Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2019 00:05 | Správy | Kultúra

Petra v Jordánsku láka milióny ľudí: Najväčšia záhada skalného mesta

Monumentálne stavby vysoké desiatky metrov. Ani jedna z nich pritom nebola postavená, všetky boli vytesané rovno do pieskovcovej skaly. A dodnes nás udivujú nielen svojou krásou, ale aj otáznikmi, ktoré sa zatiaľ nepodarilo rozlúsknuť. Kto postavil Petru a prečo?

Jordánsko je krajina viacerých starovekých skvostov, ale skalné mesto Petra je určite tým najvzácnejším. Ročne ho navštívi vyše milión turistov a dostalo sa právom na zoznam dodnes zachovalých siedmich divov sveta. Čím je Petra taká výnimočná?

Krásna pevnosť

Nejde len o krásu vytesaných stavieb, ale aj o príbeh tohto nevšedného miesta. Petru vybudovala v 3. storočí pred Kristom až v 1. storočí nášho letopočtu tajomná civilizácia kočovných Nabatejcov, ktorej pôvod môže siahať až k biblickému Ezauovi, synovi patriarchu Izáka. Hlavné mesto medzi pieskovcovými vrchmi vybudovali s cieľom kontrolovať obchodné cesty, lenže Petra nebola len takým obyčajným hlavným mestom. Už len vstup bol taký zložitý, že svojho času išlo o naozaj nedobytnú pevnosť. Do mesta sa dodnes ide po kilometer a pol dlhej prírodnej cestičke v kaňone, ktorý je na niektorých miestach široký len 2 metre!

Otvoriť galériu

 

Vesmír v meste

V čase najväčšieho rozmachu tu podľa archeológov žilo asi 30 000 ľudí. Dodnes sa však sporia o to, či bývali aj v obrovských kamenných stavbách. Väčšina je totiž toho názoru, že vytesané monumenty mali čisto náboženské poslanie. Malo ísť o chrámy, hrobky panovníkov či dokonca astronomické observatóriá. A obyčajní ľudia žili v hlinených domoch, ktoré za vyše dve tisícročia spláchla voda...

Hypotéza o spojitosti skalného mesta s astronómiou je naozaj vzrušujúca. Španielsky astrofyzik Juan Antonio Belmonte sa zameral na výskum stavby Ad-Deir, ktorá je známa aj ako Kláštor. Zistil, že do vnútra chrámu prenikajú slnečné lúče práve v okamihu, kedy nastáva zimný slnovrat. A podobné súvislosti zistili aj pri ďalších vytesaných stavbách v Petre. „Tieto pamiatky sú ako úžasné laboratóriá, v ktorých sa stretávajú Slnko, Mesiac a hviezdy s okolitou krajinou,“ vysvetlil. Napríklad Umova hrobka má vchod namierený na bod, kde zapadá slnko v čase rovnodennosti. A v čase zimného a letného slnovratu svietia lúče do rohov vnútorných priestorov hrobky.

Otvoriť galériu

Faraónsky poklad

Zatiaľ čo známu Petru chodia obdivovať turisti z celého sveta, archeológovia pátrajú potom, čo je skryté. Merania naznačujú, že je tam ešte množstvo podzemných chodieb a priestorov. Dodnes sú schované pod tonami naplavenín a sutín, ktoré sem za dve tisícročia naniesla voda.

Jedna legenda dokonca hovorí aj o faraónskom poklade ukrytom v jednej z hrobiek. Tých sa dodnes našlo vyše 800 a v niektorých boli pochované desiatky ľudí. Ich príbeh dnes ešte ani zďaleka nepoznáme...

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, aď

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Dobrá správa pre pacientov: Ministerka Dolinková ohlásila nové benefity!
Bojový dron
Ukrajina sa má čím chváliť: Hlásia úspech, Rusi budú zúriť!
V košickej zoo sa vyskytla vtáčia chrípka (archívne foto).
Váš Tip
Tento rok je pre zoo v Košiciach rekordný: Pozrite sa, koľko návštevníkov prešlo jej bránami!
Na videosnímke policajti prehľadávajú mužov na kontrolnom stanovištii v meste Ensenada.
Strašný čin: V studni našli tri mŕtve telá! Už sa vie, komu patria
Dres s číslom 11 na sebe nosila talentovaná futbalistka.
Krásne gesto futbalistov Komárna po postupe: Zosnulej Lilly (†17) poslali pozdrav do neba!
(ilustračné foto)
Krajina má nového prezidenta: Stal sa ním tento muž! Výsledok vás prekvapí
Donald Trump, Joe Biden.
Foto
Šokujúce obvinenie Trumpa: Naozaj povedal TOTO na Bidena?!
Dym stúpa po výbuchu počas razie izraelskej armády v obci Dajr al-Ghusún, ktorá sa nachádza pri meste Túlkarm na Západnom brehu Jordánu.
Izrael udrel tam, kde nemal! Netanjahu prehovoril, z jeho slov vás zamrazí
Peter mal nalietaných tisícky hodín, venovať sa výcviku mladých už, žiaľ, nestihol
Skúsený pilot Peter († 62) sa s vetroňom zrútil na trafostanicu: DETAILY pred pádom!
Premiér Robert Fico vystúpil s príhovorom
Foto
Spomienkovú slávnosť na Bradle sprevádzali kontroverzie: Ostrý konflikt Fica s občanmi!
Fľašu našli deti pri miestnom pohostinstve v Panických Dravciach.
Šesťročný Daniel skončil s 2,5 promile v nemocnici! Ako sa dieťa dostalo k alkoholu?
Vedci museli lebku neandertálkyne znovu poskladať.
Foto
Vedci odhalili tvár neandertálskej ženy: Jedna ČRTA vám udrie do očí, aha!