Utorok 28. 6.
Beáta
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2018 16:44 | Správy | Servis | Zdravie

Kokosový olej vôbec nie je taký zdravý, ako sa to vyhlasuje: Vážne varovanie od profesorky z Harvardu

Kokosový olej je často označovaný ako superpotravina a v jedálničku ju má každý vegan a vegetarián, ktorí sa vyhýbajú živočíšnym tukom.

Podľa profesorky Karin Michelsovej je ale vyprážanie na kokosovom oleji nebezpečné a ona odporúča radšej sadlo. Ba dokonca prirovnala kokosový olej k jedu. Vyhlásila to počas konferencii na Univerzite vo Freiburgu.

Samozrejme vyprážanie samo o sebe nie je zdravé a vyprážanie na nasýtených tukoch tým menej. V tom má Michelsová pravdu. "Neexistuje žiadna štúdia na ľuďoch, ktorá by prišla s pozitívnym pôsobením kokosového oleja," vyhlásila profesorka Michelsová vo Freiburgu. Ale neexistuje tiež žiadna štúdia, ktorá by hovorila o opaku. Všetky štúdie sa zameriavajú na nasýtené tuky všeobecne, ale väčšina ľudí je konzumuje v podobe masti, masla a údenín. Podľa Michelsovej kokosový olej obsahuje veľa nasýtených mastných kyselín, viac ako maslo a je horší ako sadlo.

Lenže iné výskumy zase tvrdia, že kokosový olej síce obsahuje nasýtené mastné kyseliny, ale len stredných reťazcov, zatiaľ čo škodlivé sú predovšetkým triglyceridy s dlhými reťazcami. A triglyceridy s reťazcami strednej dĺžky sú väčšinou v pečeni ihneď metabolizované na zdroj energie, zatiaľ čo tie s dlhými reťazcami putujú do tukových tkanív ako zásoba. "V našom jedálničku má kokosový olej svoje miesto, ale pretože obsahuje veľa nasýtených mastných kyselín, musí byť používaný - ako vôbec všetky tuky - vo striedmom množstve. A väčšina z nás na Západe konzumuje veľmi veľa nasýtených tukov zo živočíšnych produktov," zverila sa dietologička Rhiannon Lambertová z londýnskej nemocnice Harley Street.

 

Podľa nej škodí predovšetkým to, že sa označujú tuky ako zdravé či nezdravé. Tuky by totiž mali byť zastúpené v jedálničku veľmi striedmo. Niektoré ale - napríklad olivový olej či olej z vlašských orechov - pri použití v studenej kuchyni prispievajú k väčšej rovnováhe HDL (prospešného) a LDL (škodlivého) cholesterolu v krvi.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Famous.cz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Foto
Počet obetí po útoku v Kremenčuku stúpa, FOTO po požiari: Z nákupného centra ostali trosky
Lídri G7 označili útok v Kremenčuku za vojnový zločin: Voči Putinovi bude vyvodená zodpovednosť!
Hviezdy Grand Tour šokovali personál žilinskej reštaurácie: Objednali si rezne, akoby nič!
Foto
Otrasný nález polície v Texase: Z hrôzy, ktorú našli v návese nákladiaku, sa budú dlho spamätávať
Foto
Brankárka bronzových hokejbalistiek verila v medailu: Pomohol originálny talizman?
Príšerný incident na jiske: Agresívny pacient napadol sestričku nožnicami, skončila so zranením!
Obrovský nápor a nervy drásajúca pomalosť: Hranice upchali stovky ukrajinských áut, išlo im o jediné
Takto plyn zdražie v nasledujúcich rokoch: Chcete ušetriť? Domácnosti majú dve možnosti
Foto
Bojovníčka s rakovinou Aneta Parišková: Výsledky sú v norme, ostatné je v Božích rukách! Ako strávi leto?
Foto
Prežíva temné obdobie? Zamaskovaný Kanye West šokuje: Publikum vystrašil morbídnym želaním
Foto
Dieťa za volantom Lamborghini: Takto nabúral Affleckov syn! Fotky hovoria za všetko
Foto
Dobrodruh má špeciálnu záľubu: Potápa sa k neobyčajným vrakom lodí! Toto objavil v rekordnej hĺbke