Štvrtok 18. 8.
Elena, Helena
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2018 16:44 | Správy | Servis | Zdravie

Kokosový olej vôbec nie je taký zdravý, ako sa to vyhlasuje: Vážne varovanie od profesorky z Harvardu

Kokosový olej je často označovaný ako superpotravina a v jedálničku ju má každý vegan a vegetarián, ktorí sa vyhýbajú živočíšnym tukom.

Podľa profesorky Karin Michelsovej je ale vyprážanie na kokosovom oleji nebezpečné a ona odporúča radšej sadlo. Ba dokonca prirovnala kokosový olej k jedu. Vyhlásila to počas konferencii na Univerzite vo Freiburgu.

Samozrejme vyprážanie samo o sebe nie je zdravé a vyprážanie na nasýtených tukoch tým menej. V tom má Michelsová pravdu. "Neexistuje žiadna štúdia na ľuďoch, ktorá by prišla s pozitívnym pôsobením kokosového oleja," vyhlásila profesorka Michelsová vo Freiburgu. Ale neexistuje tiež žiadna štúdia, ktorá by hovorila o opaku. Všetky štúdie sa zameriavajú na nasýtené tuky všeobecne, ale väčšina ľudí je konzumuje v podobe masti, masla a údenín. Podľa Michelsovej kokosový olej obsahuje veľa nasýtených mastných kyselín, viac ako maslo a je horší ako sadlo.

Lenže iné výskumy zase tvrdia, že kokosový olej síce obsahuje nasýtené mastné kyseliny, ale len stredných reťazcov, zatiaľ čo škodlivé sú predovšetkým triglyceridy s dlhými reťazcami. A triglyceridy s reťazcami strednej dĺžky sú väčšinou v pečeni ihneď metabolizované na zdroj energie, zatiaľ čo tie s dlhými reťazcami putujú do tukových tkanív ako zásoba. "V našom jedálničku má kokosový olej svoje miesto, ale pretože obsahuje veľa nasýtených mastných kyselín, musí byť používaný - ako vôbec všetky tuky - vo striedmom množstve. A väčšina z nás na Západe konzumuje veľmi veľa nasýtených tukov zo živočíšnych produktov," zverila sa dietologička Rhiannon Lambertová z londýnskej nemocnice Harley Street.

 

Podľa nej škodí predovšetkým to, že sa označujú tuky ako zdravé či nezdravé. Tuky by totiž mali byť zastúpené v jedálničku veľmi striedmo. Niektoré ale - napríklad olivový olej či olej z vlašských orechov - pri použití v studenej kuchyni prispievajú k väčšej rovnováhe HDL (prospešného) a LDL (škodlivého) cholesterolu v krvi.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Famous.cz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Toto by nemal zažiť žiadny živý tvor: Rexa museli vystrihnúť z koterca! Strašné, čo sa dialo na Považí
Volkova trénerka prezradila, čo sa dialo po úspechu: Aj takýto vie byť šport!
Invázia Kmeťovcov u našich susedov: Tak tomu sa hovorí rodinný zájazd! Aha, na čo nabrali odvahu
OĽANO nahnevala Pellegriniho výzva: Poriadne naložili lídrovi Hlasu, nezabudli na škatuľu od šampanského
Foto
Rana pre módny priemysel: Zomrela návrhárka († 96), ktorá obliekala aj také hviezdy ako Grace Kelly
Toto Ukrajina od Európanov zrejme nečakala: Stalo sa to po prkvýkrát od začiatku vojny
Obmedzenie dodávok z Ruska si vyberá daň: Európska krajina narazila na problém
Český skokan do vody zotrel novinára: Poriadne ostrá reakcia
Slováci kolabujú z tepla, deti nie sú výnimkou: Prekvapí vás, v ktorom kraji to bolo najhoršie
Ohavný nález! Počas aukcie objavili v kufroch pozostatky malých detí: Desivé, čo odhalilo vyšetrovanie
Nových nakazených sú stovky, stúpol aj počet obetí: Toto sú najnovšie pandemické čísla
Jána Volka delili tri stotiny od zisku historickej medaily! Nič neľutuje: Zemiak má cenu zlata