Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2019 21:38 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Rok 2019 je už na celej Zemi: Na posledných miestach, kde sa menil dátum, nemal kto otvoriť šampanské

Rok 2019 je už na celej zemeguli. Poslednými miestami, kde sa v utorok o 13:00 SEČ zmenil dátum, sú neobývané atoly - Bakerov ostrov a Howlandov ostrov v Tichom oceáne.

Vzhľadom k miestnym administratívnym úpravám a časovým pásmam nový rok začínal na planéte celkovo 26 hodín. Oslavy sa zaobišli bez väčších incidentov; smrteľné prípady spojené so Silvestrom hlási Rakúsko a Thajsko. V Londýne po viac ako ročnej pauze zaznel Big Ben, ktorý polnoc ohlásil dvanástimi údermi.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Slávny zvon sa odmlčal v auguste 2017 kvôli generálnej oprave viktoriánskych hodín aj veže, ktorá má celkom trvať štyri roky. Nový rok bez Big Benu by ale nebol dostatočne britský, takže aj keď bol mechanizmus, ktorý meral čas od roku 1859, kvôli oprave rozobraný, pre privítanie Nového roka bolo zostavené špeciálne elektrické zariadenie, ktoré 200-kilogramové srdce zvonu rozozvučalo.

Na newyorskom Times Square odpočítavali ľudia v daždi posledné sekundy minulého roka tradične za spúšťania veľkej blyštavej guli. Celé námestie sa potom roztancovalo za zvuku piesne New York, New York v podaní Franka Sinatru, neskôr zaznel aj hit Wonderful World Louisea Armstronga. Prelomy rokov v Spojených štátoch predchádzalo faux-pas amerického strategického veliteľstva (Stratcom), ktoré dohliada na americký vojenský jadrový arzenál. Stratcom na twitteri zverejnilo správu, že je pripravené vypustiť niečo "oveľa, oveľa väčšie", než je guľa na Times Square, a pripojilo videoklip s bombardérom B-2, ktorý zhadzuje bomby. "Náš predchádzajúci tweet k Novému roku bol nepatričný a neodráža naše hodnoty. Ospravedlňujeme sa. Záleží nám na bezpečnosti Ameriky a spojencov," reagovalo neskôr veliteľstvo na kritiku a príspevok z twitteri odstránilo. Niektorí užívatelia si ho ale medzitým stihli uložiť a zverejniť.

 

V Las Vegas na západnom pobreží USA sa osemminútový polnočný ohňostroj niesol v rytme Sinatrovej piesne Luck Be a Lady alebo skladby I Drove All Night v podaní Céline Dion. V Las Vegas novoročné oslavy stoja 400 miliónov dolárov (349miliónov eur.) a na zaistenie bezpečnosti boli povolané tisícky policajtov, medzi nimi tiež ostreľovači, kvôli incidentu z roku 2017, keď postrieľal muž z hotelovej izby 58 účastníkov koncertu.

Desaťtisíce ľudí sa v noci na dnes zhromaždili pri berlínskej Brandenburskej bráne. Oslavy tu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. V centre nemeckej metropoly bolo nasadených 1300 policajtov. Ľudia oslavujúci Nový rok nemohli do ohradenej zóny brať pyrotechniku, fľaše či veľké batohy.

Oslavy vo Francúzsku predznamenali obavy z ďalších akcií hnutia takzvaných žltých viest. Doteraz ich protesty proti daňovej a sociálnej politike francúzskej vlády sprevádzali strety s políciou a výtržnosti. Na parížsku triedu Champs-Elysées ich ale v noci dorazili len dve stovky. Po celej krajine bolo mimoriadne nasadených 148-tisíc členov bezpečnostných síl, z toho 12-tisíc len v Paríži.

Pri manipulácii s petardami sa v Štrasburgu zranilo deväť ľudí a dvom z nich museli lekári amputovať prsty. Podľa šéfa služby SOS Mains Philippa Liverneauxa v oboch prípadoch zranenia spôsobila pyrotechnika nezodpovedajúca bezpečnostným predpisom. Jeden zo zranených si kúpil pod rukou petardy z Poľska, druhý manipuloval s materiálom vyrobeným podomácky.

