Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2018 13:55 | Správy | Servis

Ktorým vodičským radám veriť a ktorým nie? 7 najväčších mýtov o jazde v zime

Skúsení vodiči vedia o nástrahách prevádzky auta v zime svoje a zväčša sú na ne pripravení. Mnohé rady však platiť nemusia.

Naopak, sú niekedy až nebezpečné, hoci roky medzi motoristami kolujú ako pravdivé. Nový Čas a magazín AUTO BILD vám poradia, čomu veriť pri zimnom používaní vozidla.

1. Nafta v nádrži zamrzne

Verdikt: Omyl

 

Nafta nezamŕza, veľký chlad však môže znemožniť naštartovanie dieselového auta. Pri nízkych teplotách, približne pri -20 °C, sa v nafte vytvárajú parafínové kryštáliky, ktoré upchávajú palivové potrubie. Prémiové nafty, ktoré sú na našich čerpacích staniciach, obsahujú prísady, ktoré môžu túto teplotu znížiť až na -40 °C.

2. Kúrenie zapnem hneď, bude teplo

Verdikt: Omyl

Príliš skoré zapnutie kúrenia predlžuje fázu práce motora pri nízkej teplote, keď sa väčšmi opotrebúva, a tak sa znižuje jeho životnosť. Teplotu v interiéri to nezvýši, skôr budete mať nepríjemný pocit, keď vám na hlavy bude fúkať ľadový vzduch.

3. Zapnem si rádio, kým naštartujem

Verdikt: Omyl

Neplytvajte energiou batérie zbytočne. To platí aj na otvorené dvere nenaštartovaného auta, keď svieti vnútorné osvetlenie. Pri nižších teplotách akumulátor niekedy potrebuje na štart motora celú kapacitu, zvlášť ak je starší alebo sa ním jazdí len na kratšie trasy.

4. Vyhrievané zadné okno netreba čistiť

Verdikt: Omyl

Áno, zadné okno má síce vyhrievanie, ale jeho výkon má svoje hranice a zvlášť pri hrubšej vrstve námrazy by čakanie na roztopenie trvalo veľmi dlho. Príkon vyhrievania okna navyše pomerne značne zaťažuje elektrickú sústavu.

5. Z vareného vína nenafúkam

Verdikt: Omyl

Nebezpečná povedačka z vianočných trhov! Napriek tomu, že varené víno zo stánku sa vám môže zdať slabé, alkohol v ňom je a na Slovensku platí nulová tolerancia. Pozor si počas sviatkov a Silvestra, ku ktorým prípitky patria, dajte aj na zvyškový alkohol. Dve deci vína spáli 80-kilový muž približne za dve hodiny, ale liter a pol tohto moku z podobne ťažkého jedinca môže vyprchať až za takmer 20 hodín.

6. Ak automobil neštartuje, tak ho roztlačím

Verdikt: Omyl

Napriek tomu, že pustenie spojky so zaradenou dvojkou bolo kedysi populárne, pri dnešných moderných autách vás môže vyjsť poriadne draho. Ak by sa vám roztrhol rozvodový remeň a piest sa stretol s ventilmi, motor sa fatálne poškodí. Pri naštartovaní lepšie pomôžu štartovacie káble.

7. Nemusím mať zimné pneumatiky

Verdikt: Pravda

Zákon hovorí, že v čase od 15. novembra do 31. marca, ak je vozovka pokrytá súvislou vrstvou snehu alebo ľadu, musí mať auto na všetkých kolesách namontované plášte s  označením M+S, M.S., alebo M&S, inak dostanete pokutu 50 eur. Tieto značenia však nemusia bezpodmienečne znamenať zimnú pneumatiku, môže ísť o celoročný plášť.

Viac v novom AutoBilde

Ďalšie zaujímavé témy, ako napríklad exkluzívne odhalenie nového auta zo Slovenska, nájdete len v aktuálnom vydaní magazínu AUTO BILD. Vo vašom obľúbenom motoristickom časopise sa dočítate detaily o všetkých vychytávkach nového Peugeota 208 z  Trnavy, ako napríklad výkon až 220 koní či multimediálny interiér.

Okrem toho sme pre vás pripravili veľký prehľad so skutočnou spotrebou AdBlue pri  150 modeloch, podľa ktorého sa dozviete, koľko vás reálne bude stáť jazda naf ovým autom. Nečakaného víťaza má porovnávací test benzínového, naf ového, CNG, elektrického a  vodíkového modelu, v  ktorom sme zisťovali, ktorý pohon je pre posádku užívateľsky najkomfortnejší. Fanúšikov ostrej jazdy poteší exkluzívny test najlepšieho grand turisma súčasnosti – Ferrari 812 Superfast!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: luk, AutoBild

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj