Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.03.2019 13:30 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Július tesne pred šesťdesiatkou pracoval vo Volkswagene 2 mesiace: Prečo som musel skončiť!

Július Kovács (59) prešiel viacerými zamestnaniami a hoci má doktorát z geofyziky, nebránil sa žiadnej práci. Pred niekoľkými rokmi dokonca pracoval ako robotník v Anglicku.

Podmienky boli tvrdé, ale zarobil trikrát viac ako u nás. Keď sa vrátil na Slovensko, zamestnal sa ako montážnik chladičov a neskôr cez pracovnú agentúru nastúpil do Volkswagenu (VW) v Bratislave. Lenže tam sa dlho neohrial. Po dvoch mesiacoch s ním ukončili pracovný pomer.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Spočiatku všetko išlo podľa plánu. Július Kovács (59) absolvoval pohovor v agentúre a podpísal zmluvu. Potom ho čakal tréning. „Stopkami merali čas, za ako dlho niečo zašraubujeme. Keď nás zobrali do výroby, zistil som, že mám takzvaný takt - za nejakú minútu a dvadsať sekúnd musím vykonať štyri až päť operácií,“ začína svoje rozprávanie Kovács.

Za osemhodinovú zmenu, keď mal jednu 10-minútovú a jednu 20-minútovú prestávku, musel zmontovať asi 200 skiel a zanitovať 355 kusov elektroniky - všade išli štyri nity. „Podľa mňa je práca zle znormovaná. Normy sú nastavené tak, aby ich ledva stíhali 30-roční mladici. Nielen mňa, ale všetkých práca vyšťaví, ešte aj zohýbať sme sa museli podľa pravidiel,“ tvrdí Kovács.

 

Každý nový výrobný zamestnanec absolvuje podľa Volkswagenu zaškolenie v tréningovom centre. „Predpokladom na výkon povolania sú manuálne zručnosti a je na zvážení každého jednotlivca, či je práca vo výrobe pre neho vhodná,“ reaguje hovorkyňa Volkswagenu Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.

Otvoriť galériu

Bol som na rane medzi prvými

Július tušil, že jeho miesto vo fabrike je v ohrození. „Povedali nám, že sa musíme snažiť, lebo budú prepúšťať 3 000 ľudí. Prví pôjdu tí, ktorí majú dohodu, potom agentúrni,“ povedal. Podľa neho ako agentúrny zamestnanec so slabými výsledkami bol na rane medzi prvými. Najstaršia automobilka na Slovensku totiž nedávno ohlásila úpravu pracovných zmien.

Časť personálu nasadí v sesterských závodoch, ďalší sa vrátia do Maďarska. „Popritom plánujeme selektívne predlžovať zmluvy na určitý čas a reštriktívnejšie nasadzovať agentúrnych zamestnancov,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti. Július od práce v automobilke očakával viac. Tvrdí, že mu sľúbili 850 eur v hrubom, takže s náborovým príspevkom čakal tisícku v hrubom. Nakoniec mu prišlo 700 eur. „Bola to zaujímavá skúsenosť, ale už by som sa tam nikdy nevrátil,“ dodáva bývalý zamestnanec.

Iba číslo?

Júliusa Kovácsa zarazil aj fakt, že nie je človek, ale číslo. Ak si niekto zabudol kartičku, musel vedieť svoje osobné číslo. Keď chcel vrátiť šaty pod svojím menom, pracovníčka trvala na čísle. „Musel som vyjsť von, zistiť číslo a opäť čakať, kým prídem na rad. Nechápem, prečo mi ho automaticky nedali na vstupnú kartu,“ čuduje sa bývalý zamestnanec.

Spoločnosť reaguje, že má viac ako 13 700 zamestnancov, a preto pri identifikácii okrem mena využíva aj osobné číslo. „Často sa stretávame s menovcami a týmto spôsobom zároveň predchádzame prípadným nedorozumeniam,“ konštatovala Lucia Kovarovič Makayová.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Telefonát medzi Bidenom a Netanjahuom: Pozrite sa, o čom hovorili
Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia