Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.05.2019 11:00 | Správy | Politika

Šéf parlamentu Andrej Danko v otvorenom rozhovore: Nerozumiem nálepke ruského agenta!

Už o desať mesiacov sa budú konať parlamentné voľby. Šéf SNS Andrej Danko (44) sa spolu s koaličnými partnermi snaží riešiť klesajúce preferencie sociálnymi opatreniami a zároveň stupňuje svoje výjazdy do Ruska, za čo schytáva tvrdú kritiku.

Čiže podľa vás stačí dialóg, keď pri konflikte s Ruskom zomrelo na východe Ukrajiny desaťtisíc ľudí?

- Aj ten najväčší vojnový konflikt na konci dňa skončil dialógom. Konflikt by nemal eskalovať do vojnových napätí. Pri každej vojne sa musí začať dialóg.

Nemyslíte si, že vaša politika je orientovaná príliš jednostranne na Rusko?

- To je klamstvo. Ja mám dvere otvorené v Nemecku, Francúzsku, Luxembursku, V4. Hostil som tu predsedov parlamentu Francúzska, Nemecka, V4, predsedov parlamentov aj mimoeurópskych štátov, včera som gratuloval šéfovi izraelského parlamentu, mám otvorené dvere v Čiernej hore, Srbsku. Viete dobre, že máme vynikajúce vzťahy vo V4, vieme diskutovať s parlamentom takmer každého väčšieho štátu. Ako predseda NR SR mám kontakty všade. Ja som za vyváženú politiku na západ aj na východ.

Ako vnímate stretnutie Petra Pellegriniho s Donaldom Trumpom?

- Vnímam ho ako pracovné stretnutie. Do USA ide aj Viktor Orbán a ja si myslím, že východné štáty sú opätovne predmetom záujmu USA. Som na druhej strane veľmi rád, že sa také stretnutie uskutočnilo. Čo je dôležité je to, že predseda vlády dobre vie, že ani takéto a ani obdobné stretnutia nezmenia môj názor na to, že nesmieme podpísať takú zmluvu, ako Maďari, a nedajbože povoliť prítomnosť cudzích ozbrojených síl. A to ani Spojených štátov

Vy ste sa snažili dostať na zahraničnú cestu do USA?

- Ja aktívne nevyvíjam snahu sa niekam dostať. Pozvania a ponuky prichádzajú spontánne. Napríklad pred pár mesiacmi som ani len nesníval o tom, že sa mi podarí dostať na osobné prijatie k pápežovi. To sa nepodarilo ešte žiadnemu predsedovi parlamentu. Rovnako, že sa porozprávam aj s prezidentom Zemanom v jeho pracovni. Moja zásada je, že sa snažím necestovať za more. Aj v tomto období som mal byť v Mexiku, nešiel som ani do Brazílie. Myslím si, že z hľadiska geopolitického záujmu sú pre nás dôležitejšie bližšie štáty. A snažím sa vyberať cesty podľa toho, aby boli pre Slovensko rentabilné a efektívne.

Máte koordinované cesty do Ruska s premiérom, resp. ministrom zahraničných vecí? 

- Takéto koordinácie sa nedejú, vláda je zodpovedná za svoju prácu, my sme zodpovední za seba. Pri všetkej úcte som sa však s oboma rozprával. Minister Lajčák nemal žiadne poznámky ani výhrady. Tak ako predseda vlády sa ma nepýta na zahraničné návštevy, tak sa ani ja nepýtam na neho. Pri rozhodovaní sa o každej ceste mám však na zreteli Slovensko. Čo nám daná cesta môže dať. Napriek tomu, že sa médiá snažia moju zahranično-politickú orientáciu spochybniť, Slovensko vnímam v prvom rade ako súčasť EÚ. Je to náš životný priestor. Európska únia sa však musí zreformovať, pretože sa bojím nacionalizmu, ktorý nás rozdeľuje. V oblasti bezpečnosti by mali spolupracovať jednotlivé armády, tak aby vedeli riešiť záujmy štátov. Nie každý záujem NATO sa totiž rovná záujmu USA a naopak.

Otvoriť galériu
Zdroj: Michal Hanko

Ste teda za vytvorenie európskej armády?

- Som presvedčený, že to je jediná cesta pre EÚ. Spoločná mena, ochrana dát v mobiloch či zvládanie vlny migrácie. Nesmie narastať sebectvo jednotlivých štátov.

V Rusku teraz budete aj na vojenskej prehliadke. Prečo tam idete, keď ako sami Rusi povedali - nepozývali zahraničných hostí? 

