Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.12.2018 10:48 | Správy | Domáce správy

Hnutie OĽaNO má výhrady k zákonu o hazardných hrách: Odkaz prezidentovi

Poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) žiadajú prezidenta SR Andreja Kisku, aby vrátil Národnej rade SR schválený zákon o hazardných hrách.

Podľa OĽaNO sú viaceré jeho ustanovenia v rozpore so zamýšľaným cieľom a ešte viac prehĺbi závislosť hazardných hráčov. TASR o tom informoval hovorca opozičného hnutia Matúš Bystriansky.

Poslanci OĽaNO v liste prezidentovi so žiadosťou o nepodpísanie a vrátenie vládneho návrhu zákona o hazardných hrách, ktorý parlament schválil 4. decembra, tiež uvádzajú, že zákon neposkytuje hráčom, resp. účastníkom hazardných hier ochranu pred negatívnymi sociálno-ekonomickými následkami hrania týchto hier. "Naopak, z hľadiska ochrany je prijatý zákon nedostatočný, pretože ešte viac prehĺbi závislosť dotknutých osôb na hraní hazardných hier. Bude to mať za následok negatívny dopad na rodiny závislých hráčov a aj na celú spoločnosť," tvrdí poslankyňa za OĽaNO a predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Anna Verešová.

Podľa OĽaNO navyše pravidlá týkajúce sa reklamy a propagácie hazardných hier nedostatočne reagujú na požiadavky odbornej verejnosti. "Úprava hazardných hier na internete bude mať okrem hráčov negatívny dopad aj na štátny rozpočet kvôli prílišnej liberalizácii prevádzkovania tohto druhu hier. Nakoniec, spôsob, akým zákon zasahuje do právomoci samosprávy pri regulácii hazardu, je zjavne neprimeraný," vyjadril sa poslanec OĽaNO Eduard Heger.

 

Poslanci OĽaNO pri prerokovávaní zákona vystúpili v rozprave a podali viac než desať pozmeňujúcich návrhov. Proti prijatiu zákona však hlasovalo len 20 poslancov NR SR, vrátane celého poslaneckého klubu OĽaNO. "Všetky výhrady, ktoré zaznievajú zo strany odbornej, ale aj širšej verejnosti, predstavujú legitímny základ na to, aby prezident neprijal a vrátil zákon parlamentu na prepracovanie. Tento zákon totiž musí rešpektovať úlohu samosprávy pri regulácii hazardných hier, chrániť účastníkov hazardných hier a ich rodiny od závislosti, a lepšie zohľadňovať záujmy štátneho rozpočtu, najmä v oblasti regulácie hazardu na internete," uzavrela Anna Verešová.

Od budúceho roka hráčov, ale najmä prevádzkovateľov hazardných hier čakajú nové prísnejšie pravidlá. Vyplýva to z novely zákona o hazardných hrách z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorú 4. decembra schválil parlament. Právna norma reaguje na najnovšie trendy digitalizácie, ktoré neobišli ani sektor hazardu. Zámerom je tiež zvýšiť ochranu spotrebiteľov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Atentát na Fica zasiahol aj bývalých hokejistov: Prajeme skoré uzdravenie, znelo zo štúdia MS!
Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar
Juraj v Handlovej postrelil premiéra Roberta Fica.
Foto
Šokujúci ATENTÁT na Roberta Fica: Chaos, stres a panika! Mrazivé detaily útoku