Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.02.2019 15:45 | Správy | Domáce správy

Nemecké vyšetrovanie v kauze únosu Vietnamca: Tajnosti okolo výsluchu svedkov na Slovensku

Nemeckí vyšetrovatelia, ktorí sa zúčastnili na výsluchoch štrnástich svedkov v prípade únosu vietnamského podnikateľa, už zo Slovenska odcestovali.

TASR to potvrdili zdroje blízke slovenskej polícii. "V priebehu tohto týždňa, konkrétne od 12. februára do 14. februára, bolo v priestoroch Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Prezídia Policajného zboru (PPZ) SR vykonaných na základe európskeho vyšetrovacieho príkazu, t.j. medzinárodnej právnej pomoci, o ktorú žiadali orgány Spolkového kriminálneho úradu Berlín, celkovo 14 výsluchov svedkov. Predmetné výsluchy vykonávala vyšetrovateľka expozitúry Bratislava Národnej protizločineckej jednotky (NPZJ) NAKA PPZ, pričom príslušníci nemeckej polície boli na vykonávaných výsluchoch len prítomní, tieto nevykonávali," objasnilo pre TASR Komunikačné oddelenie Prezídia Policajného zboru SR.

V rámci predmetnej právnej pomoci boli vykonané všetky výsluchy svedkov, ktoré nemecká strana požadovala a boli vykonané v rozsahu, ako ich požadovala. "K jednotlivým výsluchom, k identite vypočúvaných svedkov, k predmetu výsluchov, nie je možné z našej strany poskytnúť bližšie informácie, pretože nevykonávame samotné vyšetrovanie predmetnej veci, ale vykonávali sme úkony v zmysle medzinárodnej právnej pomoci. V tejto súvislosti upozorňujeme, že nemôžeme vykonávať úkony nad rámec právnej pomoci, t.j. vypočúvať svedkov, ktorí neboli uvedení v právnej pomoci. Nemôžeme ani poskytnúť žiadne ďalšie informácie z dôvodu, aby sme tým nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie a objasňovanie predmetnej veci vyšetrovanej nemeckou stranou," uviedlo ďalej Komunikačné oddelenie PPZ.

Na otázku TASR, či sa plánujú v budúcnosti ďalšie podobné výsluchy, Prezídium PZ uviedlo, že "nie je k tomu kompetentné sa vyjadriť, nakoľko toto je vecou nemeckých policajtov, aké úkony a kedy budú uskutočnené, a či vôbec ešte nejaké budú. "Vyšetrovateľka expozitúry Bratislava NPZJ NAKA PPZ vykonáva len úkony v zmysle medzinárodnej právnej pomoci, a len a len na základe takejto právnej pomoci, čiže tieto otázky je potrebné adresovať orgánu, ktorý vykonáva samotné vyšetrovanie v predmetnej veci, t.j. Spolkový kriminálny úrad Berlín," dodalo Komunikačné oddelenie Prezídia PZ.

 

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko preto vyšetruje možné porušenie medzinárodného práva Vietnamom, pričom sa zaoberalo aj možnou slovenskou stopou v únose, s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračná fotografia).
Nočný útok na Krym: Rusko sa chváli úspechom! Takto sa porátali s ukrajinskými silami
Bus crashed into a wall
Strašné správy po havárii autobusu: O život prišlo 16 ľudí! Detaily nešťastia naháňajú zimomriavky
Hviezda tímu Juraj Slafkovský po návšteve reštaurácie v Ostrave nasadá do taxíku spolu so spoluhráčmi Golianom a Pospíšilom.
Takto relaxovali naši po skalpe USA: Aha, s kým sme načapali Slafkovského v taxíku
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Nečakané rozhodnutie prezidenta Zelenského: Na tomto mieste sa neobjaví! Môže za to kritická situácia?
Niekdajšia hviezda erotickej relácie Láskanie Andrea Ušiaková po 25 rokoch.
Foto
Ušiaková z Láskania po 25 rokoch: Kam zmizla učiteľka sexu? TAKTO teraz žije
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinove slová pred návštevou Pekingu vyvolávajú vlnu otázok: Týkajú sa Ukrajiny!
(ilustračné foto).
Krvavé následky nepokojov: Jedna obeť, desiatky zadržaných! Miestni separatisti zúria
(ilustr. foto)
Žena pochovávala mŕtveho otca: Otvorila sa rakva a... To snáď nie! Mrazivé odhalenie
Hudáček po tom lieta ako drak: TOTO si počas zápasu dávajú slovenskí hokejisti pod nos!
Hoci ich zväčša vidíme v oblekoch a kravatách, aj politici sa vedia hodiť do športového.
Foto
Šampionát spojil koaličných a opozičných politikov: Takto fandíme našim hokejistom! Kto je ich obľúbenec?
(ilustračné foto)
Váš Tip
V Trenčíne pred vyše rokom vysadili symbolickú lipu: Zaplačete, ako dopadla!
(ilustračné foto)
Policajné cvičenie v Dubnici nad Váhom: Pozor, doprava bude obmedzená!