- Mňa toto pozvanie veľmi prekvapilo. Je to veľmi príjemné gesto od môjho kolegu. O podmienkach účasti na prehliadke však zatiaľ neviem. To, čo však viem je, že na túto prehliadku pozývajú len veľmi úzky okruh ľudí.

Nie je to skôr o tom, že ostatní lídri by takéto pozvanie neprijali, preto ich ani nepozývajú?

- Určite nie. Zvyčajne pozvú každý rok len jedného-dvoch zahraničných politikov. Mám informácie, že tam takto bol pred rokom prezident Vučic, izraelský premiér Netanjahu. Pán redaktor, myslíte si, že Netanjahu je malý líder?

Nie je to líder EÚ.

- Každý by sa o také pozvanie uchádzal. Ten záujem je podľa mojich informácii naozaj veľký a oni dôsledne vyberajú, koho pozvú.

Niektorí vás označujú za ruského agenta na Slovensku a nekritického obdivovateľa režimu Vladimira Putina. Ako na to reagujete?

- S takým človekom je škoda sa rozprávať. Nerozumiem takému označeniu. Máme tu politikov, ktorí sú vrcholní predstavitelia politických strán a štátu, a majú blízko k ľuďom so zázemím v USA. A ja som ich nikdy neoznačoval ako amerických špiónov. Vy ste ma niekedy počuli, že by som na nich útočil? Ja nemám ani euro zo žiadneho štátu či od sponzora. Prezentujem len svoj hodnotový postoj, že treba mať dobré vzťahy na všetky svetové strany. Na západ, ale aj na východ. Dlhodobo hlásim, že môj postoj nie je ani pro-ruský, ale ani pro-americký. Môj postoj je pro-slovenský. Hľadám kontakty a vzťahy, ktoré sú prínosné pre nás, pre Slovákov a Slovenky. Chcem dobré vzťahy s Ruskom, Európskou úniou, ale aj USA. Snažím sa, aby sme si plnili svoje záväzky a boli zodpovedným partnerom.

Čo sa dohodlo na pondelkovej koaličnej rade?

- Pre mňa je to strategická vec. Chcem znížiť firmám a živnostníkom, ktorí majú ročný obrat do 100 000 € dane z príjmu na 15 %. Chcem znížiť DPH na potraviny, keďže obchodné reťazce svoje ceny neznižujú napriek zrušeniu odvodu. Chceme zrušiť koncesie pre seniorov a zároveň chcem docieliť aj to, aby mladí ľudia do 35 rokov, ktorí majú dieťa mali dovolenku 25 dní. Máme svoj projekt nájomných bytov, ktorí chceme predstaviť aj projekt športových poukazov.

To už je všetko uzavreté ako hotová vec?

- Áno, bude to schválené, pokiaľ bude koalícia fungovať.

Koaličná zmluva platí len pol roka do volieb, čo za chvíľu vyprší. Ako bude fungovať koalícia? 

- To som sa aj ja pýtal koaličných partnerov. Nedostal som žiadnu odpoveď, no ja nemienim meniť svoje správanie. Je to nezáväzný dokument, ktorý hovorí len o určitých pravidlách fungovania. 

SNS sa hýbe okolo 7-8 % v preferenciách. Aký výsledok si trúfate získať v eurovoľbách?

- Ja prijmem akýkoľvek výsledok. Chcem však veriť, že Slováci sú natoľko uvedomelí, že do Bruselu nepošlú takých kandidátov, čo sa ešte donedávna pretŕčali v uniformách. Ja sa snažím presvedčiť voličov, že Jaro Paška, Karol Farkašovský, pán Dubček sú úžasní ľudia, za ktorých sa Slovensko v Bruseli hanbiť nebude. Naopak. Sú to skvelí ľudia, ktorí majú Slovensko v srdci. Viem, že ak by sa dostali do europarlamentu, robili by pre Slovensko všetko, čo by len mohli. Dôležité je, aby sa tam nezabudlo na Slovensko.

Máte predpokladám nejaké ciele. Budete v prípade ich nenaplnenia vyvodzovať zodpovednosť?

- Prečo by sa mala? To nie sú preteky. Moja zodpovednosť bude vtedy, keď by som nedostal SNS do parlamentu. Vtedy by som sa musel postaviť, vyvodiť zodpovednosť a ľudia v mojom okolí musia povedať čo s tým. Teraz však hlavne dúfam, že Slováci dokážu, že im na budúcnosti Slovenska záleží a pôjdu voliť. Aby sme neboli tak, ako pred piatimi rokmi, na poslednom mieste vo volebnej účasti. Musíme dokázať, že Slovensko nepatrí na chvost Európy, práve naopak! Sme mladý, ale hrdý štát. A nemáme sa za čo hanbiť. Potrebujeme však pozitívnejšie myslenie.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!