Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.01.2019 13:55 | Správy | Servis

Tieto prvky výbavy vám v mraze ozaj pomôžu: 7 vecí, ktoré v zime vozte vo svojom aute

Okrem zimných pneumatík na snehu a ľade nám zákon žiadnu zimnú výbavu nepredpisuje. Určite to však nestačí.

Nový Čas v spolupráci s motoristickým magazínom AUTO BILD prináša niekoľko overených tipov na praktické veci, ktoré v náročných zimných podmienkach na Slovensku vodičom určite padnú vhod.

1. Štartovacie káble

Ak motor nenaskočí, auto neroztláčajte, ale použite štartovacie káble. Ak môžete, kúpte si dlhšie káble (cca 4 m) ako kratšie (cca 2 m), pretože nie vždy môžete zaparkovať druhé vozidlo priamo pred automobil s vybitým akumulátorom a nebudete ich môcť prepojiť. Po zapojení káblov naštartujte auto s nabitou batériou a držte motor v stredných otáčkach. Potom skúste naštartovať auto s vybitou batériou. Ak nenaskočí, vypnite motor a pokus opakujte, netrápte vozidlo dlhým štartovaním.

 

Cena: od 9 eur

2. Škrabka a metlička

Dobrá škrabka musí byť masívna. Nekupujte viacúčelové pomôcky. Takéto škrabky nebývajú príliš odolné. Kvalitná škrabka by mala mať časť na odstránenie snehu a časť na odstránenie ľadu (so zubami). Hrany musia byť kovové. Pozor aj na rúčku, lacný a nedostatočne hrubý plast neodporúčame. Zo zákona nesmiete jazdiť so snehom na streche či kapote auta. Odhrnúť ho rukou či malou škrabkou je nepraktické. Účinnejšia je metlička. Kúpte si takú, aby ste rúčkou dosiahli až k stredu strechy.

Cena: od 1,50 eura

3. Snehové reťaze

Ak idete do zahraničia, zistite si, či neprechádzate cez oblasť, kde je povinnosť nasadiť reťaze. U nás sa hodia v horských oblastiach a v ťažkom teréne. Nasadzujú sa na poháňanú nápravu, ak máte poháňané obe, tak na tú riadenú. Najlepší účinok majú kovové reťaze. Slabinou textilných reťazí je ľadová vozovka. Snehové reťaze v spreji sú vyhodené peniaze, pretože majú krátkodobý účinok.

Cena: od 15 eur

4. Ťažné lano

Po zmene vyhlášky už nie je ťažné lano súčasťou povinnej výbavy osobných automobilov. My ho však v zime odporúčame voziť so sebou. Skĺznuť sa na namrznutej ceste do priekopy dá ľahko, ale na vytiahnutie auta potrebujete okrem ochotného okoloidúceho vodiča aj ťažné lano, ktoré nie je drahé. Navyše v kufri vám táto praktická pomôcka zaberie minimum miesta.

Cena: od 3 eur

5. Lopatka

Ak sa kolesá bezmocne pretáčajú v hromade čerstvého snehu a každý pokus o vyslobodenie auta sa skončí ešte jeho hlbším zapadnutím, pomôže len trocha manuálnej práce. Rukami odhádzať spod kolies kopu snehu nie je pohodlné. Odporúčame preto v aute skladaciu lopatku, ktorú aj vo fujavici ľahko zložíte.

Cena: od 10 eur

6. Vreckové svietidlo

Na tento doplnok myslí len minimum vodičov, neuveriteľne vám však v núdzi pomôže. V zime sa zotmieva rýchlo a keď budete chcieť použiť škrabku, lopatku či nasadiť reťaze a auto bude stáť mimo verejného osvetlenia, skutočne vám prácu uľahčí až baterka. Najpraktickejšia je čelovka, aby ruky zostali voľné na prácu.

Cena: od 2 eur

7. Deka a teplé oblečenie

Môžete byť pripravení na zimu najlepšie, ako sa dá, ak uviaznete v kolóne, potrebujete výbavu na prežitie - teplé oblečenie, aby ste pri odhadzovaní snehu nezmrzli, a pre deti v aute deku (odporúča ju aj slovenská polícia). Do auta nastupujte s tým, že sa môže niečo pokaziť a budete musieť vzdorovať poveternostným podmienkam. Obhajovať tričko a poltopánky tým, že si vnútri predsa zakúrite, vám pri hodinovom čakaní na odtiahnutie pokazeného auta nepomôže.

Cena: od 3 eur

Viac sa dočítate v novom AutoBilde

Ďalšie zaujímavé témy ako napríklad exkluzívne odhalenie troch nových modelov – Škoda Scala, Volkswagen Golf a Seat Leon, ktoré budú patriť k najpredávanejším na Slovensku, prináša nové vydanie magazínu AUTO BILD. Chcete vedieť, na ktoré autá si dať v zime pozor? Len v najnovšom vydaní motoristického magazínu nájdete veľký prehľad automobilov, ktoré najviac hrdzavejú. Porovnávací test štvorkoliek Nissan Navara, Renault Alaskan, VW Amarok a Mercedes-Benz X ukazuje, ktorý model je stále v obľúbenejšej triede pick-upov najlepší. Okrem toho sme sa detailne pozreli na skutočné výhody 12 kombi a SUV a zistili sme, ktoré typy vozidiel sú pre vás výhodnejšie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: luk, AutoBild

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!