Štvrtok 18. 8.
Elena, Helena
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2018 16:44 | Správy | Servis | Zdravie

Kokosový olej vôbec nie je taký zdravý, ako sa to vyhlasuje: Vážne varovanie od profesorky z Harvardu

Kokosový olej je často označovaný ako superpotravina a v jedálničku ju má každý vegan a vegetarián, ktorí sa vyhýbajú živočíšnym tukom.

Podľa profesorky Karin Michelsovej je ale vyprážanie na kokosovom oleji nebezpečné a ona odporúča radšej sadlo. Ba dokonca prirovnala kokosový olej k jedu. Vyhlásila to počas konferencii na Univerzite vo Freiburgu.

Samozrejme vyprážanie samo o sebe nie je zdravé a vyprážanie na nasýtených tukoch tým menej. V tom má Michelsová pravdu. "Neexistuje žiadna štúdia na ľuďoch, ktorá by prišla s pozitívnym pôsobením kokosového oleja," vyhlásila profesorka Michelsová vo Freiburgu. Ale neexistuje tiež žiadna štúdia, ktorá by hovorila o opaku. Všetky štúdie sa zameriavajú na nasýtené tuky všeobecne, ale väčšina ľudí je konzumuje v podobe masti, masla a údenín. Podľa Michelsovej kokosový olej obsahuje veľa nasýtených mastných kyselín, viac ako maslo a je horší ako sadlo.

Lenže iné výskumy zase tvrdia, že kokosový olej síce obsahuje nasýtené mastné kyseliny, ale len stredných reťazcov, zatiaľ čo škodlivé sú predovšetkým triglyceridy s dlhými reťazcami. A triglyceridy s reťazcami strednej dĺžky sú väčšinou v pečeni ihneď metabolizované na zdroj energie, zatiaľ čo tie s dlhými reťazcami putujú do tukových tkanív ako zásoba. "V našom jedálničku má kokosový olej svoje miesto, ale pretože obsahuje veľa nasýtených mastných kyselín, musí byť používaný - ako vôbec všetky tuky - vo striedmom množstve. A väčšina z nás na Západe konzumuje veľmi veľa nasýtených tukov zo živočíšnych produktov," zverila sa dietologička Rhiannon Lambertová z londýnskej nemocnice Harley Street.

 

Podľa nej škodí predovšetkým to, že sa označujú tuky ako zdravé či nezdravé. Tuky by totiž mali byť zastúpené v jedálničku veľmi striedmo. Niektoré ale - napríklad olivový olej či olej z vlašských orechov - pri použití v studenej kuchyni prispievajú k väčšej rovnováhe HDL (prospešného) a LDL (škodlivého) cholesterolu v krvi.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Famous.cz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Teploty atakovali 36 stupňov Celzia: Buďte opatrní, vo štvrtok bude pripekať ešte viac
Muž, ktorý zaútočil na Rushdieho, prehovoril: Prezradil, čo si myslí o slávnom spisovateľovi
Fíni si zahrajú o medaily: Suomi ťažili z dobrého úvodu
Starosta Benátok zúri: Šialené, čo si dovolili dvaja ľudia vo Veľkom kanáli
Foto
Princ Charles porušil nepísaný zákon, prehovoril o Korune: Toto si myslí o seriálovom hite!
Energetické krízy sú čoraz väčším strašiakom: Prezidentka vidí riešenie, toto je podľa nej cesta
Plzeň v Azerbajdžane neinkasovala: Dobrá východisková pozícia do odvety
Muž sa rozhodol zabiť, no mal diabolský plán: Ohavné, čo urobil svojej krásnej manželke († 35)
Foto
Hollywoodska hviezda je opäť voľná: Liam Hemsworth sa nechce viazať, jeho ex to nesie ťažko
Zlodejské mačiatko ukradlo veľkú rybu: Zasmejete sa, ako sa s ňou pasuje, no počkajte na záver videa!
Šéf OSN pricestoval do Ľvova: Stretne sa so Zelenským aj s Erdoganom
SHMÚ nemá dobré správy: Situácia na tokoch západného Slovenska robí vrásky na čele