V Eberschwang v Hornom Rakúsku sa pri manipulácii so silnými ohňostrojmi smrteľne zranil sedemnásťročný mladík. Na súkromnej ​​párty najprv odpálil päť menších a pri manipulácii so šiestym a silnejšími petardami utrpel zranenia hlavy; zomrel v nemocnici. Úrady začali vyšetrovať pôvod mladíkových petárd. Z iných častí Rakúska je hlásených zo silvestrovských osláv desať zranených.

Tragický prípad sprevádzajúci silvestrovské slávnosti má aj Thajsko, kde istý muž po večierku zastrelil šesť členov svojej rodiny a následne obrátil zbraň aj proti sebe.

V Riu de Janeiro prišli na pláž Copacabana privítať nový rok dva milióny ľudí. Brazílčania oslavovali len niekoľko hodín pred inauguráciou svojho nového prezidenta Jaira Bolsonara. V Riu bolo 29 stupňov Celzia, takže mnohí sa osviežili kúpeľom v mori a ďalší obetovali morskú bohyňu uctievanú v afrobrazilskom kulte Candomblé.

Hodinu pred Prahou oslávila vstup do roku 2019 Juhoafrická republika. Stanica Deutsche Welle varovala tých, ktorí sa nachádzajú v Johannesburgu, aby sa vyhli predmestiu Hillbrow. Jeho obyvatelia totiž na Nový rok tradične vyhadzujú nábytok, ktorý sa im už doma nehodí.

Ako vôbec prvý vstúpili do roku 2019 už v pondelok o 11:00 SEČ obyvatelia Samoy a Vianočného ostrova (Kiritimati), ktorý je súčasťou Republiky Kiribati. V samojskom hlavnom meste Apia uvítal miestnych obyvateľov i mnoho turistov do nového roka mohutný ohňostroj.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Priepastný rozdiel v platoch Slovákov! Títo pracujúci zarobia o 600 eur menej
Roman Michelko
V novej STVR bude viac reklám: Michelko tvrdí, že televízia by mohla byť novou šťukou na reklamnom trhu
steelwork
Požičal si lešenie za 400 eur a odpadnete, čo s ním spravil: Tak to je sila
Sídlo Ministerstva životného prostredia
Polícia začala pre oneskorené uhrádzanie faktúr envirorezortu trestné stíhanie: Čo sa dialo za úradovania Budaja?
Zoskokmi si čistí hlavu, no zároveň ho tento adrenalínový šport núti cibriť si pozornosť.
FotoVáš Tip
Ladislav miluje extrémny adrenalín aj v 82 rokoch: Narodeniny oslávil rekordným zoskokom!
Kotlár bol so Šimkovičovou tvárou dezinformačnej TV Slovan.
Šepkalo sa, že má so Šimkovičovou románik: Náhly ROZCHOD a zvláštny odkaz Kotlára!
Bitka o Slováka: Chce ho slávny klub aj tri tímy z Bundesligy!
Výjazdové rokovanie vlády v Handlovej.
Aktualizované
Schválené! Mestá a obce na hornej Nitre dostanú 2 milióny eur: Časť pôjde do zoo v Bojniciach
Námestník Slovenskej informačnej služby Pavol Gašpar.
Aktualizované
Už tušia, kto je za bombovými hrozbami na školách: Týchto páchateľov už našli!
(ilustračné foto)
Foto
Dovolenkári, sem nechoďte! Na takú katastrofu si nepamätajú: Až vás strasie, pred čím varuje ministerstvo
(ilustračné foto).
Alžbeta v Košiciach zavraždila svojho druha († 40): Prečo jej dal súd nižší trest?!
U Orbána sa zastavila hlava štátu: Maďarsko sa zaujíma o mierový vývoj, v čom sa zhodli?