - February 26, 2016 : Apple iPhone5s cannot turn on because the battery is running out.
Nekonečná batéria skutočnosťou? Za malou zmenou sú obrovské výsledky: Poďakuje vám aj vaše zdravie