Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.08.2018 12:00 | Správy | Domáce správy

Cez víkend sa poriadne ochladí: Leto sa definitívne skončilo

Dáva nám leto na konci prázdnin zbohom? Tento víkend nás po dlhom období horúčav poriadne schladí a studený front so sebou prinesie aj zrážky.

No ľudia túžiaci po kúpaní nemusia ešte v posledných prázdninových dňoch smútiť. Hoci nás slniečko už nebude zohrievať tak intenzívne a teploty sa k 30 stupňom Celzia nepriblížia, charakter počasia zostane ešte letný. V čom boli uplynulé mesiace podľa odborníkov výnimočné a čo nás ešte čaká?!

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Aj keď sa vám môže zdať, že takéto horúce peklo sme tu nemali desaťročia, nie je to tak. Z hľadiska teplôt tieto prázdniny neboli rekordné. „Teploty neprekročili 38 stupňov Celzia a v minulosti to bolo aj 40 stupňov. Vyššie teploty sme mali napríklad aj minulý rok, ale tie boli často prerušované zrážkami,“ vysvetlil klimatológ Pavel Faško. Čo však možno považovať za rekordné, je veľká vytrvalosť pekných slnečných teplých dní idúcich za sebou. „Horúčavy len s občasnými búrkami sme tu mali prakticky od polovice júla až doteraz,“ ozrejmil odborník. Podobné sme tu mali naposledy v roku 2003.

Koniec leta?

 

Ochladenie, ktoré nás čaká v nasledujúcich dňoch, mnohí iste uvítajú. Najmä nedeľa so sebou prinesie studený severák, ktorý môže v nárazoch dosahovať až 60 km/h. „Najvyššia denná teplota 13 až 19 stupňov, na juhu stredného Slovenska, v Above a na Zemplíne 19 až 25 stupňov,“ uvádza na portáli Slovenský hydrometeorologický ústav. Podľa odborníkov by však malo ísť o prechodnú záležitosť a teplé svetre môžeme pokojne nechať ešte v skrini. „Počasie v posledných augustových dňoch aj na začiatku septembra bude mať letný charakter, aj keď teploty nad 30 stupňov už v najbližšom období neočakávame,“ potvrdil klimatológ.

Vytráca sa babie leto

Už sme si pomaly zvykli, že z tričiek ideme rovno do kabátov. Povestné babie leto sa podľa meteorológov akosi vytráca z našich zemepisných šírok. „Ľudia si často mýlia doznievajúce leto s tým babím, pre ktoré sú typické chladné rána a teplé počasie je len počas pár hodín v priebehu dňa,“ vysvetlil meteorológ. Ak by bola jeseň aj sychravejšia, teplých dní sme si užili podľa klimatológa naozaj požehnane.“ Treba si uvedomiť, že letný charakter počasia tu máme už od apríla,“ dodal Faško.

 

Horúčavy priniesli rekordy

Poriadny, dlhšie trvajúci lejak sme tu mali podľa meteorológov niekedy v polovici júla, preto mnohé vodné toky vyschli. Rekord padol na Labe v Nemecku, kde namerali len 67 cm, čo sa tam od roku 1892 nestalo. Problémy sme zaznamenali aj u nás, v stredu mal Dunaj pri Štúrove len 11 cm, jeho prietok je polovičný, ako to býva obvykle v auguste. Problémy s lodnou dopravou mali aj v Maďarsku.

 

Veľa ôs znamená dlhú jeseň

Andrej Gmitter, včelár, Bardejov

Otvoriť galériu
Podľa správania včiel sa nedá predpovedať, či bude tuhá zima. Dokážu však predpovedať zhoršenie počasia o niekoľko hodín dopredu. Ak je ráno pekne, modrá obloha a sú aj napriek tomu nervózne, je to predzvesť zhoršenia počasia, búrky či dažďa. Starí ľudia však hovoria, že ak je veľa ôs, bude dlhá jeseň. Myslím si však, že ak ich je viac, je to skôr preto, lebo je viac ovocia a s počasím v nasledujúcom období to veľmi nesúvisí. Ale hovorí sa to.

Otvoriť galériu
Počasie.
Zdroj: infografika NČ

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, ivš, Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Fehérváry a Erik Černák
Definitívne rozhodnuté: Posilnia Fehérváry a Černák Slovákov na MS?
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina musí pred vstupom do EÚ preukázať pokrok: Zelenskyj prisľúbil boj proti korupcii! Koho odvolal?
Na archívnej snímke z 25. marca 2023 homosexuálny pár pózuje s dúhovou vlajkou v Ugande.
Metodistická cirkev zrušila zákaz týkajúci sa LGBT+ ľudí: Rozdúcha to vášne medzi duchovnými?!
Budova patriaca právnickej akadémii horí po ruskom leteckom útoku v ukrajinskej Odese z 29. apríla.
Ukrajinské mesto zasiahla ruská raketa: Veľký požiar a množstvo ranených!
ilustračné foto
Z USA sa valia obvinenia: Ruská armáda túto zbraň nemôže používať! Premiéru zažila počas I. svetovej vojny
Dominika Madro zomrela vo veku 33 rokov.
Spisovateľka a redaktorka Dominika Madro († 33) zomrela po boku svojho manžela: Čo sa jej stalo?
Slafkovský sa ešte doliečuje v zámorí
Slafkovský chýbal na zraze reprezentácie: Je jeho štart v Česku ohrozený?!
Tom Cruise (61)
Foto
Tom Cruise nakrúca Mission: Impossible 8: Sledujte, ako brázdi ulice Paríža na motorke
Prvý pohľad na odkrytú hrobku faraóna
Vedec objasnil egyptskú ZÁHADU starú vyše sto rokov: Faraónova kliatba odhalená!
Kury, ktoré sa hnevajú, majú v okolí zobáka výraznú červeň.
Výskum na sliepkach odhalil niečo nečakané: V tomto sú rovnaké ako ľudia!
Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan.
Izrael má zarobené na problém: Ďalšie obvinenie z genocídy! Táto krajina ho bude žalovať
Kolumbijský prezident Gustavo Petro
Krajina ruší vzťahy s Izraelom: Čo ju k tomu viedlo? Šéf izraelskej diplomacie si následne nedával servítku pred ústa